Izdelek tedna - plezalni vodnik Bohinjske stene

V tednu od 20. do 27. septembra 2018 smo za vas pripravili naslednji Izdelek tedna: plezalni vodnik Bohinjske stene. V času tega tedna lahko izdelek kupite s 25-odstotnim popustom.
Izdelek tedna - plezalni vodnik Bohinjske stene

Bohinjski del vzhodnih Julijskih Alp se ne more pohvaliti s posebno velikimi in zahtevnimi stenami, ima pa lepe, večinoma 150 do 300 metrov visoke stene, ki so razmetane po vsem območju.

Spodnje Bohinjske gore so razpotegnjene v dolg, valovit greben. Skalni odstavki - stene so večinoma skrotaste in krušljive ter kot take zanimive in kolikor toliko varno osvoljive predvsem pozimi.
Bolj znane, tudi plezalsko zanimivejše so stene nad dolino Triglavskih jezer. Z njenega konca se nato preko Hribaric spustimo v Velsko dolino, kjer opazimo markantni Zob Kanjavca, ki se s svojimi gladkimi platami dviga tik nad potjo. Visoko nad Velsko dolino se na južni strani pne dolg kamnit zid med Mišelj koncem ter Koštrunovcem, severni del doline pa zapira Šmarjetna glava s kratkimi navpičnimi stenami. Severno od nje se dviga zahodna in južna steno Triglava, ki sta od njene severne sestre precej nižji in lažji.
Predel zase sta planini Laz ter Krstenica. Nad prvo se dviguje Debeli vrh s svojo markantno južno stranjo, vzporedno z njim pa se vlečejo Ogradi, ki se spuste na sočne pašnike Krstenice. Nad njenim drugim koncem se vzdigujejo precej obiskani Stogi, ki ponujajo na jesenskem in spomladanskem soncu res prijetno plezarijo.
 
Ljubitelji zimskih alpinističnih podvigov v pričujočem vodniku najdemo marsikaj za potešitev nemirne zimske duše. Že prej omenjenim zimskim vzponom se pridružujejo tudi številne grape in smeri v stenah in pobočjih Ablance, Slemena in Viševnika, precej obsežnejši kot v drugih plezalnih vodnikih Planinske zveze Slovenije pa je seznam zaledenelih slapov. Zajeto je namreč celotno območje Bohinja, ki ga dopolnjujeta Soteska in Pokljuka. Za turne smučarje so avtorji dodali še opise desetih priljubljenih bohinjskih smukov, katerim nedvomno vlada turnosmučarska Triglavska magistrala.
 
Kot večina plezalnih vodnikov Planinske zveze Slovenije, se tudi ta zaključi z zbirom plezališč. V osmih najdemo več kot 240 smeri različnih zahtevnosti - od popolnoma začetniških trojk do konkretnih osmic.

PZS, 2008

CENA: V času od 20. do 27. septembra 2018 lahko plezalni vodnik Bohinjske stene kupite po akcijski ceni s 25-odstotnim popustom: 17,21 €* (redna cena: 22,95 €).

*DDV je obračunan v ceni. Stroške poštnine plača naročnik.


Informacije in naročila:
 


Preglejte naše police

 

Planinski zemljevidi

Planinski vodniki

Plezalni vodniki

Stroka in preventiva

Prva pomoč