Janja Garnbret znova zmagala na Kitajskem, Mia Krampl osma

Prišla, splezala, zmagala. Tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. Janja Garnbret je po torkovi zmagi na balvanih slavila tudi na prvi letošnji preizkušnji SP v težavnosti, 14. aprila v Wujiangu na Kitajskem. Druga slovenska finalistka Mia Krampl se je uvrstila na 8. mesto. Luka Potočar je tekmo sklenil na 15. mestu.
Janja Garnbret v Wujiangu (foto Nakajima Kazushige/IFSC)
Potem ko je 9. aprila svojo prevlado pokazala s prepričljivo zmago na uvodni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Keqiau, je Janja Garnbret (Šaleški AO) v svojem vrhunskem slogu 14. aprila v Wujiangu opravila tudi s prvo letošnjo tekmo v težavnosti. Potem ko je že v kvalifikacijah dosegla vrh obeh smeri, je kot edina osvojila tudi vrh polfinalne smeri - in seveda na vrh kot edina tekmovalka splezala tudi v finalu. Osredotočeno, tekoče in z užitkom. V Wujiangu je bila druga Kitajka Zhilu Luo, tretja pa Južna Korejka Chaehyun Seo. Prva dama športnega plezanja je tako na Kitajskem vknjižila že svojo 43. zmago in 63. medaljo v svetovnem pokalu in tako presegla Korejko Jain Kim s skupno 62 medaljami v svetovnem pokalu; več od 25-letne Korošice jih ima le Japonka Akiyo Noguchi, in sicer 68.


Sanjski začetek tekmovalne sezone za Janjo Garnbret - zlati medalji na balvanih je le pet dni pozneje dodala še zlato v težavnosti (foto Nakajima Kazushige/IFSC)

"Sanjski začetek moje sezone v težavnosti. Vedela sem, da je forma dobra, kot sem se počutila na treningih, in sem upala, da bom tako kot v balvanih isto pokazala tudi v težavnosti. Vedela sem, da je moja forma zelo dobra, a nikoli ne moreš tega pričakovati, kajti punce so čez zimo trenirale, konkurenca je močna, in sem mogla vseeno dobro odplezati in ne delati napak. Finalni nastop sem odlično izpeljala, smer sem plezala tekoče, nisem se zatikala, z užitkom sem nastopala in odplezala, kot bi si želela odplezati vsako smer," je dejala 25-letna Korošica in dodala: "Na Kitajskem sem dobila vse, kar sem iskala: potrdila sem formo, ki sem jo kazala na treningih, plezala sem fantasično v balvanih in težavnosti, tako da sem zelo zadovoljna s formo, tudi mentalno sem tam, kjer si želim biti, glava je delala fantastično, tako da potrditev imam, zdaj se veselim, da grem domov in se še močnejša vrnem na svetovni pokal v Innsbrucku."  


Janja Garnbret - prišla, splezala, zmagala. Tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni, v težavnosti v Wujiangu na Kitajskem. (foto Nakajima Kazushige/IFSC)

Druga slovenska finalistka Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je v finale vstopila kot osma po polfinalu, je v odločilnem krogu tekmovanja naredila napako pri višini 34+ in tako ostala na 8. mestu. Na istem oprimku sta padli še dve tekmovalki, a ste se uvrstili pred Kramplovo na osnovi boljšega rezultata v polfinalu. "Ne morem reči, da je bilo moje plezanje v finalu odlično, ker zagotovo nisem dala vsega od sebe, je bilo pa solidno. Še vedno sem šla v smer s pravim pristopom, s pravo glavo in energijo. Tako da je manjkala le še pikica na i, zato zelo pozitivno razmišljam naprej o sezoni, ker vem, da še nisem najbolj pripravljena, pa mi je še vedno uspelo priti v finale. Zato bomo od tu naprej še nadgrajevali in naslednjič računamo na pikico na i, da bo rezultat še boljši," je svoj nastop ocenila 23-letna Golničanka.


Druga slovenska finalistka Mia Krampl osma na prvi tekmi SP 2024 v težavnostnem plezanju (foto Nakajima Kazushige/IFSC)

V moški konkurenci je slavil Britanec Toby Roberts, na drugo in tretje mesto sta se uvrstila Japonca Taisei Homma in Sorato Anraku. Slovenija ni imela finalista, je pa dober nastop polfinalu prikazal Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), a je bil z višino 27+ za nekaj gibov prekratek za finale ter je uvodno tekmo v težavnosti sklenil na 15. mestu. "Plezal sem precej bolje kot v kvalifikacijah. V polfinalno smer sem šel na pravi način, a tistega dela smeri, ki je bil res pomemben za napredovanje v finale, se nisem dobro lotil, kot so se ga ostali. Vesel sem, da sem zborbal čez tisti del in na koncu sem bi le nekaj gibov stran od finala. Mislim, da nastop ni bil slab. Do kvalifikacij za olimpijske igre je še nekaj časa, zagotovo mi ta nastop lahko da motivacijo, ki jo potrebujem za treninge, in vem, da lahko na tistih tekmah dobro odplezam," je vtise strnil 22-letni Jeseničan, ki ga kvalifikacije za dodatnih deset mest za olimpijske igre Pariz 2024 čakajo med 16. in 19. majem v Šanghaju ter med 20. in 23. junijem v Budimpešti.


Luka Potočar je uvodno tekmo svetovnega pokala 2024 v težavnostnem plezanju sklenil na 15. mestu (foto Nakajima Kazushige/IFSC)

Na tekmi v težavnosti je kot četrti Slovenec nastopil Martin Bergant (PK Škofja Loka), ki se je uvrstil na 51. mesto. "Zadovoljen sem s potekom tekmovanja, mogoče kvalifikacije niso bile, kot bi si želeli. Janja z odliko, kot po navadi, Mia in Luka sta se v polfinale uvrstila težje, kot smo pričakovali. Za Martina pa vemo, da je bil pred kratkim poškodovan in dolgo ni plezal, zato pričakovanja niso bila tako visoka, bolj je šlo za izkušnjo pred olimpijskimi kvalifikacijami. Polfinale - Mia super, Luka srednje. Če pogledamo s pozitivne strani, bil je 15., a pred njim so bili samo štirje, ki bodo na olimpijskih kvalifikacijah, ostali na to tekmo ne morejo, ker so že kvalificirani oz. imajo države že izpolnjene kvote. V finalu Janja spet odlično, res je pokazala, da je v pravi formi, da drži suverenost naprej in je odlično pripravljena. Mii morda zmanjka kanček napadalnosti, ko je utrujena, a je še nekaj časa, je pa finale res dober rezultat in domov odhajamo z dobrimi občutki," je nastope svojih varovancev komentiral selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Naslednja postaja svetovnega pokala bo med 3. in 5. majem v Salt Lake Cityju (ZDA), kjer bosta tekmi v balvanih in hitrosti, nato pa je na sporedu olimpijski kvalifikacijski turnir v Šanghaju in Budimpešti. 

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Janja Garnbret na Kitajskem potrdila izvrstno formo (TV Slovenija)
Naval na šport: Janja Garnbret sezono začela zmagovito (Val 202, od 5:38)
Janja Garnbret turnejo na Kitajskem zaokrožila z dvojčkom zmag (STA)
Janja Garnbret na Kitajskem dobila odgovore, reprezentanca še ne (STA)
Janja Garnbret zaokrožila dvojček zmag: "Tudi psihično sem tam, kjer si želim biti" (MMC RTV Slovenija)
Janja Garnbret začela, kot se spodobi za najboljšo plezalko na svetu (Delo)
Izjemna Janja Garnbret do nove zmage: Sanjsko (Siol.net)
Janja Garnbret najboljša tudi v težavnosti (Dnevnik)
Janja Garnbret turnejo na Kitajskem zaokrožila z dvema zmagama (24ur.com)
Janja Garnbret na Kitajskem dobila vse, kar je iskala (Večer)
Nepremagljiva! Janja Garnbret v olimpijski sezoni brez konkurence, Kitajsko zapušča 'brez praske'! (Ekipa24)
 Janja Garnbret najboljša tudi v težavnosti (Dnevnik)
 Na Kitajskem dobila vse, kar je iskala (Večer)
 Plezalci na Kitajskem - Janja Garnbret predobra za tekmice (Delo)
 Našla sem vse, kar sem iskala (EkipaSN)
 Janja Garnbret predobra za tekmice (Slovenske novice)
 Nova zmaga Janje Garnbret (Primorske novice)
Garnbret turnejo na Kitajskem kronala z dvojčkom zmag (Sportklub)
Popoln teden za Janjo Garnbret! (Žurnal24)
Svetovni pokal: Janja Garnbret dvakrat zlata na turneji na Kitajskem (RaiNews)