Ocena tekmovalne sezone 2023 slovenskih športnih plezalcev

Slika reprezentance v 2023 je kot celota ponovno zelo uspešna, dejstvo pa je, da je večino največjih uspehov ponovno dosegla Janja Garnbret z vrhunskimi predstavami, osvojenim svetovnim prvenstvom in olimpijsko vozovnico. V hudi mednarodni članski konkurenci bo Slovenija v prihodnje uspešna, če bomo vzgojili veliko število mladih, ki bodo trkali na vrata članske reprezentance.
Slovenska reprezentanca v športnem plezanju 2023 (foto Grega Valančič)
Tekmovalni del
Slika reprezentance v 2023 je kot celota ponovno zelo uspešna, dejstvo pa je, da je večino največjih uspehov ponovno dosegla Janja Garnbret z vrhunskimi predstavami, osvojenim svetovnim prvenstvom in olimpijsko vozovnico.

Presežek sezone je uspel Viti Lukan z zmago in 3. mestom v težavnosti svetovnega pokala. Sezono je končala na visokem 3. mestu v skupnem seštevku. Odmeven uspeh pomeni tudi 4. mesto Mie Krampl na svetovnem prvenstvu v težavnosti, na svetovnih pokalih pa je pokazala stalno vrhunsko formo, saj je bila na vseh tekmah v finalu, enkrat celo v balvanih.

Moška ekipa lani ni imela tekmovalca z odmevnim uspehom, kar želimo letos bistveno izboljšati in se rezultatsko približati slovenskim dekletom, ki že več kot 20 let krojijo vrh svetovnega ženskega plezanja.

Mladi
Tudi izjemni tekmovalni uspehi mladincev zadnjih nekaj let temeljijo na uspehu deklet. Lani so izstopale Sara Čopar, Jennifer Buckley in Rosa Rekar z medaljami na največjih mednarodnih tekmovanjih.

Perspektiva
V hudi mednarodni članski konkurenci bo Slovenija v prihodnje uspešna, če bomo vzgojili veliko število mladih, ki bodo trkali na vrata članske reprezentance. To pot nam kažejo zadnja leta najmočnejše reprezentance na svetu. Zato bo KŠP že letos in v naslednjih letih veliko več kot do zdaj vlagala v široko bazo mlajših otrok s ciljem odkrivati potencialne talente in jim omogočati kakovosten in vsestranski trening že v zgodnjem obdobju športnega treniranja. Veseli dejstvo, da v letošnji sezoni v obeh regijskih ligah sodeluje kar 60 društev s 1.000 tekmovalci. Tudi državno prvenstvo 2023 je bilo po številu tekmovalcev rekordno, saj je tekmovalo skupaj več kot 300 tekmovalcev. Velika množica zagnanih trenerjev, otrok in klubskih delavcev predstavlja velik potencial, hkrati pa odgovornost in izziv krovne organizacije, da zagotovi dolgotrajen sistemski razvoj vrhunskih športnih plezalcev.

Razvojni projekti
KŠP je po nekaj letih oklevanja lani zagrizla v zahteven izziv in iz skoraj popolne ničle začela z načrtnim treningom hitrostnega plezanja. Matic Kozmus je gonilna sila projekta. Uspešno je organiziral in izvedel prvi tridnevni kampus za trenerje in tekmovalce, takoj za tem pa že tudi skupni državni trening, ki jih bo letos vsakomesečno ponavljal. Naš cilj je vzgojiti široko bazo tekmovalcev in trenerjev in s selekcijo najboljših že letos sodelovati na nekaj mednarodnih hitrostnih tekmovanjih. V luči teh ciljev smo z zadovoljstvom pozdravili lansko odprtje dveh največjih plezalnih centrov - v Slovenski Bistrici in na Prevaljah - s standardnima stenama za hitrost.

KŠP še naprej tesno sodeluje z MOL kot promotor in strokovna referenca pri načrtovanju CPŠLJ, ki po velikosti in vsebini predstavlja nacionalni plezalni center z vso potrebno infrastrukturo tako za vrhunske kot za rekreativne športne plezalce.

Paraplezalci Matej Arh, Tanja Glušič in Manca Smrekar so se udeležili glavnih tekem sezone, rezultatsko pa niso dosegli nekaterih vidnih uvrstitev preteklih let, ko so že osvajali medalje na največjih tekmovanjih.

Tudi z izboljšanjem kadrovske zasedbe strokovne službe KŠP bomo v letošnjem letu ustvarili dobro podlago za nadaljnjo kakovostno podporo športnemu plezanju.

Leto 2024 bo v znamenju olimpijskih v Parizu. Naš prvi cilj sezone je izpolniti obe nacionalni kvoti za nastop v Parizu. Avgusta pa - ubraniti zlato iz Tokia.

Aleš Pirc,
načelnik Komisije za športno plezanje PZS