Najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 1. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2023. V športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Kazimirju Drašlarju - Mikcu, najuspešnejša alpinistka je Anja Petek in alpinist Gašper Pintar, naj tekmovalna turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Klemen Španring, naj tekmovalna ledna plezalca pa Maja Šuštar Habjan in Marko Guna.
Najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023 (foto Vladimir Habjan)
Zbrane je uvodoma pozdravil Tomaž Jontes, generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, ponosen, da je med športniki, ki premikajo meje. Ponosno jim je čestital tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miha Habjan: "Uspehi naših športnic in športnikov so rezultat talenta, še bolj pa resnično trdega, predanega, mnogokrat garaškega dela. Na to danes v hitri in instant družbi pozabljamo ter mnogokrat vihamo nosove, če naše športnice in športniki niso na samem vrhu. Pozabljamo, da je morebitni zmagovalni oder zgolj vrh od vrha ledene gore športnikovega življenja. Koliko ur treninga, predanosti, odrekanja, potrpežljivosti, discipline, želja, strasti, tudi bolečin, solza, strahu, zamujenih priložnosti, poškodb ... je sestavni del življenja sleherne športnice in športnika. Koliko življenjske energije je potrebne za majhen preboj na bolje, koliko za morebitni vrh. Vaše športne poti so nam lahko vsem vzor za naše življenjske poti. Za to smo vam lahko vsi zelo hvaležni."


Najuspešnejši alpinisti, športni in ledni plezalci ter turni smučarji v letu 2023: Gašper Pintar, Luka Potočar, Janja Garnbret, Maja Šuštar Habjan, Kazimir Drašlar - Mikec, Klemen Španring, Anja Petek in Marko Guna; na fotografiji manjka Karmen Klančnik Pobežin (foto Vladimir Habjan)

Namen izbora Planinske zveze Slovenije (PZS) ter njenih komisij za alpinizem, športno plezanje in gorske športe je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke ter uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke v teh športnih panogah.
 Podelitev priznanj za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem plezanju, turnem smučanju in lednem plezanju 2023 (6,80 MB)

Najuspešnejši v športnem plezanju leta 2023
Najuspešnejša športna plezalka je že sedmič zapored Janja Garnbret (Šaleški AO), ki se je tudi po prvi resnejši poškodbi v svoji tekmovalni karieri vrnila na vrh. Svetovna prvakinja 2023 v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti si je priplezala tudi olimpijsko vozovnico za letošnje poletne olimpijske igre v Parizu. Četrtič slovenska športnica leta je v svetovnem pokalu v petih nastopih nanizala štiri zlate in eno srebrno medaljo in kljub okrnjeni sezoni osvojila skupno drugo mesto v težavnosti.

Najuspešnejši športni plezalec je tretjič Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), finalist dveh tekem svetovnega pokala - v Kopru in Chamonixu, s konsistentnimi nastopi v balvanih in težavnosti pa si je zagotovil mesto na kvalifikacijskem turnirju za nastop na letošnjih olimpijskih igrah.


Luka Potočar in Janja Garnbret, najuspešnejša športna plezalca leta 2023 (foto Vladimir Habjan)

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejele Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), ki je v Brianconu dosegla svojo krstno zmago v svetovnem pokalu v težavnosti, prav tako je na tretjo stopničko stopila na tekmi SP v Kopru in skupno razvrstitev sezone v težavnosti zaokrožila na tretjem mestu, Mia Krampl (AO PD Kranj), ki je na svetovnem prvenstvu v Bernu v težavnosti osvojila četrto mesto, v svetovnem pokalu pa si priplezala štiri težavnostne in en balvanski nastop v finalu, ter Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), ki je na evropskih igrah v Krakovu osvojila tretje mesto v balvanskem plezanju.

Priznanja perspektivnim za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu so prejele Sara Čopar (ŠPO PD Celje-Matica), mladinska svetovna prvakinja v težavnosti in podprvakinja v balvanih ter mladinska evropska prvakinja v težavnosti, Jennifer Buckley (Društvo za razvoj plezalne kulture), kadetska svetovna podprvakinja v balvanih in evropska podprvakinja v težavnosti, ter Rosa Rekar (PK FA) za bron na mladinskem evropskem prvenstvu v težavnosti med mladinkami.


Prejemnice priznanj za vrhunske športnoplezalne dosežke na tekmovanjih Lucija Tarkuš, Mia Krampl in Vita Lukan ter prejemnici priznanj perspektivnim športnim plezalcem Rosa Rekar in Sara Čopar z generalnim sekretarjem OKS-ZŠZ Tomažem Jontesom in načelnikom Komisije za športno plezanje PZS Alešem Pircem (foto Vladimir Habjan)

Najuspešnejši v alpinizmu leta 2023
Najuspešnejša alpinistka je že tretjič Anja Petek (ZAK Rinka). Med domačimi zimskimi ponovitvami izstopa redko ponavljana Smer po spodnji polici v Prisojniku, ki sta jo s Krištofom Frelihom plezala neprekinjeno 30 ur. Na taboru v Tatrah je marca preplezala več težjih smeri, med njimi najdaljšo v tistem koncu (Polnocno-Wschodni Filar, 1200 metrov, 20-urni vzpon z Uršo Kešar). Poleti izstopajo prvenstvene v domačih stenah, največ njih z obetavno Alino Ledinek (Sledi metulja, Just bite it, Orion), Petkin šiht s Silvom Karom, Ko telo trpi, duša cveti pa z obema soplezalcema. S Saro Jaklič sta preplezali tudi Labodji spev v Eigerju. Koledarsko leto je sicer sklenila s prvo žensko zimsko ponovitvijo Čopovega stebra, kar uradno pripisujemo že sezoni 2024. 

Najuspešnejši alpinist preteklega leta je Gašper Pintar (AO PD Ljubljana-Matica). Alpinist s preplezano 9a svojo visoko plezalno raven prenaša v visoke skalne stene in zelo zahtevne zimske smeri - lani sta izstopali Lesueurjeva smer v severni steni Druja in Angleška smer v severni steni Piz Badila. Doma je najbolj odmevala prva solo ponovitev Čopovega stebra v zimskih razmerah, pri čemer velja še dodatno izpostaviti trajnostni pristop k avanturi - z javnim prevozom in peš. Prava alpinistična avantura v izpiljenem slogu na najvišji ravni je brez dvoma izraz, ki najbolje povzema seznam Gašperjevih vzponov v letu 2023.


Prejemnik priznanja za posebne dosežke v alpinizmu Bor Levičnik, najuspešnejša alpinista leta 2023 Gašper Pintar in Anja Petek ter najperspektivnejša alpinistka 2023 Eva Dana Vidmar z načelnikom Komisije za alpinizem PZS Otom Žanom in podpredsednikom Planinske zveze Slovenije Miho Habjanom (foto Vladimir Habjan)

Najperspektivnejša alpinistka je Eva Dana Vidmar (AO PD Ljubljana-Matica) in najperspektivnejši alpinist Urh Primožič (AO PD Tržič). Poleg več dobrih vzponov Vidmarjeve v dolgih navrtanih smereh v Paklenici in Verdonu izstopata dolomitski Gelbe Mauer (Mala Cina) in Sognando Aurora (Tofana di Rozes), med domačimi pa Čingul Maki in Za prijateljice v Rušici ter Na drugi strani časa v Triglavu; razen zadnje v navezi z Blažem Karnerjem. Primožičev pester nabor vzponov pa kaže na njegovo alpinistično širino, zainteresiranost in razgledanost - od odprave v Kirgizijo do krajših zimskih vzponov v pogorju Mont Blanca, v domačih stenah pa izstopa prvenstvena Femme Fatale v Zadnjiškem Ozebniku v navezi z Andrejem Ježem in Gregorjem Kristanom.

Priznanja za posebne dosežke v alpinizmu so prejeli Luka Lindič in Luka Krajnc (oba AO PD Celje-Matica), ki sta 20. obletnico svoje naveze sklenila z najtežjo skalno smerjo v slovenskih gorah - Lepotica in zver v severni steni Rjavine (X, 700 m), Bor Levičnik (AO PD Ljubljana-Matica), ki je sezono 2023 posvetil težkim skalnim smerem, v prvi vrsti izzivu treh najtežjih smeri v severni steni Triglava (Obraz Sfinge, Korenina in Ulina smer), vpisal pa še številne odlične vzpone v slovenskih stenah, Paklenici in Verdonu, ter Jernej Kruder (ŠPO PD Celje-Matica), ki je lani splezal odlične smeri: Panaromo in Špansko smer v Cinah (obe X+ in 500+ metrov), prvi (z Jakobom Bizjakom) ponovil Navidezno preobrazbo v Ajdovski deklici (ocenila sta jo z X-), Malega princa in Korenino pa plezal z Borom Levičnikom.


Kazimir Drašlar - Mikec, prejemnik priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu 2024 (foto Vladimir Habjan)

Letošnji prejemnik priznanja Planinske zveze Slovenije za življenjsko delo v alpinizmu je alpinist, jamar in biolog Kazimir Drašlar - Mikec, zadnja leta predsednik Odbora alpinistov veteranov v okviru Komisije za alpinizem Planinske zveze Slovenije. Eden vodilnih alpinistov iz 60. let prejšnjega stoletja je z Alešem Kunaverjem prvi preplezal Sfingo v Triglavski severni steni, s Stanetom Belakom - Šraufom sta prva preplezala Bonattijev steber v Druju, stopil je na neosvojeni vrh Lunko v Hindukušu, z Matijo Maležičem pa sta stala na vrhu Anapurne II, kar je bil prvi z vrhom okronan uspeh Slovenije v Himalaji.
>>> obrazložitev priznanja za življenjsko delo v alpinizmu 

Najuspešnejši v tekmovalnem turnem smučanju leta 2023
Najuspešnejša tekmovalna turna smučarka je znova Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa), 13. v mešanih štafetah z Luko Kovačičem na svetovnem prvenstvu v Boi Taullu, doma pa državna prvakinja v vzponu in posamično. Za najuspešnejšega tekmovalnega turnega smučarja je bil prvič izbran Klemen Španring (TSK LiMa), na svetovnem prvenstvu 10. v parih z Luko Kovačičem, med mlajšimi člani pa 9. v vzponu in 13. posamično; doma tudi državni prvak posamično in podprvak v vzponu. Priznanje perspektivnim je prejel Maj Pritržnik (TSK LiMa), peti v šprintih na svetovnem prvenstvu med mladinci, v mladinskem svetovnem pokalu pa je dosegel 9. mesto v šprintih, 11. v vzponu in 15. posamično.

Najuspešnejši v tekmovalnem lednem plezanju leta 2023
Najuspešnejša tekmovalna ledna plezalka zadnjih let je Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale) z bronom na tekmi evropskega pokala 2022/23, kjer je v skupni razvrstitvi osvojila četrto mesto, na evropskem prvenstvu je bila osma, sicer pa še državna prvakinja in zmagovalka tekme slovensko-hrvaško-srbskega pokala. Najuspešnejši tekmovalni ledni plezalec 2023 je Marko Guna (AO PD Rašica), osmi v skupni razvrstitvi evropskega pokala, 14. na evropskem prvenstvu, prav tako pa državni prvak in zmagovalec tekme slovensko-hrvaško-srbskega pokala.


Najuspešnejša tekmovalna ledna plezalca 2023 Marko Guna in Maja Šuštar Habjan, najuspešnejša tekmovalna turna smučarja 2023 Klemen Španring in Karmen Klančnik Pobežin in perpektivni turni smučar Maj Pritržnik z načelnikom Komisije za gorske športe PZS Robertom Pritržnikom in podpredsednikom PZS Jožefom Bobovnikom (foto Vladimir Habjan)

Prejemniki priznanj so povedali ...

JANJA GARNBRET, najuspešnejša športna plezalka 2023: "Lanska sezona je bila predvsem drugačna, neka nova izkušnja, a na koncu nič manj uspešna kot prejšnje. V bistvu sem hvaležna tudi za poškodbo, saj mi je ponudila novo izkušnjo, nove nauke in iz vsega skupaj sem izšla še močnejša in boljša. Trudim se, da iz vsake lekcije vzamem nekaj pozitivnega. Čeprav so bila vmes težka obdobja in dvomi, kar je logično, sem sama sebi dokazala, da jih lahko prebrodim. Zato bi lahko rekla, da so bili rezultati na koncu zato še slajši. Po sezoni je prišel čas za dopust, pa načrtovanje nekaterih projektov, ki jih želim v tem letu uresničiti na več področjih. Novembra sem začela s pripravami na novo sezono, ki so v polnem teku. Zaenkrat moram potrkati, vse poteka po načrtu."

LUKA POTOČAR, najuspešnejši športni plezalec 2023: "Leto 2023 je bilo zagotovo leto, polno ovir. Priznam, da sem se skozi zadnja leta privadil na dobre rezultate in predvsem stalno dobro formo in dobro plezanje. Tega lani žal ni bilo. Večino časa sem se na steni boril in težko ob tem užival. Ne vem, kaj točno je vzrok za slabšo sezono, vem pa, da sem se iz nje naučil veliko. Za sabo imam nekaj odličnih sezon in tudi nekaj precej slabih, mislim, da je to odličen recept za nadaljevanje moje športne kariere. Da si lahko uspešen, poleg sebe potrebuješ uspešne posameznike in jaz jih imam, to so fantje, ki skupaj z mano mogoče v pretekli sezoni nismo pokazali vsega, a verjamem, da bodo dobri rezultati prišli za vse. Zahvala gre zato tudi njim in seveda trenerjem. Vesel sem, da sem bil najuspešnejši moški posameznik, in to je zagotovo motivacija za sezono, za katero so priprave že v polnem teku."

KAZIMIR DRAŠLAR - MIKEC, prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu: "Vprašanje je, ali bi bil danes to, kar sem, brez kronične okužbe z alpinizmom. Verjetno ne. Oblikovalo me je okolje, iz katerega izhajam, stroka, in vsi sopotniki in sodobniki, ki sem jih srečal in srečeval. V gorah med alpinisti sem jih srečal veliko. Take, ki pišejo knjige in literaturo, ki pojejo, muzicirajo in skladajo glasbo, rišejo in slikajo, kujejo, vrtajo, načrtujejo velike stvari ali pa jim je plezanje le šport in zabava. Za vsakim od njih je v meni ostala sled. Kaj je to biti alpinist? Naj si odgovor, misel, sposodim pri dobrem prijatelju, enemu izmed teh. Alpinist si, ko upaš svobodno hoditi svoja pota, z glavo in telesom, ko se upaš spustiti in zapustiti varno stojišče, ko se upaš sam odločati in - najpomembneje od vsega - za svoje odločitve sam sprejemaš polno odgovornost. Tukaj nekje je odgovor, kaj mi pomeni alpinizem. Z alpinizmom se ne ukvarjaš, alpinizem živiš! Vsako priznanje, še zlasti, če gre za življenjsko delo in mi ga podeli moja organizacija, organizacija, ki ji pripadam od otroštva, je bolj kot ponos, veselje in zadovoljstvo razlog za globok, trezen premislek. Ko je neko delo opravljeno, recimo dobro opravljeno, ko so vsi načrti izpolnjeni, želje uresničene in stvar končana, celotna zgodbe postane zgodovina, mrtva zgodovina. Pomembnejše vprašanje, ki si ga po tem priznanju zastavljam, je, kaj bi še lahko naredil, tudi drugače ali bolje, pa tega nisem, čeprav bi lahko ali pa sem imel za to celo priložnost."

ANJA PETEK, najuspešnejša alpinistka 2023: "Moje alpinistično leto 2023 je najbolj zaznamovalo to, da sem se prepustila in imela fajn. Nisem se obremenjevala, kaj bi morala splezati, v vsako smer sem vstopila neobremenjeno, z veliko željo videti, kaj ponuja smer. Sproščenost, užitek v plezanju, da sem poslušala sebe - to mi je zagotovo pomagalo pri dobrih vzponih, v kombinaciji z večletnimi željami, ki so tlele v meni, in da sem imela ob sebi soplezalce, ki jim zaupam in so bili enakih želja."

GAŠPER PINTAR, najuspešnejši alpinist 2023: "Lansko alpinistično leto je zagotovo zaznamoval vzpon v Čopovem stebru. Iskal sem dober projekt za soliranje pozimi pri nas. V času priprav sem se naučil samovarovanja, soliral sem smer Jesih-Potočnik v Debeli peči in smer Ginat v Les Droates. Ker nimam avta, grem na ture večkrat z vlakom ali avtobusom. V tujini je to bolj opaženo in uveljavljeno, da bi postal alpinizem bolj zelen, čeprav je z našim življenjskim slogom to le pesek v oči. Vesel sem priznanja. Lani je bilo resda leto kislih kumaric v Himalaji, a je bila konkurenca vseeno močna, čeprav alpinizem ni tekmovanje, vsak je dober v nečem."


Alpinistično-plezalni večer, podelitev priznanj Planinske zveze Slovenije najuspešnejšim v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2023 (foto Vladimir Habjan)

KARMEN KLANČNIK POBEŽIN, najuspešnejša tekmovalna turna smučarka 2023: "Še vedno se živo spominjam veselja, ko sem pred točno desetimi leti prvič postala državna prvakinja v turnem smučanju in sem s to radostjo ter uživanjem v prav vsakem treningu pobirala naslove leto za letom, vse do danes. V pretekli sezoni sem po nekajletni pavzi spet nastopila na tekmah svetovnega pokala ter na svetovnem prvenstvu, kjer sem se v disciplinah vzpon in šprint uvrstila med trideseterico, z Lukom pa sva v parih zasedla visoko 13. mesto. Vnovični naziv naj turne smučarke mi pomeni ogromno. Hvaležna sem, da se moj trud ter strast do športa opazi in prenaša naprej med mlajše generacije."

KLEMEN ŠPANRING, najuspešnejši tekmovalni turni smučar 2023: "Zame je bil vrhunec sezone zagotovo svetovno prvenstvo v Španiji, teden dobrega tekmovanja, sploh pa nastop na tekmi v vzponu in parih, kjer sem dosegel najboljše uvrstitve. V prihodnje si želim še napredovati s ciljem ne le nastopiti na olimpijskih igrah, ampak se tam boriti za medalje. Priznanje mi pomeni potrditev, da delam v pravi smeri in da to vidijo tudi v stroki. Še večji pomen ima zato, ker sem lani prvič nastopil v članski konkurenci, kar pomeni, da sem naredil dober preskok iz mladinskih kategorij."

MAJA ŠUŠTAR HABJAN, najuspešnejša tekmovalna ledna plezalka 2023: "Na rezultate sezone 2023 sem res ponosna, saj sem jih pošteno prigarala. Nikoli ne bom pozabila tekme svetovnega pokala v Champagnyju, na katero sem sama 12 ur vozila v snežnem metežu, ob spremstvu svoje hčerke, že naslednji dan pa si skoraj priplezala finale. Seveda pa je ob službi in družini takšno garanje zahtevalo svoj davek in v letu 2023 so se mi pojavili tudi prvi znaki izgorelosti. Posledično se zdaj počasi umikam iz tekmovanj, tako da je tole verjetno moj zadnji naziv ..."

MARKO GUNA, najuspešnejši tekmovalni ledni plezalec 2023: "Ko preletim celotno sezono, najprej pomislim na druženje in res lepe vezi, ki smo jih stkali z nekaterimi tekmovalci, še posebej s slovaško ekipo. V spominu se mi riše tudi prvi finalni nastop na Češkem, pravzaprav občutek osredotočenosti in odločnosti, prisotnost neke lahkotnosti v trenutku, biti tukaj in zdaj. Ob nazivu se mi nekako nasmehne, bi pa rad poudaril, da gre za tekmovalno ledno plezanje na umetnih stenah, v dejanskem lednem plezanju izkušnje še nabiram in pravzaprav šele dobro vstopam v ta čudovit zimski svet."

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2024 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti neomajnost, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.

Manca Ogrin

------------------------
Medijske objave:
Luka Potočar in Janja Garnbret najboljša športna plezalca lanskega leta (TV Slovenija)
Iz 24UR: Garnbret in Potočar najuspešnejša športna plezalca v letu 2023 (Pop TV)
Iz 24UR: Podelitev za naj alpinista leta (Pop TV)
Kazimir Drašlar - Mikec: "Nisem živel za alpinizem, ampak z njim" (Prvi program Radia Slovenija)
Gašper Pintar in Anja Petek slovenska alpinista leta
(MMC RTV Slovenija)
PZS podelila nagrade tudi najboljšim v športnem plezanju (Val 202, 1:22-5:42)
To so najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023 (Siol.net)
Janja Garnbret o povabilu, ki bi ga sprejela brez oklevanja (Siol.net)
Garnbretova in Potočar najuspešnejša športna plezalca v letu 2023 (24ur.com)
Garnbretova: Na Japonskem se počutim kot doma (24ur.com)
Anja Petek - najboljša slovenska alpinistka! (Moški svet)
Znani najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023 (STA)
Janja Garnbret bo del priprav opravila tudi na Japonskem (Delo)
Janja Garnbret bo v zlatem Tokiu kovala pariško (STA)
Vrhunec sezone za Planinsko zvezo Slovenije (Dnevne novice)
Znani najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023. Med njimi tudi Janja Garnbret (Koroške novice)
Najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023 (Hribi.net)