Novice

Prikazano: 1 - 20 od 1438 zapisov

Janja in čudežna roža, resnična pravljica o Janji Garnbret

Sanjaj, verjemi in uspelo ti bo - je sporočilo resnične pravljice Janja in čudežna roža, ki je ob svetovnem dnevu knjige izšla pri založbi DZS. Slikanica pripoveduje zgodbo o deklici, ki si upa sanjati, na poti do uspeha pa jo spodbujajo in ji pri premagovanju ovir pomagajo družina in prijatelji.

Janja Garnbret znova zmagala na Kitajskem, Mia Krampl osma

Prišla, splezala, zmagala. Tudi na drugi tekmi svetovnega pokala v letošnji sezoni. Janja Garnbret je po torkovi zmagi na balvanih slavila tudi na prvi letošnji preizkušnji SP v težavnosti, 14. aprila v Wujiangu na Kitajskem. Druga slovenska finalistka Mia Krampl se je uvrstila na 8. mesto. Luka Potočar je tekmo sklenil na 15. mestu.

Anže Peharc deveti na Kitajskem na uvodni tekmi sezone

Anže Peharc je na uvodni tekmi svetovnega pokala 2024 v balvanskem plezanju osvojil deveto mesto, potem ko je Janja Garnbret včeraj v Keqiau na Kitajskem slavila svojo prvo letošnjo zmago. Tržičan je bil z enim osvojenim vrhom in dvema bonusoma hkrati čisto blizu, a tako daleč od odra za zmagovalce, pa vendar je prikazal odlično vrnitev med najboljše v svetovnem pokalu po lanski poškodbi. V polfinalu sta nastopila tudi Luka Potočar in Martin Bergant.

Janja Garnbret z zmago na Kitajskem v olimpijsko sezono

Prva dama športnega plezanja Janja Garnbret je v svojem vrhunskem slogu vstopila v olimpijsko sezono in z zmago na uvodni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju 9. aprila na Kitajskem potrdila svojo prevlado. Mia Krampl se je v Keqiau uvrstila na 19. mesto, moške pa balvanska preizkušnja čaka jutri.

Na Kitajskem se začenja svetovni pokal 2024 v športnem plezanju

S tekmo v kitajskem mestu Keqiao med 8. in 10. aprilom se začenja sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju, le nekaj dni pozneje, med 12. in 14. aprilom, pa bo v Wujiangu tudi prva tekma v težavnostnem in hitrostnem plezanju v letošnji sezoni, ki bo sicer zaznamovana z olimpijskimi igrami. Na uvodnih tekmah, ki si jih je mogoče ogledati na Eurosportu, bo nastopilo šest članov slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Športni plezalci olimpijskim sanjam naproti

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju, ki je že v pričakovanju olimpijske sezone, je svojo letošnjo postavo, načrte in cilje predstavila 28. marca na novinarski konferenci na Planinski zvezi Slovenije v Ljubljani. Svetovni pokal 2024 se začenja 8. aprila na Kitajskem, konec avgusta jih čaka evropsko prvenstvo v Švici, vrhunec letošnje sezone pa bodo poletne olimpijske igre Pariz 2024. Prvo ime športnega plezanja Janja Garnbret si je vozovnico zagotovila že lani, za preostale tri slovenske kvote se bo na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju maja v Šanghaju in junija v Budimpešti potegovala še osmerica.

Svetovna turneja BANFF Centre Mountain Film Festival 2024

14. februarja se je v Münchnu začela velika nemška premiera kanadske filmske turneje BANFF Centre Mountain Film Festival World Tour 2024. Pričakujte najboljše pustolovščine in gorske filme leta. Letos se prvič ustavi tudi v Sloveniji - 26. marca 2024 v Ljubljani.

GORE in srČNOST | odprtje razstave ob 100-letnici PD Jesenice

Ob praznovanju 100. obletnice delovanja Planinskega društva Jesenice Slovenski planinski muzej predstavlja področja delovanja srčnih jeseniških planincev, na katerih so (bili) še posebno goreči. Vljudno vabljeni na odprtje razstave GORE in srČNOST v petek, 15. marca 2024, ob 18. uri v Mojstrano.

Francoski film Mongolija: Dolina medvedov zmagovalec 18. FGF | urnik projekcij nagrajenih filmov

Zmagovalec 18. Festivala gorniškega filma je francoski film Hamida Sardarja Mongolija: Dolina medvedov, ki ga odlikujeta odličen scenarij in lepa pripoved, ki daje misliti, brez nepotrebnega moraliziranja. Poleg glavne nagrade mesta Domžale je festivalska žirija med 35 filmi v tekmovalnem programu nagradila tudi najboljše v posameznih kategorijah: najboljši alpinistični film je Transcendenca, najboljši plezalni Plezanje kot upor, najboljši film o gorah, športu in avanturi Tragedija na Haute Route, najboljši film o gorski naravi in kulturi Maurice Baquet: akord, najboljši kratki film pa Anatomija vzpona. Nagrajeni filmi bodo danes zvečer na ogled v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Linhartovi dvorani v Radovljici in celjskem Kinu Metropol, v Domžalah in Radovljici pa tudi v soboto.

Francu Ekarju Bloudkova nagrada, Viti Lukan Bloudkova plaketa za 2023

Med letošnjimi dobitniki Bloudkovih priznanj, najvišjih odlikovanj Republike Slovenije v športu, ki so jih 11. februarja 2024 podelili na Brdu pri Kranju, sta tudi nekdanji predsednik Planinske zveze Slovenije Franc Ekar, prejemnik Bloudkove nagrade 2023, in športna plezalka Vita Lukan, prejemnica Bloudkove plakete 2023.

Zgodbe z veliko začetnico na 18. Festivalu gorniškega filma

Na 18. Festivalu gorniškega filma bodo predavali velikana poljskega alpinizma Krzystof Wielicki in Leszek Cichy, ukrajinski prejemnik dveh zlatih cepinov Mikhail Fomin, španski alpinist Edu Marin, italijanski plezalec Matteo Della Bordella, nekdaj najuspešnejša slovenska športna plezalka Mina Markovič, avtor knjige Triglav je naš Dušan Škodič, snemalec in filmski režiser Rožle Bregar in eden najboljših plezalcev osemdesetih Rado Fabjan. Prisluhnite zgodbam z veliko začetnico v živo!

Najuspešnejši športni plezalci, alpinisti, turni smučarji in ledni plezalci v letu 2023

Planinska zveza Slovenije je na alpinistično-plezalnem večeru 1. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2023. V športnem plezanju sta lovoriko znova osvojila Janja Garnbret in Luka Potočar, za življenjsko delo v alpinizmu so se poklonili Kazimirju Drašlarju - Mikcu, najuspešnejša alpinistka je Anja Petek in alpinist Gašper Pintar, naj tekmovalna turna smučarja sta Karmen Klančnik Pobežin in Klemen Španring, naj tekmovalna ledna plezalca pa Maja Šuštar Habjan in Marko Guna.

Ocena tekmovalne sezone 2023 slovenskih športnih plezalcev

Slika reprezentance v 2023 je kot celota ponovno zelo uspešna, dejstvo pa je, da je večino največjih uspehov ponovno dosegla Janja Garnbret z vrhunskimi predstavami, osvojenim svetovnim prvenstvom in olimpijsko vozovnico. V hudi mednarodni članski konkurenci bo Slovenija v prihodnje uspešna, če bomo vzgojili veliko število mladih, ki bodo trkali na vrata članske reprezentance.