Janja Garnbret v Innsbrucku do 45. zmage v svetovnem pokalu

Janja Garnbret je z odliko opravila svoj zadnji test pred olimpijskimi igrami Pariz 2024 in na tekmi svetovnega pokala v Innsbrucku četrtkovi zmagi v balvanskem plezanju 30. junija dodala še lovoriko v težavnostnem plezanju, kar je že njena 45. zmaga v svetovnem pokalu, sicer pa tretji dvojček zlatih odličij v Innsbrucku.
Janja Garnbret v Innsbrucku do 45. zmage v svetovnem pokalu (foto Grega Valančič)
Prva dama športnega plezanja Janja Garnbret je znova precej čustveno doživela svojo novo zmago, do katere je priplezala zelo osredotočeno in premišljeno, ter v Innsbrucku poskrbela, da je še drugič v štirih dneh zadonela slovenska himna. Vodilni položaj po kvalifikacijah je ohranila tudi po polfinalu, v finalu pa jo je do zmage vodil le vrh, ki ga je dosegla v zadnjih sekundah in tako ohranila prednost pred Japonko Ai Mori, ki je prav tako dosegla vrh, a se morala zadovoljiti s srebrom. Z bronom je zmagovalni oder dopolnila Korejka Chaehyun Seo. Garnbret je na svojem priljubljenem prizorišču svetovnega pokala z novo dvojno zmago dosegla trojni dvojček, saj je v Innsbrucku že tretjič osvojila zlato medaljo tako v težavnosti kot na balvanih.


Srebrna Japonka Ai Mori, zlata Slovenka Janja Garnbret in bronasta Korejka Chaehyun Seo na zmagovalnem odru tekme SP v težavnostnem plezanju v Innsbrucku (foto Grega Valančič)

"Današnji finale se je odvil fantastično, še enkrat sem potrdila svojo formo. To, da štartam zadnja, da moram zdržati ta pritisk, sploh pa da moram zlesti smer, ki jo je tekmovalka pred mano že preplezala, mi ni tuje, tako da je bil zadnji test pred Parizom zelo uspešen, tako na balvanih kot v težavnosti, in dober dokaz, da je vse tam, kot mora biti, da trening deluje. Pred Parizom moram to samo še ohranjati in upam, da še nadgraditi. Še enkrat sem si dokazala, da je vse tam, kot mora biti, in res sem zadovoljna z vsemi smeri, bile so dovolj težke in res se je pokazalo, kdo je najboljši," je kar žarela 25-letna Korošica, ki bo v začetku avgusta v Parizu branila naslov olimpijske prvakinje.

V moški konkurenci je pred domačimi navijači zmagal Avstrijec Jakob Schubert, drugi je bil Nemec Alexander Megos in tretji Britanec Toby Roberts


Janja Garnbret v Innsbrucku do 45. zmage v svetovnem pokalu (foto Grega Valančič)

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena ter trenerjev Luke Fonda in Domna Švaba se s Tirolske vrača s tremi medaljami: zlatim dvojcem Janje Garnbret, ki je svojo osupljivo moč pokazala tako na balvanih kot v težavnosti, ter s srebrno medaljo Jennifer Buckley, ki je osupnila na svoji prvi članski tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju. 

V finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti žal ni bilo drugih članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. Druga najboljša Slovenka je bila Jennifer Buckley, ki se je v polfinalu uvrstila na 12. mesto, Luka Potočar je bil 13., obema se je finale za las izmuznil. Mia Krampl se je v polfinalu uvrstila na 17., Sara Čopar na 18. in Vita Lukan na 24. mesto. 


Slovenska reprezentanca v športnem plezanju se s Tirolske vrača s tremi medaljami: zlatim dvojcem Janje Garnbret in s srebrno balvansko medaljo Jennifer Buckley (foto Grega Valančič)

"Navdušeni smo, ne samo zadovoljni, predvsem zaradi Janjine zmage v obeh disciplinah, zelo lepo presenečenje pa nam je pripravila tudi Jenny na balvanih. Res je za nami dobra tekma," je bil zadovoljen selektor Hren, ki pa bi si želel še kakšnega finalista več v težavnosti, saj je Luko Potočarja do finala ločilo le pol giba, Jennifer Buckley pa en gib: "Jenny je tudi težavnost dobro plezala, mogoče je res bolj suverena v balvanih, a je še mlada in se bo še veliko naučila in res je dobra perspektiva. Vedno si želimo še fanta v finalu. Vemo, da je to težje, ampak Luka ni končal smeri s koncem svojih moči, imel je stvar še kar pod nadzorom, a se je izkazalo, da je bila neka zagonetka, kjer so bili padci na napako in Luka je žal naredil to napako. A nas zelo veseli, da se je v steni dobro počutil, dobro držal in pokazal, da je zanj finale dosegljiv."

Slovenske barve je v težavnosti zastopala še četverica, ki je tekmovanje sklenila v kvalifikacijah: Lucija Tarkuš na 38. mestu, Lana Skušek na 49., Martin Bergant na 63. in Milan Preskar na 78. mestu. 

Manca Ogrin

------------------------
Povezane novice:
Janja Garnbret in Jennifer Buckley do dvojne slovenske zmage v Innsbrucku
Peharc in Vezonik uspešno na balvanih v Innsbrucku
Janja Garnbret najboljša v polfinalu SP Innsbruck v težavnosti, kjer je nastopilo še pet Slovencev

Medijske objave:
Janja Garnbret zmagala tudi v težavnosti (TV Slovenija)
Najboljša slovenska športnica Janja Garnbret znova nepremagljiva na Tirolskem (Val 202, od 4:56)
Janja Garnbret poskrbela za nov uspeh slovenskega športnega plezanja (Radio Slovenija, od 18:42)
Janja Garnbret v Pariz z lepo popotnico iz Innsbrucka (MMC RTV Slovenija)
Janja Garnbret zmagovalka tekme v težavnosti v Innsbrucku (STA)
Garnbretova na generalki pred Parizom potrdila premoč (Delo)
 Garnbretova blestela na generalki (Delo)
Janja Garnbret zmagala v Innsbrucku (Siol.net)
Janja Garnbret zmagovalka tekme v težavnosti v Innsbrucku (Dnevnik)
Športna plezalka Janja Garnbret zmagovalka tekme svetovnega pokala v težavnosti v Innsbrucku (Večer)
Janja Garnbret v zadnjih sekundah do zmage v Innsbrucku (Sportklub)
Janja Garnbret v Pariz z lepo popotnico (Slovenske novice)
Kakšna kraljica! Janja Garnbret si je takole pokorila konkurenci, izjemen obet pred olimpijskimi igrami! (Ekipa24)
Janja Garnbret zmagovalka tekme v težavnosti v Innsbrucku (24ur.com)
Še ena zmaga za Janjo Garnbret: tudi tokrat je premagala vso konkurenco (Metropolitan)
Janja Garnbret blesti na svetovnem pokalu v Innsbrucku (Portal24)