Peharc in Vezonik uspešno na balvanih v Innsbrucku

Anže Peharc in Gregor Vezonik sta na tretji tekmi svetovnega pokala 2024 v balvanskem plezanju 28. junija uspešno nastopila v polfinalu, kjer sta na 11. oz. 12. mestu za las ostala za najboljšo deseterico, predaleč je bil tudi finale najboljše šesterice. Jutri se začenja tudi tekma SP v težavnostnem plezanju z 11 člani slovenske reprezentance v športnem plezanju.
Peharc in Vezonik uspešno na balvanih v Innsbrucku
Dan po dvojnem slovenskem ženskem zmagoslavju v Innsbrucku, ko je olimpijska prvakinja Janja Garnbret osvojila že svojo 44. zmago svetovnega pokala, nova vzhajajoča zvezda slovenskega športnega plezanja, 17-letna Jennifer Buckley, pa je na svoji prvi balvanski članski tekmi svetovnega pokala osvojila srebrno medaljo, je bil na Tirolskem na sporedu moški vrhunec balvanskega dela svetovnega pokala. 

V popoldanskem polfinalu sta nastopila dva člana slovenske reprezentance v športnem plezanju. Z enim vrhom in tremi bonus oprimki si je 11. mesto priplezal Anže Peharc (AO PD Kranj), potem ko je balvansko sezono odprl z 9. mestom na tekmi SP v Kequiau, na olimpijskih kvalifikacijah pa se mu ni izšlo po načrtih. "Mislim, da bi lahko šlo bolje. Dobro sem se počutil, ampak nekako se nisem našel v teh balvanih. Odlično sem začel, nato v drugem in tretjem ni bilo vrha, v zadnjem pa se preprosto nisem znašel. To je bil tisti, kjer bi moral najti neko drugo rešitev, a je bilo danes žal pet minut premalo časa zame," je po tekmi dejal 26-letni Tržičan, o branju balvanov pa pojasnil: "To delamo praktično vsak dan, navajeni smo nekih gibanj, ki se tudi na tekmi ponavljajo. Že ko prideš pod balvan, imaš navadno neko idejo, kako iti. Ampak danes v štirki sem imel idejo, a ni delovala, potem pa sem imel le prazno glavo, pet minut je kar izpuhtelo in sem razočaran, da nisem našel rešitve."


Anže Peharc je v Innsbrucku na 11. mestu za las ostal za najboljšo deseterico (foto Grega Valančič)

Tik za njim, na 12. mesto, se je z enim vrhom in dvema bonus oprimkoma uvrstil Gregor Vezonik (PK Kamnik), ki se je po lanskoletni suši znova razveselil plezanja v polfinalu. "Zagotovo sem pričakoval malo več, a konec koncev ne morem biti razočaran. Lani vso sezono nisem bil v polfinalu, in da sem lahko danes plezal v polfinalu, je v redu. Sem pa malo razočaran nad zadnjim balvanom, ki je bil moj stil, plata, te oprimke dobro poznam. Bil sem prepričan, da bo šlo, a mi nekaj ni ustrezalo, in ni šlo," je prve vtise strnil 28-letni Ravenčan, ki je leta 2018 prav v Innsbrucku na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto medaljo. 

V večernem finalu SP na balvanih so se najbolj izkazali japonski tekmovalci, ki so si delili zmagovalni oder: zmagal je Sohta Amagasa, na drugo mesto se je uvrstil Meichi Narasaki in na tretje Sorato Anraku


Gregor Vezonik se je po lanskoletni suši znova razveselil plezanja v polfinalu, kjer je dosegel 12. mesto (foto Grega Valančič)

V polfinalu tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju je nastopila tudi Katja Debevec, ki je preizkušnjo v Innsbrucku končala na 13. mestu, sicer pa ji je do finala zmanjkal le en vrh. Slovensko reprezentanco v športnem plezanju pod vodstvom selektorja Gorazda Hrena in trenerjev Luke Fonda in Domna Švaba je v Innsbrucku zastopala še balvanska peterica. Lucija Tarkuš je za las ostala brez polfinala najboljših 20 plezalk, kvalifikacije je namreč končala na 21. mestu. Zan Lovenjak Sudar se je uvrstil na 27., Sara Čopar na 47., Julija Kruder in Matic Kotar pa na 57. mesto. 

Svetovni pokal v Innsbrucku nadaljuje preizkušnja v težavnostnem plezanju, kjer bo slovenske barve zastopalo 11 članov slovenske reprezentance: Janja Garnbret, Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Lucija Tarkuš, Jennifer Buckley, Sara Čopar in Lana Skušek v ženski ter Luka Potočar, Martin Bergant in Milan Preskar v moški konkurenci. V soboto se zjutraj začnejo kvalifikacije, zvečer je polfinale, nedeljski večer je rezerviran za finale, najprej moški, nato ženski. 

sobota, 29. junij
8.30-15.45 > KVALIFIKACIJE težavnost ženske & moški
19.40-22.30 > POLFINALE težavnost ženske & moški

nedelja, 30. junij
19.40-20.30 > FINALE težavnost moški
20.40-21.30 > FINALE težavnost ženske

Manca Ogrin

-------------------------
Povezana novica:
Janja Garnbret in Jennifer Buckley do dvojne slovenske zmage v Innsbrucku