Janja Garnbret najboljša v polfinalu SP Innsbruck v težavnosti, kjer je nastopilo še pet Slovencev

Janja Garnbret na svojem zadnjem testu pred olimpijskimi igrami Pariz 2024 v Innsbrucku zmagovito nadaljuje tudi v težavnostnem plezanju, kjer je bila 29. junija najboljša tako v kvalifikacijah kot v polfinalu, večerni polfinale pa je bil žal pretrd oreh za preostale člane slovenske reprezentance v športnem plezanju, saj se nikomur ni uspelo uvrstiti v nedeljski finale. Ženski finale je na sporedu v nedeljo, 30. junija, ob 20.40.
Janja Garnbret najboljša v polfinalu (foto Grega Valančič)
Prva dama športnega plezanja Janja Garnbret je kot vodilna po kvalifikacijah vstopila v polfinale, kjer v zahtevni smeri sicer ni dosegla vrha, a je z višino 48+, ki jo je dosegla tudi drugouvrščena Japonka Ai Mori, in prednostjo iz kvalifikacij uspela ohraniti prvo mesto in tako najboljši izhodiščni položaj za jutrišnji finale. Na tretjem mestu po polfinalu je Avstrijka Jessica Pilz


Janja Garnbret najboljša tako v kvalifikacijah kot v polfinalu tekme SP v težavnostnem plezanju v Innsbrucku (foto Grega Valančič)

"Danes je bil zelo dolg dan, že s kvalifikacijami zjutraj, in bilo je tudi zelo vroče, tako da ni bilo najlažje, potem pa še večerni polfinale, ki sem ga dobro odplezala. Res sem se dobro počutila, v smer sem šla zelo tekoče, sicer z manjšimi napakami, ki se jih da odpraviti v naslednjem mesecu pred Parizom. Drugače sem zelo uživala, v Innsbrucku mi je res fajn, občinstvo je fantastično, tako da se veselim jutrišnjega finala, da ostane enka pred mojim imenom," je po polfinalu vtise strnila 25-letna Korošica, ki je Innsbruck izbrala za zadnjo tekmo pred avgustovskim nastopom na olimpijskih igrah, kjer bo branila naslov olimpijske prvakinje.

Janja Garnbret je 27. junija v Innsbrucku že zmagala na tekmi SP v balvanskem plezanju, na kateri ji je družbo na zmagovalnem odru delala drugouvrščena Slovenka Jennifer Buckley. Če Garnbret na Tirolskem zmaga tudi v težavnosti, bo to že njena 45. zmaga svetovnega pokala.


Druga najboljša Slovenka je bila Jennifer Buckley, ki se je uvrstila na 12. mesto v težavnosti, potem ko je dva večera prej z Janjo Garnbret stala na zmagovalnem odru v balvanskem plezanju (foto Grega Valančič)

Polfinalni smeri sta bili žal pretrd oreh za preostale člane slovenske reprezentance v športnem plezanju. Druga najboljša Slovenka je bila Jennifer Buckley, ki se je z višino 33+ uvrstila na 12. mesto, do finala pa sta jo ločila dva giba. "Želela sem si odplezati malo bolje, mislim, da sem tega sposobna. Zdaj je čas iti nazaj domov trenirat in vzeti to kot izkušnjo," je dejala 17-letnica, hči Slovenke in Irca, ki živi v Švici, trenira in tekmuje pa za slovensko reprezentanco. 

"Zelo dolg dan je za mano. Že v kvalifikacijah se nisem počutila tako dobro, a sem odplezala dovolj dobro za polfinale, v polfinalu pa sem se res dobro počutila in računala na dobro plezanje, a se na žalost ni izšlo. Nisem zadovoljna s svojim nastopom in vem, da bi lahko bilo veliko boljše," je bila razočarana sveža slovenska olimpijka Mia Krampl, ki se je uvrstila na 17. mesto.


Sveža slovenska olimpijka Mia Krampl je bila razočarana nad svojim nastopom v Innsbrucku (foto Grega Valančič)

Obe s Saro Čopar sta svoj polfnalni nastop končali pri višini 30+, le da se je Čoparjeva zaradi slabšega rezultata v kvalifikacijah uvrstila na 18. mesto. "Zagotovo je cilj finale, sploh po lanski tekmi v Kopru, ko sem bila blizu finala. Letošnja sezona se zame ni začela po načrtih, tudi tekme do zdaj so bile slabše, zato sem vesela, da sem se spet uvrstila v polfinale, da sem nazaj v ritmu," je dejala 19-letna Laščanka.

Peta slovenska polfinalistka Vita Lukan pa je z višino 27+ dosegla skromno 24. mesto: "Ne morem biti zadovoljna s tem, kar sem pokazala danes, ne v kvalifikacijah ne v polfinalu. Ne vem, kaj je narobe letos s formo, zdi se mi, da smo zaštartali kar dobro. Morda so tudi kvalifikacije za olimpijske igre terjale svoj davek in sta prišla za mano vsa utrujenost in nezadovoljstvo."


Luka Potočar, edini slovenski polfinalist v moški konkurenci, se je uvrstil na 13. mesto, finale pa se mu je iznuznil za pol giba (foto Grega Valančič)

V moški konkurenci, kjer je polfinale dobil Avstrijec Jakob Schubert, je bil Luka Potočar 13. in tudi njemu se je finale za las izmuznil, saj je višino 42+ doseglo pet športnih plezalcev, višina 43 pa je že vodila v finale. "Na žalost je ostalo še kar nekaj moči po odplezani smeri, ker je bila do tam smer kar konstantna in se mi zdi, da sem ohranil dovolj energije do tistega giba, kjer pa nisem bil edini, ki ga je podcenil. Jezen sem, ker bi lahko še šlo in bi zagotovo bilo dovolj za finale. Res mi je žal, da nisem mogel pokazati, česa sem zmožen, saj sem se na steni dobro počutil, in upam, da bo v Chamonyju bolje," je dejal 22-letni Jeseničan.

Slovenske barve so zastopali še štirje člani slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki so tekmovanje sklenili v kvalifikacijah: Lucija Tarkuš na 38. mestu, Lana Skušek na 49., Martin Bergant na 63. in Milan Preskar na 78. mestu. 

Najboljšo osmerico v nedeljo zvečer čaka finale - moški se začne ob 19.40, uro pozneje sledi še ženski finale. 

Manca Ogrin

------------------------
Povezani novici:
Janja Garnbret in Jennifer Buckley do dvojne slovenske zmage v Innsbrucku
Peharc in Vezonik uspešno na balvanih v Innsbrucku