Svetovni pokal, Puurs - Mina BRONASTA

S finalnim delom se je zaključila tekma SP v športnem plezanju v težavnosti, ki je potekala včeraj in danes (30. septembra in 1. oktobra) v belgijskem mestu Puurs. Zmagala je Korejka Jain Kim, ki je po štirih tekmah SP prekinila slovenske zmage Mine Markovič in Maje Vidmar, Mina pa je bila odlična BRONASTA.
Mina Markovič tudi po peti tekmi, tokrat bronasta, ostaja v vodstvu svetovnega pokala v težavnosti 2011, foto Simon Margon
Slovensko reprezentanco, ki je tekmovala v Puursu, so sestavljali Mina Markovič in Maja Vidmar ter v moški konkurenci Klemen Bečan, Jure Raztresen, Domen Škofic in Matej Sova, spremljal pa jih je trener Roman Krajnik. Pričakovanja so bila visoka, saj so naši tekmovalci uspešno nastopali na tekmah svetovnega pokala - Mina je trikrat zmagala (Chamonix, Xining, Changzhi), bila druga v Brianconu, Maja je zmagala v Brianconu in bila tretja v Changziju, Klemen Bečan je uspešno nastopal predvsem v balvanih, a tudi v težavnosti njegova forma več kot hitro raste. Tu pa so bili še Matej Sova in aktualna svetovna prvaka z mladinskega svetovnega prvenstva 2011, mladinec Jure Raztresen in kadet Domen Škofic.


Bronasta in zadovoljna Mina Markovič, foto Roman Krajnik

V včerajšnjih kvalifikacijah se je izmed šestih reprezentantov uspelo v današnji polfinale uvrstiti petim, le Matej Sova je s 30. mestom ostal izven njega. Najboljše izhodišče danes je imela Mina na 2. mestu, ki ga je v polfinalu sicer poslabšala, bila je šesta, a je še vedno zadostovalo za večerni finale.

Mina se je v finalu se je odlično spopadla s smerjo in na koncu zasedla 3. mesto ter poskrbela za ponovno uspešno zastopanje slovenskih barv.

Po tekmi in razglasitvi najboljših treh nam je najboljša slovenska športna plezalka Mina Markovič povedala: "Postavljavci so nam končno pripravili primerne zalogaje, primerno težke smeri. S svojim plezanjem nisem popolnoma zadovoljna, v kvalifikacijah mi je zmanjkalo časa, nato zdrs, izbira napačne kombinacije ... Generalno pa lahko rečem, da sem zadovoljna z doseženim tretjim mestom, saj je bila konkurenca zelo močna, vse najboljše tekmovalke so bile tu."

Mina pravi, da ima morda po tekmi malo grenkega priokusa, ker ni dala v vsakem krogu vse od sebe. A nadaljuje: "Mogoče v vsaki tekmi ne gre vedno vse po načrtih. Manjše napake se tudi zgodijo. Hkrati pa je to tudi dodaten dokaz, da če odplezam 100-odstotno, sem sposobna najboljših uvrstitev, kar sem letos že dokazala."

Po petih tekmah je Mina še vedno v vodstvu svetovnega pokala v težavnosti 2011, s 410 točkami le še 10 točk pred današnjo zmagovalko Jain Kim, tretja je Maja Vidmar.
V moški konkurenci je ponovno slavil nepremagljivi Jakob Schubert, ki je zabeležil zaporedno peto zmago v letošnjem SP v težavnosti. Je seveda tudi vodilni v trenutni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti.

In kaj pravi Mina o naslednji tekmi:
"Naslednja tekma je že prihodnji teden, 8. in 9. oktobra, v Boulderju (Colorado, ZDA). Jutri pridemo iz Belgije domov, sledi dan počitka ali čas za lažji trening, nato pa v sredo že letimo v ZDA, in sicer optimistično novim izzivom naproti."
V Boulderju bodo nastopili Mina, Maja, Klemen, Jure Raztresen in Domen Škofic.
Nato sledi master na Kitajskem (15. - 16. oktober), na katerega je povaljenih nekaj naših reprezentantov.

Mina Markovič v finalu

KONČNI REZULTATI

ženske (Vir: IFSC)
1. Jain Kim, KOR
2. Angela Eiter, AVT
3. Mina Markovič, SLO
11. Maja Vidmar, SLO

moški (Vir: IFSC)
1. Jakob Schubert, AVT
2. Sachi Amma, JAP
3. Ramón Julian Puigblanque, ŠPA
12. Klemen Bečan, SLO
18. Jure Raztresen, SLO
24. Domen Škofic, SLO
30. Matej Sova, SLO


Zdenka Mihelič
----------------------------------------------------------
Predhodni novici:
Svetovni pokal, Puurs - Mina v finale

Svetovni pokal, Puurs - kar pet naših v polfinale