Svetovni pokal, Puurs - kar pet naših v polfinale

Danes, 30. septembra, se je s kvalifikacijami začela tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v belgijskem Puursu. Nastopilo je šest naših reprezentantov- Mina Markovič, Maja Vidmar, Klemen Bečan, Domen Škofic, Jure Raztresen in Matej Sova, ki se mu žal edinemu ni uspelo uvrstiti v jutrišnji polfinale.
Mina Markovič v težavnosti ponovno odlična v kvalifikacijah, foto Luka Fonda
Selektor slovenske članske reprezentance Simon Margon je še pred odhodom reprezentance v Puurs dejal, da so pričakovanja po zmagah Mine Markovič na obeh tekmah na Kitajskem in tamkajšnjih stopničkah Maje Vidmar visoka: » v ženski konkurenci pričakujem obe naši tekmovalki na stopničkah, pri fantih pa finale in tri med prvih petnajst.«

V kvalifikacijah se je pomerilo 33 športnih plezalk, v moški konkurenci pa je plezalo 45 tekmovalcev.

Po pričakovanjih dekleti nista imeli težav s kvalifikacijskimi smermi. Mina Markovič, trikratna zmagovalka letošnjih tekem za svetovni pokal v težavnosti (Chamonix, Xining, Changzhi in ene v balvanih (Munchen), srebrna iz Briancona ter vodilna v trenutnem skupnem seštevku v težavnosti, je na koncu kvalifikacij zasedla 2. mesto za Korejko Jain Kim, ki je edina obe kvalifikacijski smeri preplezala do vrha, ter pred Avstrijko Angelo Eiter. Mina je do vrha splezala drugo smer. Maja Vidmar, zmagovalka SP v težavnosti v Brianconu in tretja iz Changzhija, stopa v polfinale kot osma v kvalifikacijah, na tem mestu pa sta bili izenačeni z Avstrijko Magdalena RÖCK. Tako so v prvi deseteric iz kvalifikacij štiri Avstrijke, dve Slovenki in po ena tekmovalka iz Koreje, Japonske, Rusije in ZDA.

Suvereno so plezali tudi fantje, najbolje se je po pričakovanjih odrezal naš najboljši tekmovalec, Klemen Bečan, ki je bil 11. V kvalifikacijah, člana mladinske reprezentance in aktualna svetovna prvaka mladinec Jure Raztresen in kadet Domen Škofic sta bila v konkurenci 45 tekmovalcev 21. oz. 18. Članski reprezentant Matej Sova je zasedel 30. mesto in končal nadaljnje tekmovanje v Puursu.Sicer pa se je najboljše odrezal izvrstni Jakob Schubert iz AVstrije.

Z reprezentanco je tokrat namesto selektorja odpotoval trener Roman Krajnik, ki je po koncu kvalifikacij še sporočil: »Držite pesti jutri, da bo čim več finalistov!«

V jutrišnjem polfinalu (ob 10.45) se bo pomerilo najboljših 26 tekmovalcev in 26 tekmovalk.
Finale pa se začne ob 17.30.

Prenos tekme V ŽIVO bo kot običajno na spletni IFSC TV.

REZULTATI KVALIFIKACIJ

ženske (Vir: IFSC)
1. Jain Kim, KOR
2. Mina Markovič, SLO
3. Angela Eiter, AVT
8. Maja Vidmar, SLO

moški (Vir: IFSC)
1. Jakob Schubert, AVT
2. Manuel Romain, FRA
3.Sachi Amma, JAP
11. Klemen Bečan, SLO
18. Domen Škofic, SLO
21. Jure Raztresen, SLO
30. Matej Sova, SLO

Zdenka Mihelič