V Slovenski Bistrici odprli največji plezalni center v Sloveniji

V Slovenski Bistrici so 6. oktobra 2023 slovesno odprli največji plezalni center v Sloveniji z notranjo in zunanjo visoko steno in balvani. Prva je notranjo plezalno steno za težavnost preizkusila najboljša bistriška športna plezalka Lucija Tarkuš. Sodobni plezalni center v bistriškem športnem parku ponuja kar 3200 kvadratnih metrov plezalnih površin, od tega 2000 visokih sten in še 1200 kvadratnih metrov balvanskih sten.
V Slovenski Bistrici odprli največji plezalni center v Sloveniji (foto Samo Mikulič)
V do zadnjega kotička napolnjenem plezalnem centru so obiskovalci spremljali spektakularno odprtje, ki ga je začela Lucija Tarkuš s plezanjem na vrh 17-metrske stene za težavnost ob spremljavi pesmi Od višine se zvrti. Tarkuševa je tudi članica slovenske reprezentance v športnem plezanju. Trak sta slavnostno prerezala župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar in načelnik Alpinističnega kluba Impol Slovenska Bistrica Tomi Aurednik.


Plezalni center Slovenska Bistrica sta s prerezom traku slovesno odprla načelnik Alpinističnega kluba Impol Slovenska Bistrica Tomi Aurednik in župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar (foto Samo Mikulič)

V Plezalnem centru Slovenska Bistrica, vodja katerega je Ursula Pipenbaher, je na voljo 2000 m2 notranjih in zunanjih visokih sten, ki merijo od 9 do 17 metrov. Med 165 smermi lahko vsak najde kaj zase, od previsov do plat, od ocene 3 za začetnike do 8c+ za tiste najboljše. Na voljo sta tudi dve smeri za hitrostno plezanje in auto-belay ter top-rope postaje za vse, ki še pridobivajo plezalne izkušnje.

Za balvanske navdušence je na voljo 1200 m2 balvanskih plezalnih površin - od označenih balvanskih problemov, dveh sprey wallov (šutalnic) in dveh nastavljivih sistemskih sten: Kilter Board in Moonboard. Za najmlajše je v pritličju na voljo plezalni prostor v posebej ločenem otroškem kotičku. Uporabnikom so na voljo številni pripomočki za trening moči in dopolnilno, neplezalno vadbo: kampus boardi, fingerboardi, uteži ...


Navdušenje zbrane množice ob odprtju Plezalnega centra Slovenska Bistrica, največjega v Sloveniji (foto Samo Mikulič)

Sodoben plezalni center je zgrajen v skladu s priporočili Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC) in tako ustreza standardom za izvedbo tekmovanj v uradnih tekmovalnih sistemih na najvišji ravni. Namenjen je tako rekreativnim kot profesionalnim športnim plezalcem, hkrati pa služi izvajanju drugih programov športne rekreacije, športne vzgoje in programov civilne zaščite, gasilcev, reševalne službe, policije in drugih. Plezalni center je projektirala Mojca Kraševac iz Ibisa, zgradilo pa podjetje Makro 5 gradnje iz Kopra. Vrednost investicije je 5,2 milijona evrov, od tega je 2,4 milijona evrov prispevalo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Plezalni center bo odprt skoraj vse dni v letu, od ponedeljka do nedelje. Dnevne vstopnice stanejo 15 evrov, za šolarje 9,5 evra, za predšolske otroke pa 4,5 evra. Mogoč je tudi nakup sezonskih ali družinskih vstopnic.