SP Kranj 2011 - Korejki kranjska, Mini Markovič skupna zmaga

Mina Markovič, druga na tokratni tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti v Kranju, je tekmo pred koncem svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti že SKUPNA ZMAGOVALKA letošnjega svetovnega pokala. Minin današnji uspeh sta s petim mestom lepo dopolnila Maja Vidmar in Urban Primožič. Sloveniji so priplezali lep reprezentančni dosežek.
Najboljša dekleta na SP Kranj 2011, z leve Mina Markovič, Korejka Jain Kim in tretjeuvrščena Avstrijka Katharina Posch, foto Zdenka Mihelič

Kranj je bil ta konec tedna, 19. in 20. novembra, prizorišče devete in hkrati predzadnje tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. Tekmovati na domačih tleh pred domačimi in prijatelji ter nabito polno dvorano je bilo tudi za slovensko reprezentanco izjemno.
Slovenija je imela tokrat najštevilčnejšo ekipo na tekmah svetovnega pokala v športnem plezanju, kar 14 tekmovalcev. Nastopili so:
- dekleta (6): Asja Gosar, Katja Kadič, Jera Lenardič, Mina Markovič, Tina Šušteršič in Maja Vidmar,
- fantje (8): Klemen Bečan, Sergej Epih, Jernej Kruder, Jure Raztresen, Matej Sova, Domen Škofic, Urban Primožič in Izidor Zupan.

V finalu se je pri moških kot pri ženskah pomerilo najboljših osem športnih plezalcev. In med finalisti smo imeli svoje tekmovalce tudi Slovenci. Pričakovano sta se iz polfinala naprej uvrstili Maja Vidmar in Mina Markovič, ki je v polfinalni smeri še z dvema splezala do vrha. Povsem pa je presenetil mladinec Urban Primožič, za katerega je bil to prvi finale. Urban pa je tudi prvi Slovenec, ki se je še kot aktivni mladinec uvrstil v veliki finale članskega svetovnega pokala in ta njegov uspeh, nadgrajen s petim mestom, je več kot odličen. Urban je s tem dosegel svoj največji dosedanji uspeh na svoji športno-plezalni poti.
Urbanov finale je letošnji drugi finale za moški del slovenske članske reprezentance. Finale pred Urbanom je letos dosegel Klemen Bečan v Amanu, ko si je priplezal četrto mesto. Bečan, ki je tokratni finale gledal s sedeža, je v Kranju zmagal leta 2008

V finalno smer se je prvi podal prav reprezentant Urban Primožič, ki je prebil led in že ob začetku popolnoma polno športno dvorano Zlato polje dvignil na noge. Njegov sproščen nastop in dosežena višina sta narekovala dinamiko finala. Zmagal je Kanadčan Sean McColl, Avstrijec Jakob Schubert, vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, pa je zasedel 2. mesto.

V ženskem finalu sta od drugih izstopala nastopa Korejke Jain Kim in naše Mine Markovič, in sicer po napetosti kot po preplezani višini. Mino je na koncu od zmage ločil zgolj oprimek in tako je pristala na odličnem 2. mestu. Maja Vidmar je ponovila uspeh Urbana Primožiča in dosegla 5. mesto. Še enkrat so tako Slovenke pokazale, da so kot ekipa brez dvomov številka 1 v svetu. In fantje jim pridno sledijo.

Z doseženim uspehom je že znano, da je Mina Markovič SKUPNA zmagovalka svetovnega pokala v športnem plezanju v TEŽAVNOSTI in hkrati tudi v KOMBINACIJI.

Med moškim in ženskim finalom se je s tekmovanj poslovila športna plezalka Natalija Gros, za katero je več kot 15-letna športno-plezalna tekmovalna kariera. Ob tem sta ji predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik in delegat Mednarodne zveze za športno plezanju Helmut Knabl podarila šopka rož.

Izjave
(MIna Markovič, Jain Kim, Urban Primožič, Maja Vidmar, Simon Margon, Roman Krajnik in Natalija Gros): v sporočilu za medije.

REZULTATI - FINALE svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, Kranj, 19.-20. november 2011:

ženske (Celotni rezultati: SP Kranj 2011)
1. Jain Kim, KOR
2. Mina Markovič, SLO
3. Katharina Posch, AVT
3. Mathilde Brumagne, BEL
5. Maja Vidmar, SLO
6. Angela Eiter, AVT
7. Charlote Durif, FRA
8. Johanna Ernst, AVT
moški (Celotni rezultati: SP Kranj 2011)
1. Sean McColl, KAN
2. Sachi Amma, JAP
3. Jakob Schubert, AVT
4. Romain Desgranges, FRA
5. Urban Primožič, SLO
6. Jorg Verhoeven, NED
7. Manuel Romain, FRA
8. Hyunbin MIN, KOR

Ostale uvrstitve naših tekmovalcev:
- 22. Asja Gosar, 28. Jera Lenardič, 29. Tina Šušteršič, 33. Katja Kadič,
- 14. Domen Škofic, 16. Klemen Bečan, 22. Jure Raztresen, 23. Sergej Epih, 36. Izidor Zupan, 40. Matej Sova, 42. Jernej Kruder.

Pripravila Zdenka Mihelič

----------------------------------------------------
Povezane novice:
- Svetovni pokal Kranj - še par minut do FINALA
- Svetovni pokal Kranj - Mina, Maja in Urban v finale
- Svetovni pokal, Kranj - kvalifikacije zaključene, v finalu tudi tri Slovenke
- Svetovni pokal Kranj - kvalifikacije moških zaključene, 5 Slovencev v polfinale
- SP Kranj 2011 - Na svetovnem pokalu v Kranju slovenska ekipa v najštevilčnejši postavi do sedaj
     in sporočilo za medije z vsem gradivom
- Bliža se svetovni pokal v športnem plezanju v Kranju