Športno plezanje – tokijski predlog za nov olimpijski šport

Organizacijski odbor olimpijskih iger v Tokiu je 28. septembra 2015 predlagal, da bi na olimpijske igre leta 2020 uvrstili še pet dodatnih športov, med njimi tudi športno plezanje.
Športno plezanje tudi na olimpijskem prizorišču? foto: arhiv PZS
Poleg športnega plezanja so na seznam uvrstili še baseball/softball, karate, rolkanje in deskanje na valovih.

Priporočilo organizatorjev olimpijskih iger v Tokiu za sprejem novih športov bo predstavljeno Mednarodnemu olimpijskemu komiteju (MOK), ki bo dokončno odločitev sprejel v Rio de Janieru avgusta 2016. Po pravilniku MOKa ima organizator olimpijskih iger pravico predlagati razširitev olimpijskega programa za eno ali več športnih panog.

Povedali so:

Bolj kot kadarkoli smo prepričani, da je lahko športno plezanje idealna dopolnitev športnega programa Olimpijskih iger v Tokiju leta 2020. Uvrstitev bi bila vzpodbuda in navdih vsem 500.000 japonskim športnim plezalcem in gledalcem, ki bi tako ta šport spoznali v tekmovalni obliki.

Yagihara Kunio, predsednik Japonske planinske zveze

Morebitna uvrstitev športnega plezanja v olimpijski program pomeni za naše plezalce veliko priložnost, da svojo kvaliteto potrdijo tudi na največji športni prireditvi. Planinska zveza Slovenije s tem nosi še večjo skrb in odgovornost za vsakoletno zagotavljanje materialnih in kadrovskih pogojev za delovanje njenih reprezentanc.
Po vrhunskih rezultatih zadnjih let na najpomembnejših tekmovanjih in široki bazi mladih perspektivnih plezalk in plezalcev upravičeno pričakujemo, da bodo slovensko javnost razveselili tudi z olimpijsko medaljo.

Aleš Pirc,
načelnik komisije za športno plezanje PZS

Kaj bi to pomenilo za razvoj športa? Definitivno, če se vse skupaj izteče tako, da bomo dejansko postali olimpijski šport, se bo marsikaj spremenilo. Končno bi dobili pozornost medijev in posledično tudi sponzorjev, za kar smo sedaj na žalost kljub resnično vrhunskim rezultatom, prikrajšani.
Tako da bi že samo zaradi tega bilo zelo pozitivno za razvoj našega športa. Vendar je vse skupaj še tako daleč od uresničitve, da niti ne razmišljam preveč o tem.

Roman Krajnik,
selektor slovenske članske reprezentance

Udeležba na olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika. Še posebej, če se ukvarja s športom, ki ni na seznamu olimpijskih športov, pa bi moral biti. Športno plezanje vsekakor. S strastno predanostjo vlagamo ogromno truda za doseganje čim boljših rezultatov na tekmah, kjer vsak spoštuje tekmece. Menim, da bi udeležba na olimpijskih igrah z dobrimi rezultati bila vsekakor vrhunec naših prizadevanj ter izpolnitev mojih ambicij in želja.
Nastop na svetovnih prvenstvih mi je vsekakor v veliko zadovoljstvo in čast ampak priložnost za sodelovanje na OI pa se ponudi samo enkrat ali dvakrat v karieri.

Janja Garnbret,
svetovna mladinska prvakinja v težavnostnem in balvanskem športnem plezanju

S plezanjem sem se začel ukvarjati že od malih nog, kljub temu pa mi šport iz leta v leto še bolj raste k srcu. Danes si ne predstavljam dneva, ki nebi bil povezan s plezanjem.
To, da je plezanje prišlo v ožji izbor za olimpijske igre, me seveda zelo veseli. Odkar sem spremljal prve olimpijske igre sem si želel, da bi se jih lahko nekega dne udeležil tudi sam. Nisem si mislil, da bo kdaj tako blizu kot je sedaj in če bi res šlo skozi za 2020 bi bil lahko v top formi, izkušen a še zdaleč ne prestar! 
Moram pa priznati, da mi ni najbolj všeč format v katerem ga želijo sprejeti. Kombinacija vseh treh disciplin je  trenutno še zelo zapostavljena, v njej nas tekmuje od 5 do najvec 10 tekmovalcev, kar je žalostno. Tudi sam sistem točkovanja še ni najbolj premišljen in povzroča zmedo. Najslabše je to, da ni plezanje kot ga najbol poznamo! Upam, da IFSC zadevo zares dobro izpili v naslednjem letu, saj trenutna ideja po mojem mnenju še ne paše na olimpijske igre. 
Plezanje kot ga poznamo danes pa se bo ob priključitvi definitivno korenito spremenil iz vseh vidikov, kar pa ni nujno dobra novica. 

 

Domen Škofic,
slovenski reprezentant


 
Sporočilo za medije - IFSC (1,1 MB)