SP v balvanih, Innsbruck 2012 - Mina v polfinalu

Danes, 18. maja 2012, se je v Innsbrucku začela četrta tekma letošnjega svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Iz kvalifikacij se je v jutrišnji polfinale od naših prebila le Mina Markovič. Ostali naši reprezentanti na tekmi so bili še Mateja Hohkraut, Klemen Bečan, Jernej Kruder in Jure Bečan
Mina Markovič v kvalifikacijah tekme SP v Innsbrucku, foto Simon Margon
Po prvih treh letošnjih tekmah - na Kitajskem (Chongqing), v Sloveniji (Log-Dragomer) in v Avstriji (Dunaj) - se je vsa najboljša svetovna karavana balvanskega športnega plezanja preselila v avstrijski Innsbruck, kjer so nastopili vsi najboljši tekmovalci in tekmovalke.

Naši reprezentanti na tej tekmi Mina Markovič (zmagovalka tekme SP v balvanih na Logu, srebrna na Dunaju), Mateja Hohkraut ter fantje Jernej Kruder, Klemen in Jure Bečan so se v Innsbruck podali močno motivirani; prav tako so bili zelo motivirani ostali tekmovalci. V jutrišnji polfinale pa se je uspelo uvrstiti le Mini, čeprav z nekoliko slabšim izkupičkom iz kvalifikacij, s 15. mestom.

Po moških kvalifikacijah je naš selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon ocenil naše in tudi ostale nastope: "Polfinale svetovnega pokala v balvanih v innsbrucku se bo jutri nadaljevalo brez slovenskih moških predstavnikov. Kruder je z 21. mestom za las zgrešil polfinale in s tem izpadel iz ozkega kroga šestih plezalcev, ki so se v tej sezoni uvrstili v vsa polfinala. Brez napredovanja sta ostala tudi brata Bečan, ki s povprečnima nastopoma na tekmi res nista pokazala veliko. Klemen se je vseeno prebil do točk s 27. mestom, Jure pa je osvojil 47. mesto. Da je v letošnji sezoni konkurenca res močna, kaže tudi rezultat trenutno vodilnega v svetovnem pokalu Rusa Rustama Gelmanova, ki je s štirimi of petih vrhov, in tako z 19. mestom komaj še ujel polfinale. Za presenečenje dneva je poskrbel 27-letni Avstralec James Kassay, ki letos prvič tekmuje v svetovnem pokalu: do danes je bil najboljši 39., trenutno pa si deli 1. mesto skupaj z aktualnim svetovnim prvakom Rusom Dmitriijem Sharafutdinovim."

O kvalifikacijah deklet pa je selektor Margon dejal: "Mina danes ni odplezala po njenih načrtih in se je s 15. mestom uvrstila v polfinale. Mina je nedvomno v dobri formi. Jutri je na vrsti nova tekma, nove smeri in ob dobrem plezanju Mine bo prišel tudi dober rezultat. Mateja se je uvrstila na 33. mesto."

REZULTATI KVALIFIKACIJ (Vir: IFSC)

moški
1. Guillaume Glairon Mondet (FRA) - 5 vrhov v osmih poskusih
1. James Kassay (AUS) - 5/6
1. Jakob Schubert (AVT) - 5/8
1. Dmitrii Sharafutdinov (RUS) - 5/6
21. Jernej Kruder (SLO) - 4/10
27. Klemen Bečan (SLO) - 3/8
47. Jure Bečan (SLO) - 2/4

Skupaj nastopilo: 73 tekmovalcev.

ženske
1. Anna Stöhr (AVT) - 4/4
2. Jain Kim (KOR) - 4/4
3. Melissa Le Neve (FRA) - 4/4
15. Mina Markovič (SLO) - 3/6
33. Mateja Hohkraut (SLO) - 1/1

Skupaj nastopilo: 48 tekmovalk.

PREDVIDENI PROGRAM za soboto, 19. maj 2012 (Vir: http://www.blocmaster.com)
12.30-15.20 Polfinale - moški, ženske
20.00 Finale - moški, ženske (ne istočasno)
22.30 Zaključna prireditev s podelitvijo medalj

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi preko spletne IFSC TV.

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------------------
Preberite tudi
- Innsbruck: 4. tekma SP v balvanih 2012
in o uspehih naših reprezentantov s prvih treh letošnjih tekem SP v balvanih:
- SP v balvanih, Dunaj 2012 - Mina SREBRNA
- SP v balvanih, Log 2012 - ZMAGALA MINA MARKOVIČ
- Kitajska: tekma SP v balvanih 2012 - Mina ŠESTA!