Svetovni pokal, Valence - Mina in Maja naši najboljši

Včeraj in danes, 28. in 29. oktobra, je v Franciji (Valence) potekala osma od desetih tekem za svetovni pokal 2011 v športnem plezanju v težavnosti. Naši najboljši sta bili Mina Markovič na 5. in Maja Vidmar na 6. mestu, od fantov pa se je najboljše odrezal Domen Škofic (9.). Naslednja tekma bo v Kranju, vabljeni!
Mina Markovič je bila tudi na tej tekmi SP v težavnosti najboljša med Slovenci, foto Heiko Wilhelm
Tokratni finale našima dekletoma ni bil pisan na kožo. Dvojno zmagoslavje iz jordanskega Amana se tokrat žal ni ponovilo. Po odličnem nastopu v polfinalu sta Mina in Maja stopili v smer sproščeno, a obe padli na istem oprimki (višina: 14 -).

O finalni tekmi je selektor slovenske članske reprezentance Simon Margon povedal: "V finalu smo videli žal ponesrečen nastop Mine in Maje ter njuno končno 5. in 6. mesto. Vseeno sta obe povečali prednost v skupnem seštevku pred svojima zasledovalkama. Jain Kim je koncala za obema, na 8. mestu. Sicer pa je finale zaznamovala predvsem pretirano težka smer, saj je bilo za stopničke dovolj že 17 gibov, zmagovalka Johanna Ernst pa je preplezala le polovico smeri. Se vidimo v Kranju!"

Naša najboljša športna plezalka Mina Markovič, 5. na tekmi, je po tekmi strnila občutke o finalni smeri in tekmi na sploh: "S finalnim nastopom res nisem zadovoljna. V polfinalu sem danes že dokazala, kam sodim. Peto mesto res ni slaba uvrstitev, vendar vem, da sem sposobna več. V Kranju in Barceloni pa imam priložnost, da to tudi dokažem."

In kaj pravi Maja Vidmar, uvrščena na tekmi takoj za Mino? "V finalu sem se res dobro počutila. Mislim, da sem se giba, kjer sem padla, lotila pravilno, vendar sem nekoliko preveč odrinila in žal prezgodaj končala s smerjo, ki je v nadaljevanju zgledala res dobra. Upam in verjamem, da bodo v Kranju (19. - 20. novembra) smeri še boljše, kjer bova znova imeli priložnost dokazati, da sva najboljši," je že z mislimi na kranjsko tekmo svoj nastop ocenila Maja.


Maja Vidmar v francoskem mestu Valence

in Mina Markovič, foto obeh Heiko Wilhelm

V Valence je sicer odpotovala okrepljena reprezentanca, saj je poleg članov tekmovala tudi mladinska reprezentanca. Tekme so se udeležiili naši najboljši Mina Markovič, Maja Vidmar in Klemen Bečan, ter svetovna prvaka kadet Domen Škofic in mladinec Jure Raztresen, ter Sergej Epih, Izidor Zupan, Urban Primožič in Asja Gosar.

Mina še vedno premočno vodi v trenutni razvrstitvi svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, s 590 točkami je pred Korejko Jain Kim (460 točk) in pred Majo na tretjem mestu (406 točk). Četrta je trenutno Katharina Posch, a z z veliko manj točkami (277).

V moški konkurenci prvič v letošnjem tekmovanju SP v težavnosti ni zmagal Avstrijec Jakob Schubert (na koncu je bil peti), zmage se je namreč veselil Španec Ramón Julian Puigblanque. Seveda pa Schubert še vedno premočno ostaja v vodstvu v skupnem seštevku.

Domen Škofic, sicer letošnji svetovni kadetski prvak in najboljši med slovenskimi plezalci na tokratni tekmi SP, je z 9. mestom dosegel svoj najboljši uspeh na tekmah svetovnega pokala v članski konkurenci.

Naslednja, predzadnja tekma letošnjega svetovnega pokala v težavnosti bo v KRANJU (19. - 20. 11. 2011), kamor ste vsi že sedaj lepo povabljeni! Tam bo naša reprezentanca okrepljena, najbolj pa vesela vašega obiska in vzpodbud, navijanja!
Za tekmo v Kranju sledi samo še tekma v Barceloni (26. - 26. november 2011).

REZULTATI svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, Valence, 28. - 29. oktober 2011:

ženske (Celotni rezultati: IFSC)
1. Johanna Ernst, AVT
2. Katharina POSCH, AVT
3. Yana Chereshneva, RUS
4. Angela Eiter, AVT
5. Mina Markovič, SLO
6. Maja Vidmar, SLO

7. Magdalena RÖck, AVT
8. Jain Kim, KOR
28. Asja Gosar, SLO

moški (Celotni rezultati: IFSC)
1. Ramón Julian Puigblanque, ŠPA
2. Sean McColl, KAN
3. Sachi Amma, JAP
4. Thomas Tauporn, NEM
5. Jakob Schubert, AVT
6. Manuel Romain, FRA
7. Gauthier Supper, FRA
8. Romain Desgranges
9. Domen Škofic, SLO
13. Sergej Epih, SLO
15. Urban Primožič, SLO
16. Jure Raztresen, SLO
17. Klemen Bečan, SLO
25. Izidor Zupan, SLO

Pripravila Zdenka Mihelič

-------------------------------------------------------
Predhodni novici:
Svetovni pokal, Valence - Mina in Maja v finale
Svetovni pokal, Valence - vsi fantje v polfinale