Tudi športna plezalka Katja Kadič s športno štipendijo OKS

Pred sejo Izvršnega odbora OKS je predsednik OKS-ZŠZ dr. Janez Kocijančič s športniki podpisal štipendijske pogodbe. Za športno štipendijo lahko po novem zaprosijo tudi športniki, ki nastopajo v neolimpijskih športnih panogah in športniki invalidi s statusom športnika svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda.
Katja Kadič, foto arhiv Katje Kadič
Športne štipendije so projekt OKS, FŠO in MIZKŠ, ki se nadaljuje kljub finančni krizi, in pomaga mladim slovenskim športnikom. Dogovor o sofinanciranju projekta je nastal leta 1999 s ciljem podpreti mlade športnike, ki dosegajo visoke mednarodne športne rezultate in se hkrati uspešno šolajo. Športni rezultati oz. kriteriji za pridobitev štipendije so izjemno zahtevni, kajti športniki morajo poseči po najvišjih uvrstitvah na tekmovanjih najvišjega ranga.

Biti uspešen na športnem področju in hkrati obiskovati šolo in biti tudi uspešen, ni enostavno in predstavlja veliko obremenitev za mlade športnike. S projektom štipendij želimo predvsem dodatno motivirati športnike. Z letošnjim letom se je spremenil Pravilnik o športnih štipendijah, ki prinaša kar nekaj pozitivnih sprememb.

Za športno štipendijo lahko po novem zaprosijo tudi športniki, ki nastopajo v neolimpijskih športnih panogah in športniki invalidi, s statusom športnika svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda. Letos je štipendije podaljšalo 90 športnikov, 78 pa je takih, ki so štipendisti postali letos. V šolskem, oz. študijskem letu 2012/13, bodo prejemali od 80-300 eur na mesec.

Na podpisu štipendijskih pogodb 20. decembra so se predsedniku OKS dr. Janezu Kocijančiču pridružili športna plezalka Katja Kadič, športnik invalid, plavalec Darko Đurič in smučarski skakalec Jaka Hvala.

V projekt je vključena tudi banka SKB kot glavni sponzor Teama Slovenia, ki skrbi tudi za mlajše športnike in vsem športnikom štipendistom nudi brezplačni račun s številnimi ugodnostmi. Priložnostne kartice je vsem trem športnikom predala Maja Treven, direktorica Marketinga in segmentnega vodenja pri banki SKB in predsednica Kluba sponzorjev Team Slovenia.

Vir: OKS