Mina Markovič in Domen Škofic državna prvaka v težavnosti

V Kranju se je s finalom sklenilo letošnje državno prvenstvo v težavnostnem plezanju. Absolutna zmagovalca sta pričakovano postala najboljša športna plezalka sveta Mina Markovič in Domen Škofic, letos nepremagljivi v mladinskem evropskem pokalu in prvenstvu.
Mina Markovič na koncu izvrstne sezone zmagala še na državnem prvenstvu v težavnosti, foto Luka Fonda
25-letna Mina Markovič, članica PK 6b Ptuj, je sanjsko sezono v svetovnem pokalu, v kateri je pred dvema tednoma v Kranju z zmago pred domačimi navijači že drugič zapored postala zmagovalka skupnega seštevka v težavnosti in kombinaciji, nadgradila še z dosežkom v državnem prvenstvu. Skupno zmago v državni konkurenci je ubranila z zmago v včerajšnjem finalu, edina od vseh tekmovalk v članski konkurenci je v kvalifikacijah in finalu dosegla vrh smeri. Tako kot lani je drugo mesto osvojila Maja Vidmar (PK Škofja Loka), tretja pa je bila Tina Šušteršič (AO PD Kranj). Enako razmerje na vrhu je bilo tudi v skupni razvrstitvi.

»Proti koncu sezone sem kar prepričana v svojo formo in vem, da sem zelo dobro pripravljena, vendar pa zmaga ni bila samoumevna, saj je domača konkurenca huda in močna, tako da je bilo treba in kvalifikacije in finale odplezati res dobro. Predvsem sem vesela, da sem v smeri nekoliko bolj stisnila in zaključila sezono z vrhom,« je za STA zadovoljna in veselja dejala Markovičeva.

Pri članih je bil finale državnega prvenstva veliko bolj izenačen in napet. Osemnajstletni Radovljičan Škofic je moral namreč prvo mesto na tekmi prepustiti tokrat boljšemu Juretu Raztresnu (PK Škofja Loka), ki se je veselil prve zmage v državnem prvenstvu, drugi je bil Urban Primožič (PK Škofja Loka), tretji pa Škofic, ki pa je z dvema zmagama na štirih tekmah DP suvereno postal absolutni zmagovalec. Na skupno drugem mestu je pristal Primožič, skupno tretji pa je Raztresen. Nekdanji prvak Klemen Bečan, ki je več let dominiral v slovenskem moškem športnem plezanju, je sezono končal na skupno četrtem mestu DP v težavnosti.

V športni dvorani Zlato polje v Kranju je danes na sporedu še finale DP v balvanskem plezanju. Dopoldne so tekmovanje odprle cicibanke in cicibani v balvanih, starejše deklice in dečki, kadetinje in kadeti pa so se pomerili v težavnosti.

Popoldanski program finala DP, Kranj, športna dvorana Zlato polje, danes, 2. decembra:
  • 16.00 predavanje. Tomo Križnar. Vsak ima pravico biti viden
  • 17.30 podelitev nagrad najboljšim na fotonatečaju Plezam zeleno
  • 17.45 odprtje finala balvani
  • 18.00 finale - balvani za članice in člane  - finale bo potekal z DJ Elzor Kesvalov in DJ Glorio Vezztacci

Preberite
tudi o uspehih slovenske mladinske reprezentance na finalu evropskega mladinskega pokala prejšnji teden v Kranju in zmagoslavju Mine Markovič v svetovnem pokalu v športnem plezanju14 dni nazaj.

Pripravila Zdenka Mihelič