Na finalu svetovnega pokala v Kranju 13 najboljših slovenskih tekmovalk in tekmovalcev

Danes, 14. novembra, je Planinska zveza Slovenije v svojih prostorih pripravila novinarsko konferenco pred letošnjo deveto, zaključno tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti. V soboto in nedeljo, 17. in 18. novembra 2012, bo Kranj v športni dvorani Zlato polje namreč že 17. gostil tekmo svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti in tokrat znova FINALE letošnjega svetovnega pokala.
Slovenski aduti na finalni tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju Kranj 2012: z leve Urban Primožič, Klemen Bečan, Domen Škofic, Mina Markovič in Maja Vidmar, foto Zdenka Mihelič
slovenskih tekmovalcih na tekmi SP Kranj 2012.

Pred postavitvijo naše ekipe za tekmo v Kranju sta selektor slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon in trener Roman Krajnik v Škofji Loki pripravila izbirni trening, »na kateri sva se prepričala, kateri so tisti najboljši tekmovalci, ki bodo uspešno tekmovali tudi na tekmi svetovnega pokala. Izbrali smo trinajsterico, ki ima v večini realne možnosti za uvrstitev v polfinale. Z letošnjo sezono do sedaj sem zadovoljen, azijska turneja in zaključek na Japonski pa sta bili krona le-te. Japonska tekma svetovnega pokala je bila zares tista, ki nam je dala odlično popotnico za to zadnjo tekmo, prav tako je pripravljenost tekmovalcev na izvrstnem nivoju, zato so pričakovanja velika,« je obrazložil trener Krajnik.

Selektor Simon Margon je o slovenski ekipi na tej tekmi svetovnega pokala v Kranju in pričakovanjih povedal: »Ekipa je številčnejša kot običajno, šteje 13 članov - 5 deklet in 8 fantov. Med njimi so tudi trije debitanti, od katerih upamo, da bodo odplezali kakor ostali, v skladu s svojimi sposobnostmi in da se ne bodo ustrašili imena velikega tekmovanja. Vsi ostali, ki niso debitanti, pa so ob dobri predstavi sposobni polfinala. Lahko rečem, da je - generalno gledano - ekipa najmočnejša do sedaj. Vsi tisti, ki so bili letos že v finalu tekem svetovnega pokala, zelo dobro poznajo steno v Kranju, zato se gotovo od njih lahko pričakuje finale, enako od Klemna, ki je že zmagal celo kranjsko tekmo svetovnega pokala. Tako imamo nekako 5 tekmovalcev, ki so sposobni uvrstitve med osmerico najboljših v finale. Pri puncah sta Mina in Maja izjemno pripravljeni in sta absolutno sposobni stopničk. Pri fantih pa finale težko napovedujem, fantovski finale je nekoliko drugače postavljen, vsebuje nekoliko riskantnih gibov, tako da se lahko zgodi marsikaj.«

Nedavno zaključena azijska turneja s sanjskim zaključkom za nas na predzadnji tekmi SP Japonskem, kjer je Mina Markovič zmagala, Maja Vidmar pa je bila tretja, polaga velika pričakovanja v našo reprezentanco, sploh z Mino in Majo, prav tako se veliko pričakuje od fantov, Urbana Primožiča (lani na SP v Kranju odličen 5.), Klemna Bečana in Domna Škofica, aktualnega mladinskega svetovnega podprvaka in mladinskega evropskega prvaka. Vendar pa lahko veliko pokažejo tudi ostali tekmovalci, kajti domača tekma je vendarle nekaj posebnega. Prav vzpodbude navijačev, prijateljev in domačih so plezalce že velikokrat ponesle zelo visoko, zato ne zamudite tega enkratnega dogodka z vsemi najboljšimi športnimi plezalci sveta.

Mina Markovič, ki bo v Kranju branila skupno zmago svetovnega pokala v težavnosti iz leta 2011 in ki vodi že vse od prve tekme letošnjega svetovnega pokala v težavnosti dalje, pravi: »Priprave pred tekmo v Kranju so zelo dobro uspele. Zadovoljna sem tudi s celo sezono. Par dni pred tekmo bo namenjenih za lažje plezanje in ohranitev dobrega občutka. Mislim, da lahko zelo optimistično pričakujem to tekmo in odplezam v Kranju zelo dobro. Šla bom na polno, nobenega taktiziranja ne bo. Vsako smer bom plezala s svojim maksimumom, vložila vse svoje znanje in sposobnosti, nato pa lahko le še počakam, kako bodo ostale odplezale svoje.«

Maja Vidmar, bronasta na svetovnem pokalu v Atlanti in na Japonskem v Inzaiu, je dejala, da »je letošnjo sezono doživela veliko vzponov in padcev, vendar pa je ob koncu sezone prišla tudi vrhunska forma, ki sem jo potrdila na tekmi na Japonskem. Dober občutek je ostal in tudi zadnji treningi so dobro pripravljenost le še potrdili. Tako bom šla v Kranju na vse in odplezala najboljše, kot znam.«

Klemen Bečan, ki je sicer izpustil azijsko turnejo, je ta čas izkoristil za čim boljšo pripravo na tekmo v Kranju. Domen Škofic, aktualni mladinski evropski prvak in mladinski svetovni podprvak, ki se je v Atlanti letos kot prvič na tekmah svetovnega pokala med člani uvrstil v finale in dosegel 8. mesto, na članskem Rockmastru na Kitajskem pa bil srebrni, je zadovoljen s sezono, v Kranju pa bo: »plezal sproščeno in pokazal vse, kar znam.«
Urban Primožič se je na lanski tekmi v Kranju uvrstil najboljše v moški konkurenci, dosegel je odlično peto mesto, pa je dejal: V Kranju si želim plezati še boljše in se tudi uvrstiti še višje. Po azijski turneji sta dober občutek in zadnji treningi pokazala mojo dobro pripravljenost.« 

Vodja svetovnega pokala Kranj 2012 Tomo Česen je na novinarski konferenci predstavil potek tekmovanja, število tekmovalcev (skupaj 92 iz 20 držav), ažurnost rezultatov, natančnost, prav tako štiri postavljavce smeri z vodjo iz Avstrije, ki so tako kot ostala leta opravili zahtevno delo in pripravili odlične smeri. »Smeri so zahtevne od kvalifikacij naprej, še posebej finalni smeri. Tako si noben izmed tekmovalcev ne bo mogel privoščiti taktiziranja, vsi bodo morali dati zares vse od sebe. Kvalifikacije z dvema kvalifikacijskima smerema se začnejo s fanti ob 9 h in nadaljujejo z dekleti ob 14 h, polfinale pa je še isti dan ob 20 h. Finale osmih najboljših v ženski in osmih v moški konkurenci bo v nedeljo, in že sedaj lahko rečem, da bo zagotovo atraktiven tako za tekmovalce kot gledalce - zato toplo povabljeni v Kranj!« je dejal Česen in napovedal tudi že finale svetovnega pokala v težavnosti v Kranju 2013.

SKUPNI seštevek svetovnega pokala v težavnosti:
Ta zaključna tekma svetovnega pokala bo odločila o zmagovalcih svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Lansko leto je Mina prepričljivo zmagala tako v težavnosti kot kombinaciji in tudi letos ji odlično kaže. Po osmih od devetih tekmah letošnjega svetovnega pokala v težavnosti in ob odličnih uspehih (dve zlati in štiri srebrne medalje ter dve četrti mesti) je Markovičeva v vodstvu trenutne skupne razvrstitve svetovnega pokala v težavnosti. S 630 točkami vodi za 33 točk pred Korejko Jain Kim, na tretjem mestu pa je Avstrijka Johanna Ernst s 510 točkami.
Vendar kljub temu vodstvu in zmaga Mine še ni dokončno odločena, saj kot je povedal selektor Simon Margon, »se od vseh tekem odbije ena tekma z najslabšo uvrstitvijo in tista (Mina ali Jain), ki bo na tej tekmi boljša, bo zmagala tudi v skupnem seštevku; izid bo zares tesen.«

Že pred začetkom tekme SP v Kranju pa je že odločeno in jasno, da je Mina Markovič ZMAGOVALKA svetovnega pokala 2012 v kombinaciji, kamor se šteje pet najboljših tekem v dveh disciplinah od treh (težavnost, balvani, hitrost). Kot je dejal Tomo Česen, vodja svetovnega pokala Kranj 2012 in strokovni sodelavec Komisije za športno plezanje PZS, »je zmaga v kombinaciji žal podcenjena, saj gre namreč za zelo različne discipline, ki zahtevajo od tekmovalcev različne pristope, treninge in visoko formo skozi celo leto, kar ni enostavno.«SP Kranj 2012 v številkah:
-           92 prijavljenih tekmovalcev, od tega 40 deklet in 52 fantov,
-          iz 20 držav: iz Avstrije, Belgije, Kanade, Češke, Španije, Francije, Velike Britanije, Nemčije, Irana, Italije, Koreje, Norveške, Rusije, Švice, z Japonske, Nizozemske, s Poljske, Slovaške, Švedske in iz Slovenije.
-          13 članov slovenske reprezentance - 5 deklet in 8 fantov,
od tega 3 debitanti na tekmah svetovnega pokala: Anja Šerbinek, Tjaša Kalan in Martin Bergant.

Lista prijavljenih na tekmo SP v Kranju: spletna stran IFSC in spletna stran SP Kranj 2012.

TRENUTNI vrstni red v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti: ŽENSKE, MOŠKI (Vir: IFSC).

PROGRAM tekmovanja (Vir: SP Kranj 2012)
Sobota, 17. november
9.00    kvalifikacije moški
14.00   kvalifikacije ženske
20.00   polfinale

Nedelja, 18. november
15.45   finale 

Spletna stran tekmovanjahttp://www.worldcupkranj.com/, kjer so vse podrobnejše informacije in kjer bodo objavljeni tudi vsi rezultati po koncu kvalifikacij, polfinala in finala, prav tako fotografije. Vse pa bomo objavljali tudi na naši spletni strani PZS, www.pzs.si.

Vstopnice lahko gledalci kupite pred začetkom tekmovanja na vhodu v športno dvorano Zlato polje v Kranju, Kidričeva 55 a, Kranj, kvalifikacije in polfinale: 4 EUR, finale: 8 EUR. 

Ogled tekme bo omogočen tudi v neposrednem prenosu V ŽIVO prek ifsc.tv., finalni del v nedeljo, 18. novembra, pa tudi prek slovenske TV Slovenija.

Naj povemo še, da se je športno plezanje uvrstilo tudi v ožji krog športov, ki se potegujejo za vstop med olimpijske športe na olimpijskih igrah leta 2020

Odlični uspehi slovenskih športnih plezalcev in plezalk - od mladih do članov - potrjujejo dobro, načrtno in vztrajno delo reprezentanc, trenerjev in seveda samih plezalcev, njihovo močno motiviranost in željo biti najboljši na svetu. Dajmo jim tudi našo močno oporo v sami dvorani.

LEPO POVABLJENI V KRANJ!

Zdenka Mihelič
-----------------------------------
Povezane novice:
ZMAGA za Mino Markovič in BRON za Majo Vidmar, sanjski zaključek azijske turneje SP v težavnosti 
Mina Markovič SREBRNA na tekmi SP v težavnosti v Koreji (Mokpo)
Rockmaster na Kitajskem: zmaga Mini Markovič, srebro Domnu Škoficu
SP težavnost, Xining - Mina Markovič SREBRNA
SP težavnost, Atlanta - DVOJNE STOPNIČKE za Slovenijo in nov EKIPNI uspeh
SP težavnost, Puurs - Mina Markovič uspešna četrta!
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev) 
SP težavnost, Imst - Mina Markovič DRUGA!
SP težavnost, Briançon - Mina Markovič ČETRTA
SP težavnost, Chamonix - ZMAGA Mine Markovič!
INTERVJU: Mina Markovič - S Ptuja v svetovni plezalski vrh