Mladinsko evropsko prvenstvo ZLATO za Slovenijo z Domnom Škoficem

PRVO mladinsko evropsko prvenstvo si bo naša mladinska reprezentanca v športnem plezanju zapomnila po naslovu PRVEGA MLADINSKEGA EVROPSKEGA PRVAKA ZA SLOVENIJO, ki ga je osvojil DOMEN ŠKOFIC. Danes, 4. novembra, se je v francoskem mestu Gemozac zaključil še drugi finalni del težavnostnega plezanja mladinskega evropskega prvenstva 2012, ki je bilo za našo reprezentanco in Slovenijo uspešno.
Close Mladinski evropski prvak Domen Škofic na najvišji stopnički, srebrni je bil Marcello Bombardi, bronasti Stefano Ghisolfi (oba ITA), foto Borut Kavzar
aktualni mladinski svetovni podprvak, ki je izmed vse konkurence najvišje odplezal finalno smer in zasluženo ZMAGAL

18-letni Domen Škofic po lanskoletnem naslovu svetovnega prvaka med kadeti tudi letos nadaljuje uspešno sezono v mladinskem evropskem pokalu v težavnosti pa tudi v svetovnem pokalu v težavnosti med člani. Tako je lepo presenetil na članski tekmi svetovnega pokala (člani) v težavnosti v Atlanti, kjer se je prvič uvrstil v finale in z osmim mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev med člani. Na Rockmastru članov v kitajskem mestu Wuijang pri Šanghaju je dosegel izvrstno drugo mesto, na predzadnji (članski) tekmi svetovnega pokala v težavnosti 2012 pa mu je le za eno mesto zmanjkala  uvrstitev v finale.


Domen Škofic, prvi mladinski evropski prvak

Med mladinci je bil Sergej Epih 5., Jure Raztresen pa 8. Mladinka Tina Šušteršič je dosegla 9. mesto v finalu, kadeti pa so si priplezali naslednje rezultate: 6. mesto Martin BergantGregor Vezonik 8., Milan Preskar 11., ter kadetinja Tjaša Kalan 14. mesto.

V kvalifikacijah pa so svoje prvo mladinsko prvenstvo v športnem plezanju/težavnost zaključili: starejša deklica Julija Kruder (22. mesto), kadet Tim Unuk (30.), kadetinja Živa Ledinek (30.) in Anja Šerbinek (16.) med mladinkami.
 
KONČNE UVRSTITVE:

Mladinci (24 tekmovalcev): Domen Škofic - 1., Sergej Epih - 5., Jure Raztresen - 8.
Mladinke (26 tekmovalk): Tina Šušteršič - 9., Anja Šerbinek - 16.
Kadetinje (36 tekmovalk): Tjaša Kalan - 14., Živa Ledinek - 30. 
Kadeti 
(43 tekmovalcev): Martin Bergant - 6., Gregor Vezonik - 8., Milan Preskar - 11., Tim Unuk - 30.
Starejše deklice (43 tekmovalk): Julija Kruder - 22.
Starejši dečki (42 tekmovalcev): Anže Peharc - 4.

IZJAVE:

BORUT KAVZAR (selektor slovenske mladinske reprezentance): 
»Mladinsko evropsko prvenstvo v težavnosti je končano. Občutki po finalnih nastopih naših reprezentantov so precej mešani. Kljub temu da smo danes imeli osem finalistov, so nastopi bili malce slabši v primerjavi z ostalimi tekmami letos. Samo tekmovanje je bilo zopet odlično organizirano, nenazadnje pa imamo prvega mladinskega evropskega prvaka v zgodovini.
Konec novembra nas sedaj čaka še zadnja tekma evropskega pokala v Kranju (24. in 25. 11. 2012), ko bomo lahko pokazali, kaj zmoremo tudi pred domačim občinstvom.«

DOMEN ŠKOFIC (ZMAGA, naslov prvega MLADINSKEGA EVROPSKEGA PRVAKA): »S tekmo sem zadovoljen, škoda le da je format tekme enak tekmam evropskega pokala. Potek svetovnega prvenstva, kjer je potrebno poleg kvalifikacij dobro odplezati še polfinale in finale, prinaša več tekmovalnega pritiska, zato je tudi občutek zmagoslavja bolj intenziven.
Finale sem odplezal po svojih najboljših močeh, na žalost nisem smeri preplezal, ampak to ob osvojitvi naslova evropskega prvaka niti ni tako pomembno.«


Anže Peharc (st. deček, 4. mesto): »S plezanjem sem zadovoljen saj sem pokazal kar trenutno zmorem. V smeri nisem delal večjih napak, med plezanjem sem užival. Žal pa mi ni uspelo priti na stopničke, vendar sem s 4. mestom povsem zadovoljen. Upam, da s tekmo v Kranju pokažem konstantno formo tega leta in ubranim prednost v skupnem seštevku.«
Anže trenutno zaseda 1. mesto v skupnem seštevku v evropski seriji.

GREGOR VEZONIK (kadet, 8. mesto): »Dobra tekma, odlična organizacija, finalno vzdušje vrhunsko, škoda le, da nisem odplezal po svojih najboljših močeh. Pred nami pa je še tekma v Kranju, kjer bom šel na vse ali nič.«

TINA ŠUŠTERŠIČ (mladinka, 9. mesto): »Moja zgodba v glavi se ponavlja, klik v glavi se zgodi v stotinki sekunde in ta dvom je dovolj za moje plezalne napake. Močna sem dovolj, rabim samo trenutek samozavesti in skledo poguma. Upam, da to dokažem že letos v Kranju pred domačim občinstvom.«

Prvo mladinsko evropsko prvenstvo so si lahko gledalci ogledali in navijali tudi prek spletnega prenosa V ŽIVO.

Še uspešnejše kot evropsko je bilo za slovensko mladinsko reprezentanco v športnem plezanju letošnje mladinsko svetovno prvenstvo v Singapurju, od koder so prinesli domov kar 4 žlahtne medalje - zlato, srebrno in dve bronasti. Naslov svetovnega prvaka med starejšimi dečki si je zasluženo priplezal Anže Peharc iz Kovorja, naslov svetovnega mladinskega podprvaka je dosegel Domen Škofic, bronasti medalji pa sta dosegla Martin Bergant med kadeti in Jure Raztresen pri mladincih.
Naši člani mladinske reprezentance so zelo uspešni tudi na tekmah mladinskega evropskega pokala 2012 tako v težavnosti kot v balvanih, kjer posegajo vedno znova po najžlahtnejših odličjih.
 
Zdenka Mihelič
--------------------------------------------

Preberite tudi:

- Domen Škofic je mladinski evropski prvak!
- Mladinsko evropsko prvenstvo - kar 9 naših finalistov!
- Mladinsko evropsko prvenstvo - tekmuje 13 najboljših slovenskih reprezentantov
in

- ZMAGA za Mino Markovič in BRON za Majo Vidmar, sanjski zaključek azijske turneje SP v težavnosti
- Rockmaster na Kitajskem: zmaga Mini Markovič, srebro Domnu Škoficu
- SP težavnost, Atlanta - DVOJNE STOPNIČKE za Slovenijo in nov EKIPNI uspeh
- Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev)
- ANŽE PEHARC SVETOVNI PRVAK, SLOVENIJI 4 MEDALJE na mladinskem svetovnem prvenstvu Singapur 2012
- MEP, Imst: nova zmaga Domna Škofica
Argentière, balvani - ZMAGA Gregorja Vezonika
Jubilejna 10. zmaga Domna Škofica v evropskem mladinskem pokalu (EYC)
Igre Alpe Jadran končane - kar 13 medalj za naše športne plezalce!
MEP, Voiron: Mladinci s TRISOM MEDALJ
Grindelwald: Domen Škofic z novo zmago na tekmi mladinskega EP
Mladinci startali sezono EYS 2012 z 2 ZMAGAMA in SREBROM