SP težavnost, Mokpo - Mina v FINALU

Po uspešnih včerajšnjih kvalifikacijah tekme svetovnega pokala v težavnosti v Koreji za vse štiri slovenske reprezentante se je v današnji finale uvrstila le Mina Markovič, ki bo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra startala s tretjega mesta v polfinalu. Držimo pesti!
Mina Markovič bo startala na zmago! Foto Heiko Wilhelm
Med 65 tekmovalkami in tekmovalci na tokratni tekmi svetovnega pokala tekmujejo tudi slovenski reprezentanti pod vodstvom trenerja Romana Krajnika. Tekma poteka v mednarodnem nogometnem centru Mokpo v istoimenskem korejskem mestu.

V ženski konkurenci nastopata naši najboljši Mina Markovič, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala 2012 v težavnosti, zmagovalka Rockmastra minulih dni v Wuijangu in SREBRNA z zadnjih tekem v ameriški Atlanti in kitajskem Xiningu; Maja Vidmar, 3. v Atlanti, 4. na Rockmastru; v moški konkurenci pa na azijski turneji SP v težavnosti tekmujeta naša najboljša s svetovnega prvenstva: Urban Primožič (12. na SP v Xiningu) in mladinec, aktualni svetovni mladinski podprvak Domen Škofic (DRUGI na Rockmastru, 11. v Xiningu in  8. v Atlanti). 

Po včerajšnjih uspešnih kvalifikacijah, ko so se v polfinale uvrstili vsi štirje, pa se je v današnji finale uvrstila le Mina Markovič.

Trener Roman Krajnik je po polfinalu, v katerem je veliko pričakoval od vseh štirih slovenskih tekmovalcev, dejal: »Polfinale smo zaključili in na žalost je samo Mina v finalu, trenutno na tretjem mestu. Odplezala je odlično le na koncu naredila manjšo napako, ki jo je stala vrha. Tako bomo napadali malček iz ozadja :). Maja je zaključila povsem prezgodaj in končala na 18. mestu. Fanta pa sta odplezala solidno, Domen zelo dobro, vendar je na žalost pozabil vpeti komplet, tako da mu niso steli višine, ki jo je dejansko dosegel. Na koncu je zaključil na 12. mestu. Urban pa na 16. mestu, tudi on pa je imel malo smole, ker mu je po zelo dobrem plezanju zdrsnilo in prav tako ni pokazal vsega, kar je sposoben. Držite pesti za Mino, da zmagamo!«

Vsi REZULTATI kvalifikacij (vir: IFSC): moški, ženske.

Finale tekme svetovnega pokala v težavnosti v mestu Mokpo (Koreja) se začne ob 9. uri po slovenskem času.

Glavni postavljavec smeri je naš Simon Margon, sicer selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Ogled tekme svetovnega pokala je v času tekmovanja možen V ŽIVO tudi prek spletne IFSC TV.

Mina Markovič tudi po šestih tekmah svetovnega pokala v težavnosti 2012 vodi v skupnem seštevku, vodstvenega mesta ni izpustila vse od začetka sezone dalje. Prav tako pa je lanskoletno sezono svetovnega pokala v težavnosti (kakor tudi v kombinaciji) končala na najvišji stopnički in osvojila zlato. Kot trenutno kaže, se obeta Sloveniji vnovična skupna zmaga v svetovnem pokalu v težavnosti in tudi kombinaciji.

Na prvi letošnji tekmi SP v težavnosti v Chamonixu je zmagala, v Briançonu je bila četrta, nato pa se je v Imstu zopet zavihtela na stopničke, bila je druga; v Puursu pa je torej potrdila vrnitev po poškodbi z mestom tik pod stopničkami (4.), v Atlanti pa že stala na srebrni stopnički, prav tako na tekmi SP v Xiningu. V Atlanti se je odlično odrezala tudi Maja Vidmar s 3. mestom.

Do konca svetovnega pokala v težavnostnem plezanju po tekmi v Koreji sledita le še dve tekmi, ena še v okviru azijske turneje (na Japonskem), zaključek pa bo zopet v domačem Kranju:
Inzai (JAP), 27.-28. 10. 2012,
Kranj (SLO), 17.-18. 11. 2012.

Zdenka Mihelič

-----------------------------------
Povezane novice:
- SP težavnost, Mokpo - tekmujejo Mina, Maja, Domen, Urban
- Rockmaster na Kitajskem: zmaga Mini Markovič, srebro Domnu Škoficu
- SP težavnost, Xining - Mina Markovič SREBRNA
SP težavnost, Atlanta - DVOJNE STOPNIČKE za Slovenijo in nov EKIPNI uspeh

SP težavnost, Puurs - Mina Markovič uspešna četrta!
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev) 
SP težavnost, Imst - Mina Markovič DRUGA!
SP težavnost, Briançon - Mina Markovič ČETRTA
SP težavnost, Chamonix - ZMAGA Mine Markovič!