SP težavnost, Mokpo - tekmujejo Mina, Maja, Domen, Urban

V soboto in nedeljo, 20. in 21. oktobra 2012, se nadaljuje svetovni pokal v težavnostnem plezanju. In sicer se azijska turneja SP v težavnosti 2012 seli v Korejo, kjer bo v kraju Mokpo sedma tekma. Po zmagi in srebru na Rockmastru ter srebru na SP v Xiningu nastopajo štirje naši reprezentanti – naša najboljša Mina Markovič, Maja Vidmar ter Urban Primožič in mladinec Domen Škofic, aktualni svetovni mladinski podprvak.
Tekmuje tudi naš najboljši mladinec, aktualni svetovni mladinski podprvak Domen Škofic, foto Roman Krajnik
zlatem Rockmastru  in zelo uspešni tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Xininigu (Mina srebrna) zadovoljen in poln optimizma za še zadnje tri tekme. Na Rockmastru je slovenska ekipa dosegla zmago (Mina Markovič), srebro (Domen Škofic), četrto (Maja Vidmar) in sedmo mesto (Urban Primožič). »Tako gremo sedaj zadovoljni in z dobro popotnico na naslednjo tekmo svetovnega pokala v Korejo,« je dejal trener Krajnik.

Predvideni PROGRAM tekmovanja (po lokalnem času; to je 7 ur pred nami)

Sobota, 20. oktobra 2012 
9.30-16.00 (2.30-9.00 po SLO času) kvalifikacije (1., 2. smer) - moški  
10.00-15.00 (3.00-8.00 po SLO času) kvalifikacije (1., 2. smer) - ženske  
 
Nedelja, 21. oktobra 2012
10.00 (3.00 po SLO času) polfinale - moški, ženske
16.00 (9.00 po SLO času) finale - moški, ženske

Glavni postavljavec smeri je naš Simon Margon, sicer selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju.

Ogled tekme svetovnega pokala je v času tekmovanja možen V ŽIVO tudi prek spletne IFSC TV.

Mina Markovič tudi po šestih tekmah svetovnega pokala v težavnosti 2012 vodi v skupnem seštevku, vodstvenega mesta ni izpustila vse od začetka sezone dalje. Prav tako pa je lanskoletno sezono svetovnega pokala v težavnosti (kakor tudi v kombinaciji) končala na najvišji stopnički in osvojila zlato. Kot trenutno kaže, se obeta Sloveniji vnovična skupna zmaga v svetovnem pokalu v težavnosti in tudi kombinaciji.

 Na prvi letošnji tekmi SP v težavnosti v Chamonixu je zmagala, v Briançonu je bila četrta, nato pa se je v Imstu zopet zavihtela na stopničke, bila je druga; v Puursu pa je torej potrdila vrnitev po poškodbi z mestom tik pod stopničkami (4.), v Atlanti pa že stala na srebrni stopnički. V Atlanti se je odlično odrezala tudi Maja VIdmar s 3. mestom.

Do konca svetovnega pokala v težavnostnem plezanju po tekmi v Koreji sledita le še dve tekmi, ena še v okviru azijske turneje (na Japonskem), zaključek pa bo zopet v domačem Kranju:
Inzai (JAP), 27.-28. 10. 2012,
Kranj (SLO), 17.-18. 11. 2012.

Minulo Svetovno prvenstvu 2012: Po poškodbi prsta na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju konec avgusta v Münchnu Mina Markovič ni nastopila na svetovnem prvenstvu od 12. do 16. septembra 2012, saj  bi bilo še preveč tvegano. Čeprav je slovenska ekipa v dvorani Bercy v Parizu ostala brez finala, kar se je na svetovnem prvenstvu zgodilo prvič po letu 2003, sta navdušila zlasti predstavnika mlajše generacije slovenskih športnih plezalcev. Urban Primožič in Domen Škofic (padla sta na istem gibu) sta s 16. mestom v težavnosti izboljšala dosedanjo rekordno uvrstitev moške vrste v težavnostnem plezanju na svetovnih članskih prvenstvih, ki jo je s 17. mestom na SP leta 2009 v kitajskem Qinghaiu postavil Bečan. Klemen Bečan je  Parizu osvojil 23. Mesto v težavnosti, sicer pa 13. mesto v balvanih (kar je bila najboljša uvrstitev slovenske reprezentance na tokratnem svetovnem prvenstvu).

Zdenka Mihelič

-----------------------------------
Povezane novice:
- Rockmaster na Kitajskem: zmaga Mini Markovič, srebro Domnu Škoficu
- SP težavnost, Xining - Mina Markovič SREBRNA
SP težavnost, Atlanta - DVOJNE STOPNIČKE za Slovenijo in nov EKIPNI uspeh

SP težavnost, Puurs - Mina Markovič uspešna četrta!
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev) 
SP težavnost, Imst - Mina Markovič DRUGA!
SP težavnost, Briançon - Mina Markovič ČETRTA
SP težavnost, Chamonix - ZMAGA Mine Markovič!