Adam Ondra z zgodovinsko prvo 9b+ na svetu

Na Norveškem v jami Hanshelleren plezališča Flatanger je športni plezalec Adam Ondra uspel v zgodovinskem dosežku. Svoj projekt je študiral kar nekaj časa, včeraj, 4. oktobra pa mu je uspelo: preplezal je PRVO smer z oceno 9b+ na svetu.
Adam Ondra v najtežji smeri na svetu do sedaj, The Change, 9b+, foto Petr Pavlíček
Adam Ondra je svojo smer poimenoval The Change, dolga je skupno 55 metrov, sestavljena pa iz dve delov. Adam jo je po delih že preplezal, vendar pa jo je včeraj končno povezal in preplezal kot eno.
V smeri, foto Petr Pavliček
Uspeh izjemnega 19-letnega plezalca Adama Ondre močno odmeva v plezalskih krogih. Kot je poročal fotograf, snemalec in režiser Petr Pavlíček, je že pred dvema dnevoma bilo videti, da bo lahko povezal oba dela, vendar je nepričakovano padel ob koncu najtežjega odseka drugega dela. Težava je bila v tem, da smer še ni bila čisto suha. »Zjutraj, po dnevu s suhim, vetrovnim vremenom, ko se je smer osušila, je Adam Ondra uspel, kar smo si samo še čakali: preplezal je najtežjo smer na svetu do sedaj,« je pripovedoval Pavlíček.

Najprej je 25 metrov izjemno previsne plezarije z oceno 9a+(b), po slabem počitku - ena roka in slabo zatikanje kolena - pa sledi še drugi del s težavami za 9a. Celotno smer je Adam ocenil z 9b+ in The Change je edina smer na svetu s tako oceno. Ondra je preplezal svojo prvo 9b več kot dve leti nazaj in do sedaj jih je naredil pet. Tako je med drugim znižal oceno smeri, ki jo preplezal Španec Bernabe Fernandez, poimenovano Chilam Balam. Španec je smer ocenil sicer z 9b+, vendar pa jo je Ondra ponovnil v vsega dveh do treh dnevih in predlagal oceno 9b.

Adam je za uspešen vzpon v The Change porabil okoli 20 dni poskušanja, od tega dva dni za opremljanje. Smer je zelo previsna, čez vertikalo visi za okrog 50 stopinj.

Glede na ime smeri (The Change = Sprememba) je Adam dejal, da bo Norveška njegov glavni cilj za prihodnja poletja. »Dva dneva vožnje z ladjo in hoje, da prideš do tja, a odlična izkušnja! In kakšne lepote!« je bil navdušen Ondra.

Več o smeri in poteku bo znanega v prihodnjih dneh.

Režiser Petr Pavlicek je Adamov vzpon skrbno snemal, saj pripravlja novi film o Adamu Ondri.
Poglejte si, kako je Adam v avgustu začel študirati smer- najtežjo na svetu do sedaj:

Adam Ondra climing in the Flatanger cave in Norway from Ove Magne Ribsskog on Vimeo.

Še mogočnost in razsežnost jame, kjer je Ondra postavil zgodovinski uspeh, foto 8a.nu:Adam po zgodovinskem uspehu, foto Petr Pavliček


Viri: 8a.nu, friko.si, Rock and Ice

Pripravila Zdenka Mihelič