SP težavnost, Atlanta – naši reprezentanti odlični, vsi v polfinalu

Danes, 29. septembra 2012, se je v Atlanti (ZDA) začela že peta letošnja tekma svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Slovenijo zastopajo naši najboljši: Mina Markovič, Maja Vidmar, Urban Primožič in Domen Škofic, vsi štirje so nastopili odlično, Mina in Maja celo vodita po kvalifikacijah.
Mina Markovič znova v polni formi, foto Heiko Wilhelm
Med 64 nastopajočimi tekmovalci na tekmi SP v Atlanti so slovenski reprezentanti pod vodstvom selektorja Simona Margona nastopili odlično.

Naša najboljša Mina Markovič, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala 2012 v težavnosti in četrta z zadnje tekme v belgijskem Puursu, je obe kvalifikacijski smeri preplezala suvereno, odlično, kot bi ne bila nekaj dni nazaj poškodovana. Prav tako je obe kvalifikacijski smeri do vrha preplezala Maja Vidmar, 14. v Puursu in na letošnjem svetovnem prvenstvu v Parizu 17. v težavnosti. Maja je na teh kvalifikacijah dokazala, da se je njena pripravljenost poklopila z občutkom v steni. S po eno kvalifikacijsko smerjo do vrha in z uvrstitvijo v polfinale sta se izkazala tudi naša najboljša s svetovnega prvenstva letos v Parizu: Urban Primožič in mladinec Domen Škofic (oba 16. mesto na svetovnem, v Puursu Domen 17., Urban 23.). Domen je dosegel v Atlanti 10. kvalifikacijsko mesto, Urban 13.

V moški konkurenci je kar 9 najboljših tekmovalcev sveta na prvem mestu, vsi so preplezali obe kvalifikacijski smeri. Pri ženskah pa si poleg Mine in Maje prvo mesto delita še Francozinji Charlotte Durif in Hélène Janicot

REZULTATI KVALIFIKACIJ (Vir: IFSC), v polfinale gre 26 najboljših

Ženske:
1. Mina MARKOVIČ, SLO
1. Maja Vidmar, SLO
1. Charlotte Durif, FRA
1. Hélène Janicot, FRA              
Skupaj nastopilo: 33 tekmovalk.

Moški:
1. Sachi Amma, JAP                       
1. Thomas Ballet, FRA   
1. Mikhail Chernikov, RUS          
1. Ramón Julian Puigblanque, ŠPA
1. Mario Lechner, AVT
1. Sean McColl, KAN
1. Magnus Midtboe, NOR          
1. Jakob Schubert, AVT
1. Jorg Verhoeven, NED
10. Manuel Romain, FRA
10. Domen Škofic, SLO
12. Romain Desgranges, FRA
13. Urban Primožič, SLO
Skupaj nastopilo: 31 tekmovalcev.

Mina Markovič tudi po četrti od devetih tekem (težavnosti) vodi v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju 2012, prav tako v kombinaciji. Na prvi letošnji tekmi SP v težavnosti v Chamonixu je zmagala, v Briançonu je bila četrta, nato pa se je v Imstu zopet zavihtela na stopničke, bila je druga; v Puursu pa je torej potrdila vrnitev po poškodbi z mestom tik pod stopničkami. (4.).

Minulo Svetovno prvenstvu 2012: Po poškodbi prsta na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju konec avgusta v Münchnu Mina Markovič ni nastopila na svetovnem prvenstvu od 12. do 16. septembra 2012, saj  bi bilo še preveč tvegano. Čeprav je slovenska ekipa v dvorani Bercy v Parizu ostala brez finala, kar se je na svetovnem prvenstvu zgodilo prvič po letu 2003, sta navdušila zlasti predstavnika mlajše generacije slovenskih športnih plezalcev. Urban Primožič in Domen Škofic (padla sta na istem gibu) sta s 16. mestom v težavnosti izboljšala dosedanjo rekordno uvrstitev moške vrste v težavnostnem plezanju na svetovnih članskih prvenstvih, ki jo je s 17. mestom na SP leta 2009 v kitajskem Qinghaiu postavil Bečan. Klemen Bečan je  Parizu osvojil 23. Mesto v težavnosti, sicer pa 13. Mesto v balvanih (kar je bila najboljša uvrstitev slovenske reprezentance na tokratnem svetovnem prvenstvu).

Do konca svetovnega pokala v težavnostnem plezanju po Atlanti (ZDA), 29.-30. 9. 2012, sledijo še štiri tekme, zaključek pa bo zopet v domačem Kranju:
Xining (KIT), 12.-13. 10. 2012
Mokpo (KOR), 20.-21. 10. 2012
Inzai (JAP, 27.-28. 10. 2012
Kranj (SLO), 17.-18. 11. 2012

PROGRAM tekmovanja (po lokalnem času; to je 6 ur za slovenskim/ nazaj)

Nedelja, 30. september 2012
12.00   polfinale - moški, ženske
17.45   FINALE (ženske, moški)

Ogled tekme svetovnega pokala je v času tekmovanja možen V ŽIVO tudi prek spletne IFSC TV.

Uradna stran tekme SP v Atlanti: http://usaclimbingworldcup.com.

Zdenka Mihelič
-----------------------------------
Povezane novice:
- SP težavnost, Atlanta - na tekmo 4 slovenski reprezentanti
- SP težavnost, Puurs - Mina Markovič uspešna četrta!
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev)
SP težavnost, Imst - Mina Markovič DRUGA!
SP težavnost, Briançon - Mina Markovič ČETRTA
SP težavnost, Chamonix - ZMAGA Mine Markovič!
INTERVJU: Mina Markovič - S Ptuja v svetovni plezalski vrh