Bečan: Športno plezanje bi bilo zelo zanimiv olimpijski šport

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju v Parizu je bilo generalka za olimpijske igre. Športno plezanje je namreč na seznamu športnih panog, ki se potegujejo za mesto v olimpijski družini športov na olimpijskih igrah, ki bodo leta 2020. Mednarodni olimpijski komite bo odločitev sprejel prihodnje leto v Buenos Airesu.
Klemen Bečan, najstarejši član slovenske reprezentance v športnem plezanju: 'Plezanje je zelo lep šport, primeren za vsakogar.' Foto Stanko Gruden
Francoski organizatorji svetovnega prvenstva so kljub nekaterim organizacijskim spodrsljajem zelo zadovoljni s svetovnim prvenstvom. V Mednarodni zvezi za športno plezanje in v francoski planinski zvezi so prepričani, da se je milijonska investicija v najem dvorane Bercy izplačala. Čeprav so dvorano ob velikem neodobravanju tekmovalcev in članov vodstev reprezentanc v kvalifikacijah in polfinalu zaprli za občinstvo, se je velika dvorana Bercy dodobra napolnila v finalu, ko so dvorano odprli tudi za navijače in ljubitelje športnega plezanja. Oba dneva zaključnih bojev v soboto in nedeljo si je ogledalo skupno 16.000 obiskovalcev. Navijači pa so lahko ob pravem spektaklu resnično občutili vse lepote tega zanimivega športa, ko športni plezalci in športne plezalke v stenah nasprotujejo zakonom gravitacije, ko v navpičnih stenah iščejo pot do vrha.

Predsednik
Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC Italijan Marco Scolaris je bil ob koncu prvenstva zelo zadovoljen, še zlasti, ker je lahko po njegovem mnenju delegacija Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki si je ogledala prvenstvo v Bercyju, dobila pravi vtis in občutek o tem športu. A pot do olimpijskega priznanja je še dolga. Prvi, zelo velik uspeh je bil že, ko se je športno plezanje znašlo v ožjem izboru Mednarodnega olimpijskega komiteja, naslednji najpomembnejši korak pa bo sledil prihodnje leto, ko bodo vodilni možje olimpijskega gibanja na kongresu v Buenos Airesu sprejemali odločitev tako o gostitelju poletnih olimpijskih iger leta 2020 kot tudi o širitvi seznama olimpijskih športov.

V Mednarodni športni zvezi so morali že sprejeti nekatere prilagoditve v kandidaturi. Kot je na današnji novinarski konferenci v dvorani Bercy pojasnil Scolaris, so morali izbrati le eno disciplino, ki bo uvrščena v olimpijski program. Mednarodnemu olimpijskemu komiteju so tako julija v odgovoru na vprašalnik poslali skupno odločitev, da bo športno plezanje na olimpijskih igrah predstavljala disciplina težavnost, kot osnovna prvina in najbolj priljubljena panoga športnega plezanja z najdaljšo tradicijo. Težavnost, ki ima najdaljšo tradicijo tudi v Sloveniji, v njej pa slovenski tekmovalci nizajo največje uspehe, je tako dobila prednost pred mlajšimi balvani in ne tako priljubljeno hitrostjo. V Mednarodnem olimpijskem gibanju so namreč po besedah Scolarisa zelo strogi glede končnega števila nastopajočih tekmovalcev, saj nikakor ne želijo v nedogled širiti seznama udeležencev ali podaljševati trajanja iger. Zato so zahtevali, da se število nastopajočih športnikov omeji na le 60 tekmovalcev, kar je pomenilo, da več kot ene discipline ne bo mogoče zagovarjati pred Mednarodnim olimpijskim komitejem.

»Zelo me veseli, da sprejeta odločitev ni bila politična, temveč je bila sprejeta po daljšem posvetovanju. Opravili smo namreč raziskavo tako med nacionalnimi zvezami, pri poznavalcih športnega plezanja, televizijcih, prijateljih v Lozani in sprejeli končno odločitev, da predlagamo težavnost za olimpijske igre. Težavnost je imela nekoliko manjšo, a odločilno prednost pred balvani. Sprejeta skupna odločitev je bila, da se športno plezanje najbolj povezuje prav s težavnostjo. Če bomo postali del olimpijske družine, kar si zelo želimo, bomo dobili priložnost, da dokažemo, da si zaslužita biti v olimpijskemu programu tudi ostali dve disciplini,« je težko pričakovano odločitev sporočil Scolaris.

Vir: STA, Aleksander Mladenovič

-----------------------------------------
Povezane novice:
- Svetovno prvenstvo Pariz 2012: mlada plezalca izboljšala najboljšo moško uvrstitev na SP (z izjavami slovenskih tekmovalcev)

Svetovno prvenstvo Pariz 2012: še trije polfinalisti danes v boj
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: Bečan 13. v balvanih, Vidmarjeva 17. v težavnosti

Svetovno prvenstvo Pariz 2012: imamo še tri polfinaliste (težavnost)
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: Vidmarjeva (težavnost) in Bečan (balvani) v polfinalih 
Svetovno prvenstvo Pariz 2012: Bečan uspešno v polfinale balvanov
Svetovno prvenstvo v športnem plezanju Pariz 2012 brez slovenske adutinje