Markovičeva razred zase na uvodni tekmi DP

Na prvi tekmi državnega prvenstva v športnem plezanju v težavnosti so se v Šmartnem pri Litiji (16.-17. 6. 2012) najboljši športni plezalci prvič v tej sezoni pomerili v težavnosti. Pri članicah je bila najboljša Mina Markovič, pri članih pa komaj 18-letni Domen Škofic.
Mina Markovič je preprišljivo in pričakovano zmagala, foto Vid Ponikvar
Suvereno predstavo iz popoldanskih kvalifikacij je Mina Markovič ponovila v finalu in se na 14 metrski steni v športni dvorani Pungrt z lahkoto dotaknila vrha smeri ter še drugič zmagala na tekmah v Šmartnem. Markovičeva, ki načrtuje ubraniti težko prigarano lansko skupno zmago v svetovnem pokalu v težavnostnem plezanju, tudi v letošnji sezoni dokazuje, da ji doma ni para. V finalu pri članicah na vrhu ni bilo sprememb. Maja Vidmar, ki je v Šmartnem zmagala leta 2010 na prvi tekmi na tem prizorišču, je v finalu potrdila drugo mesto, Tina Šušteršič pa je bila tretja.

"Pred začetkom tekmovanja sem imela neko nenavadno tremo, česar nisem bila navajena. A trema ni vplivala na rezultat, saj mislim, da sem plezala dobro. Zato grem z veseljem in optimistično naprej v sezono. Vem pa, da moram svoje plezanje še izpopolniti, za kar bo po mojem dosti časa na treningih, ki jih načrtujem z ekipo. Težavnost smeri na tekmi je bila primerna za raven tekmovanja, je pa res, da so nekatere tekmovalke naredile napake, saj so same sposobne veliko bolje plezati," je po podelitvi priznanj dejala Markovičeva, ki že težko pričakuje začetek sezone v njeni paradni disciplini.

V finalu so se pri članih (na tekmi je nastopilo 28 tekmovalcev) na vrhu nekoliko premešale karte. Domen Škofic se je pred finalom udaril v podlaket, zato v finalu ni mogel plezati na polno. Zaradi udarca, ki ga je prejel med ogrevanjem, ni ponovil kvalifikacijskega nastopa in je ostal brez vrha smeri, a je vseeno zmagal na tekmi pred debitantom Martinom Bergantom in Juretom Raztresnom. Brez stopničk sta ostala oba favorita iz svetovnega okala Jernej Kruder in Klemen Bečan. Kruder je bil četrti, Bečan pa se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Lanski zmagovalec tekme v Šmartnem Sergej Epih je obstal v kvalifikacijah na 13. mestu.

"Med smerjo sem razmišljal o tem, da bi se kar spustil, saj sem se bal, da se bom, če bom nadaljeval, še huje poškodoval, vendar sem potem nekako le s tremi prsti lezel naprej in sem si rekel, kar bo, pa bo. Če sem vstopil v smer, bom vsaj naredil nekaj. Dobil sem kar dober udarec, upam, da ni kaj hujšega, ne bi bilo dobro, če bi izgubil trenutno formo," je po tekmi razmišljal Škofic.

Vir: STA

Rezultati vseh kategorij:

CICIBANI  (82,32 KB)

1. Žiga Zajc (PS Ascendo)
2. Roberto Giuffrida (Italija)
3. Lan Möscha (ŠPD Korenjak)
4. Patrik Krajnik (PD Škofja Loka)
CICIBANKE (83,01 KB)

1. Lučka Rakovec ŠPOD PD Rašica)
2. Petra Glušič (AK Ravne)
3. Ema Bera (AK Slovenska Bistrica)
MLAJŠI DEČKI (103, 86 KB)

1. Matic Kotar (ŠPO PD Rašica)
2. Luka Drolc (ŠPO PD Rašica)
3. Jan Jerovšek (PS AScendo)


MLAJšE DEKLICE (109,47 KB)

1. Janja Gambret (Šaleški AO)
2. Tjaša Slemenšek (Šaleški AO)
3. Tinkara Meke (PS DPČ Šmartno)

ST. DEČKI (106,38 KB)
1. Anže Peharc (ŠPO PD Tržič)
2. Domen Kolenko (PK Škofja Loka)
3. Miha Hajna (PK Divača)
ST. DEKLICE (105,44 KB)
1. Julija Kruder (ŠPO Celje)
2. Larisa Fabjan (AO PD Vipava)
3. Martina Zakšek (ŠPO Celje)

KADETI (81,76 KB)
1. Martin Bergant (PK Škofja Loka)
2. Mila Preskar (PK Škofja Loka)
3. Tim Unuk (PK Laško)

KADETINJE (80,71 KB)
1. Živa Ledinek (AK Ravne)
2. Rebeka Kamin (ŠPO PD Domžale)
3. Tjaša Kalan (AO PD Kranj)

MLADINCI (79,24 KB)
1. Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica)
2. Jure Raztresen (PK Škofja Loka)
3. Gašper Pintar (PK Škofja Loka)


MLADINKE (78,28 KB)
1. Tina Šušteršič (AO PD Kranj)
2. Anja Šerbinek (ŠPO APD Kozjak Maribor)
3. Katarina Fon (AO PD Kranj)
ČLANI (107,20 KB)
1. Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica)
2. Martin Bergant (PK Škofja Loka)
3. Jure Raztresen (PK Škofja Loka)
ČLANICE ( KB)
1. Mina Markovič (PK 6b Ptuj)
2. Maja Vidmar (PK Škofja Loka)
3. Tina Šušteršič (AO PD Kranj)