SP v balvanih, Vail 2012 - Klemen in Mina med deseterico najboljših

Na predzadnji, peti tekmi letošnjega svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Vailu sta Klemen Bečan in Mina Markovič dosegla 8. oziroma 9. mesto. Na tekmi je nastopil tudi Jernej Kruder (25.).
Mina Markovič je polfinale začela zelo dobro in dosegla dva vrhova, foto Simon Margon
Danes, 3. junija, po slovenskem času se je v Vailu (ZDA) končala peta tekma letošnjega svetovnega pokala v balvanskem plezanju, na kateri so nastopili tudi naši reprezentanti. S selektorjem slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simonom Margonom so v Ameriko odpotovali naši reprezentanti Mina Markovič, Klemen Bečan in Jernej Kruder.

Naša najboljša športna plezalka Mina Markovič je v letošnjem svetovnem pokalu v balvanskem plezanju v petih tekmah dosegla vedno najmanj polfinale - torej med njimi kar tri finalne uvrstitve, med njimi zmago (Log-Dragomer), srebrno medaljo (Dunaj) in šesto mesto na prvi tekmi na Kitajskem. Tokrat je Mini v polfinalu le malo zmanjkalo za še en finalni nastop in uvrstitev med šesterico. Dosegla je deveto mesto. Klemen Bečan se je na tokratni tekmi prvič v tej sezoni uvrstil pred Mino, dosegel je odlično 8. mesto (v kvalifikacijah 18.), za finalni nastop pa mu je zmanjkalo zares malo. Jernej Kruder, ki je kvalifikacije začel izvrstno, pa mu v zadnjih balvanih ni šlo in je pristal na 25. mestu in brez polfinala.

Selektor Simon Margon je po polfinalih nastopih Mine in Klemna dejal: »Obema je malo zmanjkalo. Klemen je odplezal zares dobro, preplezal 3 balvane ter padel z vrha četrtega. Za finale pa je bilo treba preplezati vse štiri. Mina je prva dva odplezala zelo dobro, druga dva pa začela dobro, vendar smeri ni zaključila in padla z zadnjega giba. Delovala je zelo močno vendar z njenim plezanjem ne moremo biti zadovoljni. Vsekakor pa je pokazala velik napredek pri plezanju drugačnega stila balvanov, kot jih imamo običajno v Evropi.«

»Do konca letošnjega svetovnega pokala v balvanih je sicer še ena tekma, vendar pa se bo večina sedaj dokončno posvetila treningu za tekme v težavnosti,« je še dejal Simon direktno iz Vaila.

Na predzadnji tekmi SP v balvanih 2012 je zmagala svetovna prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala v balvanih 2011 Anna Stöhr, ki je bila tretja na Logu in prva tudi na prejšnji tekmi v Innsbrucku, v moški konkurenci pa je zmagal zmagovalec svetovnega pokala 2008, 2009 in 2011 Avstrijec Kilian Fischhuber, ki se je na tekmi na Logu uvrstil na 2. mesto, na Dunaju je bil tretji, v Innsbrucku pa je zmagal.

Zadnja tekma SP v balvanih 2012 bo 25.-26. avgusta v Münchnu; kjer je Mina na lanski tekmi zaključka svetovnega pokala v balvanih dosegla svojo prvo zmago v balvanih.

Prva tekma letošnje sezone svetovnega pokala v težavnosti bo v francoskem Chamonixu 12.-13. julija. Mina pa bo v letošnjo prvo smer svetovnega pokala v težavnosti stopila kot lanskoletna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. To je bila njena prva skupna zmaga SP.

KONČNI REZULTATI (Vir: IFSC)

moški
1. Kilian Fischhuber (AVT)
2. Sean McColl (KAN)
3. Jan Hojer (NEM)
8. Klemen Bečan (SLO)
25. Jernej Kruder (SLO)

Skupaj nastopilo: 48 tekmovalcev.

ženske
1. Anna Stöhr (AVT)
2. Shauna Coxsey (VB)
3. Juliane Wurm (NEM)
9. Mina Markovič (SLO)
Skupaj nastopilo: 41 tekmovalk.

Ogled tekme je bilo v času tekmovanja mogoče spremljati V ŽIVO preko spletne IFSC TV.

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------------------
Preberite tudi
- SP v balvanih, Vail 2012 - Mina in Klemen v polfinalu
- Vail: 5. tekma SP v balvanih 2012
in o uspehih naših reprezentantov s prvih štirih letošnjih tekem SP v balvanih:
- SP v balvanih, Innsbruck 2012 - zmagi ostali doma/ v Avstriji
- SP v balvanih, Dunaj 2012 - Mina SREBRNA
- SP v balvanih, Log 2012 - ZMAGALA MINA MARKOVIČ
- Kitajska: tekma SP v balvanih 2012 - Mina ŠESTA