SP v balvanih, Dunaj 2012 - Mina v finalu

Danes, 28. aprila 2012, se je na Dunaju s polfinalom nadaljevala tekma svetovnega pokala v balvanskem plezanju. V polfinalu so nastopili tudi naši reprezentanti Mina Markovič, Maja Vidmar, Jernej Kruder, v večernem finalu pa bo nastopila Mina Markovič.
Mina Markovič v polfinalu tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju na Dunaju, foto Kletterhalle Wien
Po prvi letošnji tekmi za svetovni pokal na Kitajskem (Chongqing) in drugi, sončno-deževni tekmi v Sloveniji (Log - Dragomer) je na Dunaju tekmovalce pričakalo izjemno lepo in sončno vreme - tako včeraj v kvalifikacijah, kot danes na polfinalu.

Polfinalne smeri (4, za vsako imajo tekmovalci največ 5 minut) so bile očitno precej težke, saj je le malo tekmovalcev doseglo vrhove. Le tisti najboljši so se prebili, a le prek nekaterih - pri dekletih je Alex Puccio (ZDA) uspela v treh balvanih, Shauna Coxsey (VB), Akiyo Noguchi (JAP) in Mina Markovič v dveh, medtem ko smo pri fantih videli vsega skupaj le štiri dosežene vrhove, trije tekmovalci (Japonec Rei Sugimoto, svetovni prvak 2011 Rus Dmitrii Sharafutdinov, Francoz Thomas Caleyron) so dosegli en vrh na prvem balvanu, Francoz Jeremy Bonder, vodilni po kvalifikacijah, pa je dosegel vrh v četrtem balvanu (v šestem poskusu). Tako so med tekmovalci, ki niso dosegli vrhov, odločali samo doseženi bonusi. Peti in šesti uvrščeni tekmovalec v finale sta se namreč uvrstila brez doseženega vrha.

Maji Vidmar, 10. na prejšnji tekmi SP v balvanih na Logu, ki je nastopila na Dunaju z močnimi bolečninami v rami, žal ni uspelo do vrha v nobenem balvanu, prav tako ne Jerneju Kruderju (12. na prejšnji tekmi SP na Logu), ki je sicer bil v nekaterih balvanih zelo dobro na poti in mu je le malo manjkalo za vrh, prvega se je celo držal.

IZJAVA:
Kaj meni najboljša športna plezalka in tudi na Dunaju favoritinja Mina Markovič o svojem polfinalnem nastopu: »S plezanjem v polfinalu sem zadovoljna, čeprav sem sposobna odplezati bolje. Upam, da bom to lahko pokazala že čez nekaj ur v večernem finalu.«

KOMENTAR selektorja slovenske članske reprezentance v športnem plezanju Simona Margona o polfinalu SP v balvanih na Dunaju: »Postavitev balvanskih smeri je bila zopet precej neugodna. Vodja postavljavcev je Tomasz Oleksy, ki je tokrat prvič v teh vlogi in izgorovi, da je nekoliko prevroče, tokrat niso ravno na mestu. Pri fantih ni bilo potrebno preplezati niti enega balvana za uvrstitev v finale. Kruder je zopet odplezal zelo dobro, celo padel z vrha prvega balvana, vendar so bili trije bonusi tokrat dovolj le za 11. Mesto, ki je vsekakor zelo spodbuden rezultat za njegov tretji zaporedni polfinale in nadaljevanje sezone čez dva tedna v Innsbrucku. Maja je sicer nastopila, vendar z bolečinami v rami ni uspela pokazati, česa je trenutno sposobna.«

Čestitke vsem našim tekmovalcem in seveda hvala Simonu za komentar.

Tudi mi se že veselimo finala in nastopa Mine! Še vedno imate možnost, da se odpeljete na Dunaj, saj se finale za ženske začne ob 19. uri.

Mina Markovič je kot zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v balvanih med glavnimi favoritinjami, prav tako je bila na Kitajskem uspešna šesta, lansko leto pa je končala kot zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v Münchnu pa zmagala na zadnji tekmi SP sezone v balvanih 2011.

REZULTATI POLFINALA (Vir: IFSC), v polfinalu se je pomerilo 22 fantov in 20 deklet.

moški
1. Rei Sugimoto (JAP) - 1 vrh v enem poskusu
2. Dmitrii Sharafutdinov (RUS) - 1/2
3. Thomas Caleyron (FRA) - 1/2
4. Jeremy Bonder (FRA) - 1/6
5. Rustam Gelmanov (RUS) - 0
6. Kilian Fischhuber (AVT) - 0
12. Jernej Kruder (SLO) - 0
ženske
1. Alex Puccio (ZDA) - 3 vrhovi v 5 poskusih
2. Shauna Coxsey (VB) - 2/2
3. Akiyo Noguchi (JAP) - 2/3
4. Olga Shalagina (UKR) - 2/4
5. Mina Markovič (SLO) - 2/5
6. Anna Stöhr (AVT) - 2/6
15. Maja Vidmar (SLO) - 0

V finale se je uvrstilo najboljših šest tekmovalcev/tekmovalk.
Klemen Bečan je zaključil tekmo SP na Dunaju v včerajšnjih kvalifikacijah, in sicer je dosegel 47. mesto.

PROGRAM za soboto, 28. april 2012, zvečer (Vir: IFSC TV)
19.00 Finale - ženske
20.30 Finale - moški
22.15 Zaključna prireditev s podelitvijo medalj

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi prek spletne IFSC TV.

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------------------
Preberite tudi:
- SP v balvanih, Dunaj 2012 - Mina, Maja in Jernej v polfinalu
- Dunaj: 3. tekma SP v balvanih 2012 - naša pričakovanja so visoka
- SP v balvanih, Log 2012 - ZMAGALA MINA MARKOVIČ
- Kitajska: tekma SP v balvanih 2012 - Mina ŠESTA!