Dunaj: 3. tekma SP v balvanih 2012 - naša pričakovanja so visoka

Jutri, 27. aprila 2012, se po Kitajski (Chongqing) in Sloveniji (Log - Dragomer) na Dunaju pričenja tretja tekma letošnjega svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Med 131 tekmovalci se bodo pomerili tudi naši reprezentanti: zmagovalka tekme na Logu Mina Markovič, Maja Vidmar, Klemen Bečan in Jernej Kruder.
Maja Vidmar, deseta s tekme svetovnega pokala z Loga, bo nastopila tudi na Dunaju, foto Franc VRtačnik
Tudi tokrat - kot na Logu, ko je tekmovalo 121 tekmovalcev (od 125 prijavljenih) - je število udeležencev rekordno, kar 53 deklet in 78 fantov je prijavljenih. Seveda med njimi tudi vsi najboljši, pri ženskah poleg naše Mine tudi svetovna prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala v balvanih 2011 Anna Stöhr (tretja na Logu), zmagovalka prve tekme SP v balvanih 2012 na Kitajskem Japonka Akiyo Noguchi, drugouvrščena na tekmi SP na Logu Britanka Shauna Coxsey, med fanti pa sta na Dunaju seveda zmagovalca tekme svetovnega pokala v balvanih na Logu Rus Rustam Gelmanov in tekme na Kitajskem Avstrijec Jakob Schubert, svetovni prvak 2011 Dmitrii Sharafutdinov, zmagovalec svetovnega pokala 2008, 2009 in 2011 Avstrijec Kilian Fischhuber, ki se je na tekmi na Logu uvrstil na 2. mesto.

Mina Markovič je kot zmagovalka zadnje tekme svetovnega pokala v balvanih med glavnimi favoritinjami, prav tako je bila na Kitajskem uspešna šesta, lansko leto pa je končala kot zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji, v Münchnu pa zmagala na zadnji tekmi SP sezone v balvanih 2011. Maja Vidmar je na Logu dosegla 10. mesto, Klemen Bečan 11. (na Kitajskem 18.) in Jernej Kruder 12. mesto (na Kitajskem 14.). 

Na Dunaj z reprezentanti odpotuje tudi selektor slovenske članske reprezentance Simon Margon.
Pred odhodom smo selektorja Margona povprašali o tekmi na Dunaju in naših pripravah, pričakovanjih.
 
Simon, tudi tu je prijavljenih rekordno število tekmovalcev (131) - ali to pomeni, da je balvansko plezanje močno v porastu?
»Mogoče bi lahko rekli, da je balvansko plezanje v porastu, vendar bo šele udeležba v Vailu (ZDA) pokazalo bolj realno sliko v primerjavi s prejšnjimi leti. Tekmi na Logu in Dunaju sta relativno poceni in pri nekaterih reprezentancah služita tudi kot izbor za nadaljnje tekme. Vsekakor pa je plezanje (ne samo balvansko) v vzponu, zato bo zagotovo letos tudi v težavnosti na nekaterih tekmah rekordno število tekmovalcev.«

Kakšna so pričakovanja po Minini zmagi na Logu? Kaj pa pri Maji, Jerneju in Klemnu? Boste ubrali kakšno posebno taktiko?
»Po tekmi na Logu sta Klemen in Jernej potrenirala še na finalnih balvanih, skupaj z nizozemsko reprezentanco, ki so danes opravili trening tudi na moji domači steni. Danes "odrinemo" na Dunaj zopet z visokimi cilji, vsi so dobro pripravljeni, odločajo malenkosti. Če bodo odplezali po svojih sposobnostih, si lahko vsi štirje obetajo finale, že ob nekoliko bolj povprečnem plezanju pa z lahkoto ostanejo tudi brez polfinala. Zato stojimo na trdnih tleh, pri nekaterih je še precej rezerve v psihični pripravi in taktičnem pristopu, kar bomo poizkušali popraviti do naslednje tekme.«

PREDVIDENI PROGRAM (Vir: IFSC)

Petek, 27. april 2012

10.00-14.30 Kvalifikacije - moški
16.30-19.30 Kvalifikacije - ženske

Sobota, 28. april 2012
10.30-13.20 Polfinale - moški, ženske
18.00-19.50 Finale - ženske
20.30-22.30 Finale - moški
22.45 Zaključna prireditev s podelitvijo medalj

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi preko spletne IFSC TV.

Zdenka Mihelič
-------------------------------------------------------
Preberite tudi:
- SP v balvanih, Log 2012 - ZMAGALA MINA MARKOVIČ

- Kitajska: tekma SP v balvanih 2012 - Mina ŠESTA!