SP v balvanih, Log 2012 - ZMAGALA MINA MARKOVIČ

Danes, 22. aprila 2012, se je za Slovenijo zmagoslavno končala druga tekma za svetovni pokal v balvanskem plezanju 2012. Na domači tekmi na Logu je zmagala naša najboljša športna plezalka in najboljša plezalka sveta Mina Markovič, ki je v finalu edina preplezala - tako med dekleti kot tudi med fanti - vse štiri balvane. Pri fantih je presenetljivo zmagal Rus Rustam Gelmanov, sicer tretji s prve letošnje tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju na Kitajskem.
To je Minina druga zmaga na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju, prvo je dosegla lansko leto na zadnji tekmi svetovnega pokala v Münchnu. Za Slovenijo so na tej tekmi svetovnega pokala nastopili še članice Maja Vidmar, njena sestra Katja Vidmar in Mateja Hohkraut, člani Klemen, njegov brat Jure Bečan, Jernej Kruder ter mladinca Urban Primožič in Domen Škofic. Mladinec Jure Raztresen, ki je tudi prvotno nameraval nastopiti, je moral nastop zaradi poškodbe odpovedati. Do polfinala so se prebili Maja in Katja Vidmar ter Klemen Bečan in Jernej Kruder, a za finale jim zmanjkalo nekaj moči.

Na Logu je bilo vzdušje v finalu fenomenalno, zanj je skrbelo ogromno število navijačev ob vzpodbudi glasbenikov bas kitarista skupine Siddharta Janija Haceta, njegovga glasbenega prijatelja Sergeja Ranđeloviča in stand-up komika Boštjana Gorenca - Pižame. Prepričani smo, da takega vzdušja, kot je bilo tu na letošnji kot tudi na lanski tukajšnji tekmi, ne pomnijo na tekmah svetovnega pokala. Na tekmi je nastopilo rekordno število tekmovalcev v vseh zgodovini tekem svetovnega pokala v balvanskem plezanju, v balvane se je podalo kar 121 športnih plezalcev (50 deklet in 71 fantov) iz kar 23 držav (Azerbajdžan, Nemčija, Avstrija, Velika Britanija, ZDA, Avstralija, Romunija, Ukrajina, Italija, Švica, Finska, Japonska, Nizozemska, Francija, Češka, Srbija, Rusija, Španija, Belgija, Kanada, Madžarska, Švedska in seveda Slovenija).

Med dekleti je bila Mina zares nepremagljiva, druga ji je sledila Britanka Shauna Coxsey, ki je sicer odlično startala s prvima dvema balvanoma, a potem se ji je ustavilo. Tretja je bila aktualna svetovna prvakinja in zmagovalka svetovnega pokala v balvanskem plezanju v letih 2008 in 2011, Avstrijka Anna Stöhr. Prav tako kot Shauna je zmogla prva dva balvana v prvem poskusu, vendar pa ji je za nadaljevanje očitno zmanjkalo moči in zbranosti. Mina pa je za razliko od njiju znala zbrati svoje misli, gibe in odplezala odlično, kot le ona zna. Mina je s tokratno zmago dokazala, da je močna ne samo v težavnosti, od koder je lansko leto v skupnem seštevku svetovnega pokala odnesla skupno zmago, ampak je močna tudi v balvanih - in sicer iz tekme v tekmo bolj. Na letošnji prvi tekmi SP v balvanih (Kitajska, 13.-14. 4. 2012) je bila namreč šesta.

Med fanti se je iz polfinala čisto premešal vrstni red, saj je vodilni po polfinalu in lanskoletni zmagovalec tukajšnje tekme za svetovni pokal v balvanih Francoz Guillaume Glairon Mondet osvojil na koncu šele peto mesto, zmagal pa je torej Rus Rustam Gelmanov, drugi po polfinalu. Končni drugi je bil Avstrijec Kilian Fischhuber, zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju v letih 2008, 2009 in 2011. Tretje mesto pa je zasedel Nemec Thomas Tauporn.
Vsi tekmovalci so z izredno borbenostjo in odličnim plezanjem pokazali, da je športno plezanje, tokrat disciplina balvansko plezanje, še kako zanimiv šport, ki se lahko po atraktivnosti meri z vsemi ostalimi vrhunskimi in tudi olimpijskimi športi sveta.

Oglejte si fotogaleriji - KVALIFIKACIJE, POLFINALE

IZJAVA
Mina Markovič, današnja zmagovalka, sicer pa zmagovalka svetovnega pokala 2011 v težavnosti in kombinaciji: »V finalu sem se počutila res v redu. Iz balvana v balvan sem tudi več tvegala. Po nesrečni enki, ki sem jo sicer preplezala, sem se še bolj zagnala v plezanje. Sledil je balvan, ki ga je bilo treba splezati. V dvojko sicer nisem šla vzpodbudno, malo sem najprej 'tipala', a potem sem se zbrala. Na robu je bilo nekaj kritičnih trenutkov, kjer pa sem si rekla: grem na vse ali nič in tvegala več kot na treningih. Podobno je bilo na tretjem balvanu, kjer sem se celo malo spravila v lastno godljo. Takrat sem si sama pri sebi rekla - kar si skuhala, to še pojej in spravi se iz tega položaja. Pika na 'i' je bil dinamični gib na vrhu, ki je še mene presenetil, da sem ga tako trdno zadržala. Pri četrtem balvanu sem že na ogledu smeri videla oprimek po coni, za katerega sem vedela, da bo težak. Predno sem šla v četrti balvan pa mi je skozi misli šel stavek selektorja naše članske reprezentance Simona Margona - Če si bila sposobna v polfinalu tako plezati, lahko tudi v finalu vse splezaš. Tako sem šla v smer in odplezala, kot najbolje znam. Veliko vzpodbudo so mi pri vsem plezanju dali navijači, ki so bili v finalu enkratni! Morda je že bil kakšen gib na meji, da mi uide, a glasno vzpodbujanje mi je dalo ne verjetnega elana. HVALA vsem navijačem.«
Mina, sedaj sledi tekma na Dunaju, sedaj bo tudi motivacija še večja. "Na tekmi na Dunaju bom poskusila ohraniti občutek - da grem na tekmo in plezam, kot znam. V primerjavi s Kitajsko sem že na tej tekmi na Logu imela čisto drugačen, boljši občutek in tako je bilo tudi plezanje drugačno, samozavestnejše, boljše. Predvsem bom ohranjala ta občutek in pristop do samih balvanov. Seveda pa ostaja moja prioriteta plezanje v težavnosti.«


Zmagovalka druge letošnje tekme za svetovni pokal v balvanskem plezanju - najboljša športna plezalka Slovenije in sveta Mina Markovič, foto Zdenka Mihelič

Priznanja in medalje najboljšim so podeljevali podpredsednik Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC Helmut Knabl, župan občine Log - Dragomer Mladen Sumina in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik.

Prireditelj tekmovanja svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Slovenije - Log 2012 je bila Komisija za športno plezanje Planinske zveze Slovenije v okviru Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, organizator pa Športno plezalno društvo Korenjak, ki si za vnovično odlično organizacijo (drugič zapored) zasluži vse pohvale.

Predsednik žirije je bil Werner Gächter iz Avstrije, vodja tekmovanja Tomo Česen (Slovenija), tehnični delegat IFSC na tej tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju je bil Graeme Alderson (iz Velike Britanije), vodja sodnikov Dejan Miškovič (Slovenija), predsednik organizacijskega odbora tekmovanja Lorin Möscha (ŠPD Korenjak), vodja postavljavcev pa Francoz Jacky Godoffe.

V lanskem letu smo na tekmi svetovnega pokala v balvanih na Logu od Slovencev videli dve finalistki, Katjo Vidmar in Natalijo Gros, ki je lansko leto zaključila svojo bogato tekmovalno pot. Katji pa letos v polfinalu nikakor ni šlo, čeprav je bila v nekaterih smereh blizu vrha. Zmagovalca lanske tukajšnje tekme za svetovni pokal v balvanskem plezanju, Log 2011: Avstrijka Anna Stöhr in Francoz Guillaume Glairon Mondet.

KONČNI URADNI REZULTATI svetovnega pokala v balvanskem plezanju Log 2012 :

ŽENSKE (Vir: IFSC):
1. Mina Markovič (SLO) - v finalu dosegla: 4 vrhove v 8 poskusih
2. Shauna Coxsey (VB) - 2/2
3. Anna Stöhr (AVT) - 2/3
4. Momoka Oda (JAP) - 2/3
5. Akiyo Noguchi (JAP) - 1/1
6. Melissa Le Neve (FRA) - 0
Uvrstitve naših reprezentantk:
10. Maja Vidmar
19. Katja Vidmar
35. Mateja Hohkraut

Skupaj tekmovalo 50 tekmovalk.

MOŠKI (Vir: IFSC):
1. Rustam Gelmanov (RUS) - v finalu: 3 vrhove v štirih poskusih
2. Kilian Fischhuber (AVT) - 3/6
3. Thomas Tauporn (NEM) - 3/9
4. Dmitrii Sharafutdinov (RUS) - 2/2
5. Guillaume Glairon Mondet (FRA) - 2/4
6. Jakob Schubert (AVT) - 2/6
7. Alexey Rubtsov (RUS) - 2/13
Uvrstitve naših reprezentantov:
11. Klemen Bečan
12. Jernej Kruder
31. Urban Primožič
39. Jure Bečan
65. Domen Škofic

Skupaj tekmovalo 71 tekmovalcev.

Med 23 narodi je prvo mesto dosegla Rusija, drugo Francija, tretje mesto je zasedla Avstrija in četrto Slovenija.

Ogled tekmovanja je bil možen v času tekmovanja omogočen vsem v živo tudi preko spletne IFSC TV.

Zdenka Mihelič
-----------------------------------------------------------------------
Povezane novice:
SP v balvanih, Log 2012 - Mina Markovič v FINALU
SP v balvanih, Log 2012 - Slovenija ima 5 predstavnikov v polfinalu
SP v balvanih, Log 2012 - 2 Slovenca v polfinalu po moških kvalifikacijah
SP v balvanih, Log 2012 - Klemen uspešno startal!
SP v balvanih, Log 2012 - še par ur do začetka!
SP v balvanskem plezanju Log 2012 - prihajajo najboljši plezalci v balvanih, udeležba rekordna
Intervju: Jacky Godoffe, vodja postavljavcev smeri