SP v balvanih, Log 2012 - Mina Markovič v FINALU

Danes, 22. aprila 2012, so se na Logu pomerili polfinalisti druge tekme za svetovni pokal v balvanskem plezanju 2012, nastopili so tudi Klemen Bečan, Jernej Kruder, Maja in Katja Vidmar ter naša najboljša športna plezalka Mina Markovič, ki se je edina od Slovencev uvrstila v večerni finale.
Mina Markovič, foto Luka Fonda
V današnjem polfinalu so plezalce čakali štirje balvanski problemi, prav tako so imele plezalke postavljene štiri balvanske smeri, in zanimivo - tako ženskam kot moškim je največ preglavic delal tretji balvan. V moški konkurenci je tretji balvan preplezal le lanskoletni zmagovalec tukajšnje tekme svetovnega pokala v balvanih Francoz Guillaume Glairon Mondet, ki tudi vodi po polfinalu. Pri ženskah vodi prav tako lanska zmagovalka tukajšnje tekme za svetovni pokal v balvanskem plezanju, Log 2011, Avstrijka Anna Stöhr. Anna in Guillaume sta tudi edina, ki sta v polfinalu preplezala vse štiri polfinalne smeri. Za vsak balvan je imel posamezni tekmovalec/-ka na voljo pet minut, v finalu pa bodo tekmovalci imeli za vsak izmed štirih balvanov na voljo le po štiri minute.

Drugi pri fantih je bil Rus Rustam Gelmanov s tremi vrhovi v štirih poskusih in tretji je bil Avstrijec Kilian Fischhuber (3 vrhovi v petih poskusih), skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2008, 2009 in 2011. Finale se je uvrstilo sedem tekmovalcev, saj si šesto mesto delita dva tekmovalca (Avstrijec Jakob Schubert, zmagovalec prve letošnje tekme SP v balvanih, in Rus Dmitrii Sharafutdinov). Med dekleti se je na drugo mesto uvrstila Britanka Shauna Coxsey (3 vrhovi v treh poskusih). Kot tretja v polfinalu si je večerni finale suvereno in odločno priborila naša najboljša plezalka in zmagovalka svetovnega pokala 2011 v težavnosti in kombinaciji Mina Markovič, ki je do vrha smeri splezala v treh smereh, le-te pa je splezala v prvih poskusih. Mina je svojo prvo zmago na tekmah svetovnega pokala v balvanih dosegla lani na zadnji tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Münchnu, na letošnji uvodni tekmi SP v balvanih (Kitajska, 13. - 14. 4. 2012) je bila šesta.

Ostali slovenski reprezentanti so bili pred domačim občinstvom tako kot Mina visoko motivirani in so dali vse od sebe. Jerneju Kruderju in Klemnu Bečanu sta uspela dva vrhova, Jernej je dosegel vrhova v 1. in 4. smeri, Klemen v 1. in 2., a je imel več bonusov, tako je v polfinalu (in skupno) zasedel 11. mesto, tik pred Jernejem (12.). Katji Vidmar v polfinalu ni šlo in je ostala praznih rok, Maja Vidmar pa je dosegla dva vrhova, v 1. in 4. smeri, a je bilo žal premalo za finale - čeprav sta dva vrhova že zadostovala za finale, a le v dovolj majhnem številu poskusov.

IZJAVA
Mina Markovič
je po polfinalu takole ocenila svoj nastop: »Balvani so bili v primerjavi s kvalifikacijami precej težji. A sem se tako kot včeraj zbrala in dobro odplezala. Prva dva balvana sta šla kar sama od sebe, čeprav nista bila lahka, v zadnjem balvanu pa sem si sama pri sebi ustvarila pritisk, da ga želim spletati v prvo - tako je prišla tudi kakšna čudna kombinacija rok, nog, a mi je uspelo in vesela sem, da sem vztrajala. V tretjem balvanu sem šla dobro, a skok na nasprotno stran mi je bil videti strašen. Tako se nisem mogla prepričati, da bi naredila ta gib in skočila. S svojim polfinalnim nastopom pa sem zadovoljna. V finalu želim plezati tako kot do sedaj v teh dveh dnevih.«

Oglejte si fotogaleriji - KVALIFIKACIJE, POLFINALE

vodja postavljavcev pa Francoz Jacky Godoffe. Na polfinale tekmovanja je prišel tudi podpredsednik Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC Halmut Knabl, ki si bo ogledal tudi večerni finale

Na Logu si je polfinalni del tekme SP ogledalo veliko gledalcev, ki so močno vzpodbujali vse tekmovalce, še posebej pa slovenski del reprezentance. Prav tako si obetamo odlično vzdušje na finalu, za katerega organizator pripravlja pravi spektakel, saj bodo tekmovalce tako kot lani spremljali glasbeniki z živo glasbo. Za odlično razpoloženje bodo na finalnem delu tekmovanja bodo namreč skrbeli bas kitarist skupine Siddharta Jani Hace, njegov glasbeni prijatelj Sergej Ranđelovič in stand-up komik Boštjan Gorenc - Pižama. S svojim nastopom jim bo zagotovo uspelo pričarati razpoloženje, kakršnega na tekmovanjih za svetovni pokal še ni bilo.

V lanskem letu smo na tekmi svetovnega pokala v balvanih na Logu od Slovencev videli dve finalistki, Katjo Vidmar in Natalijo Gros, ki je lansko leto zaključila svojo bogato tekmovalno pot. Katji pa letos v polfinalu nikakor ni šlo, čeprav je bila v nekaterih smereh blizu vrha.
Zmagovalca lanske tukajšnje tekme za svetovni pokal v balvanskem plezanju, Log 2011: Avstrijka Anna Stöhr in Francoz Guillaume Glairon Mondet.

URADNI REZULTATI POLFINALA svetovnega pokala v balvanskem plezanju Log 2012:
ŽENSKE (Vir: IFSC):
1. Anna Stöhr (AVT) - 4 vrhovi v 9 poskusih
2. Shauna Coxsey (VB) - 3/3
3. Mina Markovič (SLO) - 3/3
4. Mamoka Oda (JAP) - 3/4
5. Akiyo Noguchi (JAP) - 2/2
6. Melissa Le Neve (FRA) - 2/3
10. Maja Vidmar (SLO) - 2/7
19. Katja Vidmar (SLO) - 0

Skupaj tekmovalo 20 polfinalistk, v finale se je uvrstilo prvih šest najboljših.

MOŠKI (Vir: IFSC):
1. Guillaume Glairon Mondet (FRA) - 4/4
2. Rustam Gelmanov (RUS) - 3/4
3. Kilian Fischhuber (AVT) - 3/5
4. Alexey Rubtsov (RUS) - 3/13
5. Thomas Tauporn (NEM) - 3/16
6. Jakob Schubert (AVT) - 2/2
6. Dmitrii Sharafutdinov (RUS) - 2/2
11. Klemen Bečan (SLO) - 2/3
12. Jernej Kruder (SLO) - 2/4

Skupaj tekmovalo 20 polfinalistov, v finale se je uvrstilo prvih sedem najboljših.

Ostale (že končne) uvrstitve naših: Mateja Hohkraut je zasedla 35. mesto, Urban Primožič 31., Jure Bečan 39. in Domen Škofic 65. mesto.

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi preko spletne IFSC TV.

A najlepše boste tekmo in vzdušje doživeti na samem prizorišču.
Vabljeni k ogledu tekme na Log in vzpodbujanju tekmovalcev! Vstop prost.

PROGRAM za nedeljo, 22. 4. 2012, popoldne:
15.00-17.30 Izolacija, finale (moški, ženske)
18.30 Predstavitev finalistov in ogled smeri
19.00 FINALE

Zdenka Mihelič
-----------------------------------------------------------------------
Povezane novice:
SP v balvanih, Log 2012 - Slovenija ima 5 predstavnikov v polfinalu
SP v balvanih, Log 2012 - 2 Slovenca v polfinalu po moških kvalifikacijah
SP v balvanih, Log 2012 - Klemen uspešno startal!
SP v balvanih, Log 2012 - še par ur do začetka!
SP v balvanskem plezanju Log 2012 - prihajajo najboljši plezalci v balvanih, udeležba rekordna
Intervju: Jacky Godoffe, vodja postavljavcev smeri