SP v balvanih, Log 2012 - 2 Slovenca v polfinalu po moških kvalifikacijah

Danes, 21. aprila 2012, se je na Logu ob 10. uri začelo drugo tekmovanje za svetovni pokal v balvanskem plezanju 2012. V precej težke kvalifikacijske smeri se je podalo 71 fantov, ki so tekmovali istočasno v dveh skupinah. Od naših petih reprezentantov sta si jutrišnji polfinale po pričakovanjih priplezala naša najboljša balvanista Klemen Bečan in Jernej Kruder. Popoldne ob 16. uri sledijo še kvalifikacije v ženski konkurenci,največ pričakujemo od najboljše plezalke Mine Markovič.
Jernej Kruder se je uspešno uvrstil v polfinale, foto Luka Fonda
Prirediteljica tekmovanja svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Slovenije - Log 2012 je Komisija za športno plezanje Planinske zveze Slovenije v okviru Mednarodne zveze za športno plezanje IFSC, organizator pa Športno plezalno društvo Korenjak.

Vsakega izmed tekmovalcev je čakalo 5 kvalifikacijskih smeri, za katero je imel vsak tekmovalec na voljo po 5 minut. Najboljše sta s kvalifikacijami opravila (delita si prvo mesto po kvalifikacijah) Avstrijec Jakob Schubert, zmagovalec prve tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2012 v kitajskem Chongqingu (minuli konec tedna) in Rus Dmitrii Sharafutdinov, aktualni svetovni prvak. Tretji je po kvalifikacijah Avstrijec Kilian Fischhuber, skupni zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2008, 2009 in 2011. Za finale na Logu je bilo dovolj preplezati tri balvanske kvalifikacijske smeri in to je uspelo tudi dvema Slovencema, našima najboljšima v balvanskem plezanju. Polfinale sta si tako priplezala Klemen Bečan, lansko leto dvakrat srebrni na tekmah svetovnega pokala v balvanih in tretji v skupnem seštevku 2011 v kombinaciji, in Jernej Kruder. V polfinale se je uvrstilo prvih dvajset tekmovalcev.

Ostali naši so se v smeri podali prav tako zagnano, navijači so vse tekmovalce dobro vzpodbujali, vendar je vseeno za več preplezanih smeri in uvrstitev v polfinale Juretu Bečanu, Urbanu Primožiču in Domnu Škoficu zmanjkalo moči - čeprav je do vrha včasih le malo manjkalo.
Jure Bečan in Urban Primožič sta dosegla dva izmed petih vrhov smeri, Domen Škofic enega.

URADNI REZULTATI KVALIFIKACIJ (Vir: IFSC) svetovnega pokala v balvanskem plezanju Log 2012 - moški:
1. Jakob Schubert (AVT) - vseh pet smeri do vrha
1. Dmitrii Sharafutdinov (RUS) - vseh pet smeri do vrha
3. Kilian Fischhuber (AVT) - 5 vrhov
15. Klemen Bečan (SLO) - 3 vrhovi
18. Jernej Kruder (SLO) - 3 vrhovi
31. Urban Primožič (SLO) - 2 vrhova
39. Jure Bečan (SLO) - 2 vrhova
65. Domen Škofic (SLO) - 1 vrh

Skupaj tekmovalo: 71 tekmovalcev.

Oglejte si FOTOGALERIJO.

O kvalifikacijskih smereh v moški konkurenci je vodja postavljavcev smeri Francoz Jacky Godoffe dejal: »Smeri so bile dovolj in primerno težke za kvalifikacije. Zagotovo je največ težav delal tekmovalcem zadnji, peti, balvanski problem, ki je bil tudi v resnici najtežji. S smermi sem zadovoljen, dobro so plezali.«
O plezanju v kvalifikacijah sta Klemen Bečan in Jernej Kruder, še predno sta izvedela za rezultate in uvrstitev v polfinale, dejala:
»Zelo sem zadovoljen s plezanjem v kvalifikacijah,« tako Klemen, »plezal sem dosti boljše kot na Kitajskem. Tam mi res ni odgovarjalo, tudi počutje ni bilo najboljše. Balvani so bili zahtevni, težki, a zares sem se v smeri podal s pravo energijo.«
»S plezanjem sem zadovoljen, čeprav sem imel tudi letos pred tekmo nekaj zdravstvenih težav. Zgleda, da sem prinesel nekaj s Kitajske. Balvani so bili kar težki, a sem vesel, da sem se znašel; pri dveh pa nisem našel variante, da bi prišel čez,« je bil zadovoljen Jernej, ki je bil še včeraj zaradi zdravstvenih težav v bolnici.

Na Kitajskem minuli konec tedna na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju 2012 sta bila Jernej 14. in Klemen 18.

Danes popoldne ob 16. uri pa se bodo v kvalifikacijah pomerila še dekleta. Obe skupini bosta plezali istočasno.
Mina Markovič, naša najboljša športna plezalka, prav tako pa zmagovalka svetovnega pokala 2011 v težavnosti in kombinaciji, zmagovalka zadnje tekme SP v balvanskem plezanju 2011 v Münchnu in šesta na tekmi SP minuli konec tedna na Kitajskem, bo nastopila v drugi skupini, tretja po vrsti.
Katja Vidmar, lansko leto najboljše uvrščena od naših na tekmi SP na Logu (4.), starta 13. v drugi skupini.
Maja Vidmar, lansko leto tretja v skupni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti, starta 18. v drugi skupini.
Mateja Hohkraut pa starta kot 19. po vrsti v prvi skupini.

Ogled tekmovanja je možen v času tekmovanja V ŽIVO tudi preko spletne IFSC TV.

A najlepše boste tekmo in vzdušje doživeli na samem prizorišču.
Zato: vabljeni k ogledu tekme na Log in vzpodbujanju tekmovalcev! Vstop prost.

PROGRAM za nedeljo, 22. 4. 2012:
10.00-11.00 Izolacija, polfinale (moški, ženske)
12.00-14.30 Polfinale - moški, ženske
15.00-17.30 Izolacija, finale (moški, ženske)
18.30 Predstavitev finalistov in ogled smeri
19.00 FINALE

Zdenka Mihelič
foto Luka Fonda
-----------------------------------------------------------------------
Povezane novice:
SP v balvanih, Log 2012 - Klemen uspešno startal!
SP v balvanih, Log 2012 - še par ur do začetka!
SP v balvanskem plezanju Log 2012 -prihajajo najboljši plezalci v balvanih, udeležba rekordna
Intervju: Jacky Godoffe, vodja postavljavcev smeri

DOKUMENT:
SP v balvanih Log 2012 - 2 Slovenca v polfinalu - sporocilo za medije (187,25 KB)