Kitajska: PRVA tekma SP v balvanih 2012 - vsi trije v polfinalu

Z današnjo tekmo na Kitajskem se začenja letošnja sezona svetovnega pokala v balvanskem plezanju in na sploh sezona svetovnega pokala v športnem plezanju. Na tekmi v v kitajskem velemestu Chongqing tekmujejo Mina Markovič, Klemen Bečan in Jernej Kruder.
Mina Markovič na steni v Chongqingu, foto Simon Margon
Mino, Klemna in Jerneja spremlja na Kitajskem selektor slovenskem članske reprezentance v športnem plezanju Simon Margon, ki največ pričakuje seveda od Mine Markovič. Mina je lansko sezono zaključila kot najboljša športna plezalka sveta - lanski svetovni pokala je bil za Mino več kot odličen, lahko rečemo sanjski, saj je kar petkrat stala na najvišji stopnički tekem SP v težavnosti in enkrat v balvanih, bila trikrat druga v težavnosti, s svetovnega prvenstva pa se je vrnila z bronom v kombinaciji; postala pa je tudi skupna zmagovalka v težavnosti in kombinaciji. Svojo prvo zmago v balvanih je dosegla lani v Münchnu, na zadnji tekmi lanskega svetovnega pokala, kar je lahko dobra popotnica v to sezono. Sploh pa ob dejstvu, da so priprave potekale zelo dobro.

Klemen je v lanskem letu na tekmah svetovnega pokala v balvanih dvakrat osvojil srebro, in sicer na tekmi na Dunaju in v kanadskem mestu Canmore; v skupnem seštevku svetovnega pokala pa tretje mesto v kombinaciji.

Kvalifikacije na Kitajskem so danes že končane. Selektor Margon je sporočil:
»Kvalifikacije WC v Chongqingu so končane. V polfinale sta napredovala oba moška in sicer Jernej Kruder z 12. mestom in za las z 20. mestom, kljub popolnoma ponesrečenemu nastopu, tudi najuspešnejši slovenski plezalec Klemen Bečan.
Precej boljše se je odrezala edina slovenska predstavnica na kitajskem trenutno številka 1 na svetu Mina Markovič, ki je prvi del tekmovanja zaključila na 9. mestu."

REZULTATI KVALIFIKACIJ in FAVORITI:

Na Kitajskem nastopa tudi aktualna svetovna in evropska prvakinja ter najboljša lanska tekmovalka v balvanih, Avstrijka Anna Stöhr. V Chongqingu pa ni najboljšega, skupnega zmagovalca svetovnega pokala v balvanih, Avstrijca Kiliana Fischhuberja. Tako je favorit za zmago svetovni prvak 2011, Rus Dimitrij Sarafutdinov. ki pa je trenutno po kvalifikacijah na tretjem mestu. Pred njim sta na prvem Avstrijec Jakob Schubert, sledi mu Francoz Guillaume Glairon Mondet na drugem mestu.
V ženski konkurenci so po kvalifikacijah skupaj na prvem mestu Korejka Jain Kim, Japonka Akiyo Noguchi, Američanka Alex Puccio in Avstrijka Anna Stöhr.

Rezultati kvalifikacij v balvanskem plezanju - MOŠKI, ŽENSKE

V Chongqingu poteka tudi tekmovanje v hitrostnem plezanju.

PROGRAM TEKMOVANJA za soboto, 14. april 2012:
(po lokalnem času; za naš čas prištejte +6 ur)

9.30-11.30 Polfinale v balvanskem plezanju (moški, ženske)
13.00-14.00 Kvalifikacije v hitrostnem plezanju (moški, ženske) for men & women
14.30-15.30 Finale v hitrostnem plezanju (moški, ženske)
17.00-18.30 Finale v balvanskem plezanju (moški, ženske)
19.00 Zaključna slovesnost in podelitev medalj

Tekmovanje lahko spremljate tudi V ŽIVO preko spletne TV.

Ta tekma na Kitajskem je kot predpriprava za drugo tekmo v svetovnem pokalu v balavanskem plezanju, ki pa bo potekala na domačih, slovenskih tleh. 

V občini Log - Dragomer pri Ljubljani, v športnem parku Log, bo v soboto in nedeljo, 21. in 22. aprila 2012, TEKMOVANJE ZA SVETOVNI POKAL V BALVANSKEM PLEZANJU, ki ga organizira Športno plezalno društvo Korenjak. Slovenija bo vnovič - drugič zapovrstjo - gostila tekmo na najvišji ravni v tej zvrsti športnega plezanja, na njej pa se bo preizkusil ves svetovni in slovenski plezalski vrh. Med kandidati za odličja bodo tudi slovenski predstavniki. Največ pričakujemo od Mine Markovič, najboljše športne plezalke sveta, ter od Klemna Bečana.Več o 2. tekmi SP v športnem parku Log.

Znana je tudi ekipa tekmovalcev za Log:
Mina Markovič
Maja Vidmar
Katja Vidmar
Mateja Hohkraut

Klemen Bečan
Jernej Kruder
Domen Škofic
Jure Raztresen
Urban Primožič
Jure Bečan - je prijavljen, vendar je njegov nastop še pod vprašajem zaradi poškodbe kolena.

Zdenka Mihelič