Svetovni pokal, Boulder - ekipa že v Ameriki

Jutri in v nedeljo, 8. in 9. oktobra, bo na sporedu že šesta letošnja tekma za svetovni pokal v športnem plezanju v težavnosti. Vsa svetovna elita, med njimi tudi naši najboljši, se je za ta konec tedna odpravila preko luže. Mina Markovič in Maja Vidmar pa gresta tudi tokrat v boj za stopničke. V Boulderju (Kolorado, ZDA) bodo jutri na sporedu kvalifikacije, v nedeljo pa polfinale in finale,
Mina Markovič, najboljša tudi v svetovnem merilu, foto Heiko Wilhelm
Mina Markovič, ki je na vseh dosedanjih letošnjih tekmah SP v težavnosti stala na stopničkah, je po petih tekmah v skupnem razporedu s 410 točkami na prvem mestu, za njo je le z desetimi točkami zaostanka Korejka Jain Kim, na tretjem mestu pa je Maja Vidmar, zmagovalka SP v težavnosti v Brianconu in tretja iz Changzhija. Mina je letošnjo sezono trikrat zmagala - na uvodni tekmi v Chamonix ter dvakrat na uspešni turneji na Kitajskem (Xining, Changzhi), bila srebrna v francoskem Brianconu in tretja v belgijskem Puursu.

Od Mine in Maje tako upravičeno pričakujemo največ. Selektor slovenske članske
reprezentance Simon Margon je tik pred včerajšnjim odhodom ekipe v ZDA dejal: »Pričakujemo, da se bosta tako Mina, kot tudi Maja borili za prva tri mesta. Mina je v Puursu dokazala, da je trenutno še kako konkurenčna tudi ob manjših napakah. Maja, ki ji je forma po manjši poškodbi hrbta forma nekoliko zanihala, je zopet nared in lahko z dobrim plezanjem zagotovo zopet poseže po najvišjih mestih.«

Poleg Mine in Maje so v Boulder odpotovali tudi naši najboljši tekmovalci, Klemen Bečan ter, člana mladinske reprezentance in aktualna svetovna prvaka mladinec Jure Raztresen in kadet Domen Škofic. »Klemen na zadnji tekmi ni bil daleč od finala. Upam, da mu bosta kvalifikacijska in polfinalni nastop dobro uspela, v finalnih smereh pa je lahko z svojim vedno sproščenim pristopom nevaren tudi za stopničke. Domen in Jure sta v Puursu prikazala povprečne nastope, vendar sta zelo dobro pripravljena, zato bi uvrstitev med prvih 15 ali celo v finale nikakor ne bi bilo presenečenje,« je dejal selektor Margon glede pričakovanj uspehov v moški konkurenci.

Za tekmo SP v težavnosti v Boulderju je prijavljenih skupno 67 tekmovalk in tekmovalcev. Kvalifikacije se pričnejo v soboto, polfinale in finale pa sledita v nedeljo.

Naše tekmovalce in celotno reprezentanco v naslednjih dneh čaka napet in leteč urnik. Po tekmi v Boulderju bo Mina odšla nazaj v Slovenijo, kjer se bosta z trenerjem Romanom pripravljala na naslednji SP v Ammanu. Selektor Margon odleti takoj po tekmi na master v Jiangyin (poleg Shanghaia), kjer bo v vlogi postavljavca smeri. Ostali del ekipe bo opravil še nekaj treningov v plezalnih centrih v Boulderju, nato pa bodo prišli za mano na master v Jiangyin, ki bo potekal 15. in 16. okt.

»17. oktobra se vračamo nazaj v Slovenijo. Maja in Klemen le za en dan, saj ju nato čaka pot na SP v Ammanu, kamor bo v vlogi glavnega trenerja odpotoval Roman,« je za konec povedal selektor Margon.

Prenos tekme V ŽIVO bo kot običajno na spletni IFSC TV.

Vsem skupaj želimo SREČNO!

Zdenka Mihelič