Štirje Slovenci v polfinale olimpijskih kvalifikacij v Šanghaju

V Šanghaju na Kitajskem se je s kvalifikacijami v težavnosti končal prvi krog kvalifikacij za poletne olimpijske igre Pariz 2024. V polfinale so se uvrstili štirje člani slovenske reprezentance v športnem plezanju, ki se poteguje za preostale tri olimpijske kvote. Lucija Tarkuš kot najuspešnejša Slovenka v kvalifikacijah, Mia Krampl, Luka Potočar in Anže Peharc se bodo jutri med dvajseterico najboljših trudili za preboj v nedeljski finale. Potniki na olimpijske igre bodo znani 23. junija v Budimpešti.
Štirje Slovenci v polfinale olimpijskih kvalifikacij v Šanghaju (foto Grega Valančič)
Na Kitajskem se za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu v konkurenci 48 športnih plezalk in 46 plezalcev poteguje osem Slovencev. Rezultati bodo popotnica za drugi del olimpijskih kvalifikacij, ki bo med 20. in 23. junijem v Budimpešti, tam pa bo znanih deset potnic in deset potnikov na olimpijske igre Pariz 2024, kjer bo Janja Garnbret avgusta branila naslov olimpijske prvakinje.

Olimpijski kvalifikacijski turnir v Šanghaju so v četrtek začele kvalifikacije v balvanskem plezanju, danes so bile na sporedu še kvalifikacije v težavnosti, po katerih je znanih 20 polfinalistk in polfinalistov, med njimi tudi slovenska četverica. Najuspešnejša Slovenka v kvalifikacijah, ki jih je dobila Japonka Miho Nonaka, je bila Lucija Tarkuš (AK Impol Slovenska Bistrica), ki v polfinale napreduje kot deveta po kvalifikacijah. "Smer se je danes izkazala za kar težko. Sicer mislim, da v njej nisem pokazala svojega najboljšega plezanja in sem bila na koncu presenečena nad tako dobrim rezultatom. Zelo sem vesela, da sem se tako zanesljivo uvrstila v polfinale in zagotovo so mi dobre kvalifikacije potrditev, da sem dobro pripravljena. Je pa jutri nov dan, kjer bo veliko plezanja in se lahko zgodi prav vse. Potrudila se bom po najboljših močeh, dala vse od sebe in čim bolj uživala med plezanjem," je z mislimi že v jutrišnjem polfinalu 20-letna Bistričanka, 11. kvalifikacijah balvanov in z višino 33+ deveta v težavnosti. Četudi so se njene priprave na olimpijske kvalifikacije začele precej pozneje od preostalih reprezentančnih kolegov, saj je kot rezerva nadomestila Lučko Rakovec, je na Kitajskem začela res odlično. 


Lucija Tarkuš in Mia Krampl v jutrišnjem polfinalu olimpijskih kvalifikacij v Šanghaju nadaljujeta lov na še eno preostalo žensko slovensko kvoto za poletne OI Pariz 2024 (foto Grega Valančič)

V ženski konkurenci je druga slovenska polfinalistka Mia Krampl (AO PD Kranj), danes 19. v kvalifikacijah težavnosti z višino 31+, včeraj pa 12. na balvanih, kar ji je prineslo 14. mesto kvalifikacij. "Moram priznati, da me je malo presenetilo, kako težka je bila težavnostna smer, pričakovala sem lažjo, sploh glede na to, kakšne težavnosti so bili včeraj balvani. Nisem pričakovala, da me bodo v bistvu balvani rešili, je pa tudi res, da smeri mogoče nisem najbolje odplezala in je zato moj rezultat bil tako slab," je današnji nastop ocenila 23-letna športna plezalka z Golnika, ki je leta 2021 že nastopila na olimpijskih igrah v Tokiu: "To tekmo sem si vzela z zavedanjem, da je nov dan nova tekma in tudi če danes nisem najbolje odplezala, je jutri nov dan. Vse gre od začetka, tako balvani kot težavnost. Vstopam v polfinale z dobrimi občutki. Še vedno sem naredila svoje, kljukico, da sem se uvrstila naprej, zdaj pa bomo videli, kakšen bo rezultat po polfinalu. Zagotovo bo bolj naporno, fizično bolj kot psihično. Najtežji del je, da moraš biti ves dan zbran za tekmo, ker do konca, do zadnjega giba, ni konec tekme."

Po slabšem začetku na balvanih, ko je bil 35., se je danes izkazal specialist za težavnost Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), z višino 41 šesti v kvalifikacijah, skupno pa v polfinale napreduje kot 15. v kvalifikacijah. "Zelo sem vesel, da sem v težavnosti uspel nadoknaditi zaostanek iz balvanov, ki v bistvu spet ni bil tako velik. Tudi balvani so bili zelo težki, a bi moj nastop moral biti boljši, da bi si nabral nekaj več točk. V polfinale grem z dobro mislijo predvsem zaradi težavnosti, ki sem jo res dobro odplezal, v steni sem se dobro počutil. Vesel sem, da sem tako dobro zaključil v težavnosti in vem, da lahko tudi v balvanih naredim dober nastop," je vtise strnil 22-letni Jeseničan in dodal: "Mislim, da moram v polfinale z zavedanjem, da sem v težavnosti dobro pripravljen in da v balvanih od sebe pričakujem povprečen nastop, da dam vse od sebe in potem me večje delo čaka v težavnosti." 

S 17. mestom kvalifikacij v polfinale napreduje tudi specialist za balvane Anže Peharc (AO PD Kranj), ki je balvanski del kvalifikacij sklenil na osmem mestu, solidno pa odplezal tudi težavnost, kjer je bil z višino 29+ na 32. mestu. "Vesel sem, da se mi je poklopilo. Včeraj sem si z balvani pridobil kar nekaj prednosti, tako da sem lahko bil danes malo slabši v disciplini, ki ni moja primarna. Z vsem skupaj sem zelo zadovoljen, še en krog tekmovanja pa pomeni novo tekmo, nove balvane, novo smer in komaj čakam na jutri. V polfinale vstopam z veliko dobre energije. Cilj na prvi tekmi mi je bil, da pridem v polfinale, med top 20, potem je pa odvisno od tega, ali dobro odplezam, odvisno malo tudi od nastopa drugih tekmovalcev, tako da mislim, da je stresnejši del za mano in se lahko še bolj posvetim uživanju v plezanju in nastopu - če bom na koncu zadovoljen z nastopom, verjamem, da bo tudi rezultat dober," samozavestno vstopa v polfinale 26-letni Tržičan. 


V moški konkurenci Luka Potočar in Anže Peharc napredujeta v polfinale prvega dela olimpijskih kvalifikacij v Šanghaju (foto Grega Valančič)

Presenetljivo preboj v polfinale ni uspel Viti Lukan (ŠPO PD Radovljica), sicer osmi v težavnosti, a 35. na balvanih, kar ji je prineslo skupno 24. mesto kvalifikacij, v polfinale pa je napredovala najboljša dvajseterica. Zan Lovenjak Sudar (PK Scena) je kvalifikacije sklenil na 30. mestu (17. na balvanih in 37. v težavnosti), Sara Čopar (ŠPO PD Celje Matica) na 33. (14. v težavnosti in 37. na balvanih) in Martin Bergant (PK Škofja Loka) na 35. mestu (23. v težavnosti in 42. na balvanih).

Športnoplezalno karavano jutri ob 3.30 po srednjeevropskem času čaka polfinale, ki ga začenjajo balvani, ob 7.30 sledi še težavnost. Finale najboljše osmerice bo v nedeljo, 19. maja. Vse športne plezalce med 19. in 23. junijem čaka še drugi del olimpijskih kvalifikacij v Budimpešti na Madžarskem, kjer se bo 10 najboljših deklet in fantov v skupnem seštevku obeh tekem uvrstilo na OI Pariz 2024. 
  • sobota, 18. maj > POLFINALE (9:30 na Kitajskem/3:30 srednjeevropski čas balvani; 13:30/7:30 težavnost)
  • nedelja, 19. maj > FINALE (10:00/4:00 fantje; 15:30/9:30 dekleta)
  • Tekme lahko brezplačno spremljate prek spletne strani Olympic Channel.