Je moje življenje gora - knjiga o planinki in paraplezalki Nataši Privošnik

Knjiga Je moje življenje gora govori o Nataši Privošnik, izjemni ženski, katere zgodba osupne vse. Po njenem pripovedovanju jo je napisala Irena Štusej. Natašino življenje je polno težkih preizkušenj. Številne zdravstvene tegobe in posledično operacije so spremenile tok njenega udejstvovanja in življenja. A volje do življenja in dela z ljudmi ni izgubila. Gore (in plezanje) so njen nov smisel v življenju, pri tem pa jo vodita dobrodelnost in sočutje. Je tudi članica slovenske paraplezalne reprezentance in bila aktivna v akciji Slepi in slabovidni planinci po Slovenski planinski poti.
Je moje življenje gora - knjiga o paraplezalki in planinki Nataši Privošnik (foto Nataša Privošnik)
 Knjiga Je moje življenje gora govori o Nataši Privošnik, izjemni ženski, katere zgodba osupne vse. Po njenem pripovedovanju jo je napisala Irena Štusej. Nataša je invalidsko upokojena profesorica defektologije za motnje vedenja in osebnosti, izvedenka za pedagoško področje. Je usposobljena izvajalka storitev pomoči za osebe s primanjkljaji, avtorica strokovnih člankov na temo odnosov in še marsikaj.

Njeno življenje ji že od rojstva ni prizanašalo s težkimi preizkušnjami. Rojena je s totalnim enostranskim razcepom trdega neba, mehkega neba, čeljusti in ustnice. Preživela je operacijo na možganih, tri operacije na odprtem srcu in druge operativne posege ter premagala raka. Četrto srčno operacijo je preživela septembra 2022. Življenje jo je izmojstrilo v občutku za osebe s primanjkljaji na vse področjih, saj je skrbela tudi za hčer, ki je prestala številne težke operativne posege, pretežno na ušesih. Tudi hči Liza se je namreč rodila s precej velikim razcepom trdega in mehkega neba ter ustnice.

Do 51. leta starosti ni zmogla prehoditi krajše višinske razlike s pravilnim dihanjem. Hoja v hribe in plezanje pa sta ji po tretji srčni operaciji postala izziv. Naredila je začetni in nadaljevalni tečaj športnega plezanja, začetni in nadaljevalni tečaj feratanja in zaključek tečaja skalnega plezanja. Junija 2023 se je udeležila svojega prvega mednarodnega paraplezalnega tekmovanja Master v Imstu na Tirolskem, kjer je dosegla 3. mesto v kategoriji Open Class Women.


Gore (in plezanje) so Natašin nov smisel v življenju, pri tem pa jo vodita dobrodelnost in sočutje (foto osebni arhiv)

Knjiga ni kronologija Natašinih zdravstvenih težav, operacij in okrevanj, ampak prinaša plasti njenega doživljanja skozi vsa življenjska obdobja. Avtorica Irena Štusej se je popolnoma vživela v njena občutenja in v svojem slogu zapisala njeno zgodbo, ki želi biti predvsem spodbuda vsem in vsakomur, ki meni, da je prišel do roba, da ni poti naprej. Povedati želi, da je v družbi veliko invalidnosti, tudi prikrite invalidnosti, ki ni razvidna na prvi pogled, obe pa potrebujeta sprejetost in razumevanje.

Po 1 evro od prodane knjige je Nataša Privošnik namenila trem ustanovam: Plezalnemu centru Celje za organizacijo prilagojenega športnega plezanja za osebe s statusom invalida, Odboru inPlaninec za pohode invalidov v letu 2024 in Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem za terapije s konji, ki bodo na voljo njihovim varovancem, invalidom.


Kot članica slovenske paraplezalne reprezentance je Nataša Privošnik na mastersu v Imstu letos dosegla 3. mesto v odprti kategoriji (foto osebni arhiv)

Gore (in plezanje) so njen nov smisel v življenju, pri tem pa jo vodita dobrodelnost in sočutje.

Cena knjige je 22€, naročite jo lahko pri Maši Bobek, Gosposka 1, 3000 Celje (DŠ:13571613) na e-naslov bobek.masa@gmail.com