Slovenci ostali brez finalnih nastopov na kvalifikacijski tekmi za OI

V Lavalu je bila v soboto polfinalna tekma evropskih kvalifikacij za popolnitev mest na olimpijskih igrah za prihodnje leto v Parizu. Nastopilo je šest Slovencev, a se nikomur ni uspelo uvrstili med osem najboljših. Nastop v Parizu si je doslej od Slovencev zagotovila le Janja Garnbret.
Foto: Grega Valančič
Slovenska reprezentanca ima na voljo še eno žensko in dve moški olimpijski kvoti. Te ostajajo nezapolnjene.

Nihče od slovenske šesterice se ni uvrstil v nedeljski finale najboljše osmerice kvalifikacijskega turnirja stare celine, olimpijski vozovnici bosta sicer dobila le zmagovalka in zmagovalec tega tekmovanja v Lavalu.

Luka Potočar (foto Grega Valančič)

V četrtek in petek so bile kvalifikacije v olimpijskih kombinaciji balvani-težavnost. Vseh šest Slovencev se je uvrstilo tudi v sobotni polfinale.
Po kvalifikacijah so bile ženske v samem vrhu najboljših. Mia Krampl je zasedla šesto in Vita Lukan sedmo mesto, Sara Čopar je bila na 15. mestu. Moški so imeli kvalfikacije v petek in pokazali, da se bodo lahko v soboto borili za najboljša mesta. Luka Potočar je zasedel šesto, Martin Bergant 11. mesto in Anže Peharc 18. mesto. V soboto je bilo polfinalno tekmovanje, dopoldne balvani in zvečer še težavnost. Žal se Slovencem ni uspelo uvrstiti v finale.


"Današnji nastopi niso bili dobri, saj se nismo uvrstili v finale. Lahko pohvalim Anžeta, da je v balvanih plezal dobro, a žal mu je malce zmanjkalo v težavnosti, da bi dobil še nekaj točk za uvrstitev v finale. Mia je v balvanih odplezala eno od najslabših tekem in četudi je zmagala v težavnosti, ni mogla nadoknaditi zaostanka," je dodal selektor Gorazd Hren.

Mia Krampl je tekmovanje končala na 10. mestu z izkupičkom 81,7 točke od 200 možnih, v vsakem krogu balvanih in težavnosti je na voljo največ 100 točk, Vita Lukan je bila 12. (77,7 točk), Sara Čopar pa 15. (86,3 točke).  "Z današnjim plezanjem nisem zadovoljna, saj sem v priprave vložila veliko več, kot sem danes pokazala. Sem raočarana, ker se niso odvilo po načrtu. Slabo se je začelo v balvanih, do težavnosti se nisem spravila skupaj, bila sta dokaj slaba rezultata, kar ni zadostovala za finale," je povedala po tekmi Vita Lukan


Vita Lukan (foto Grega Valančič)

Anže Peharc je končal na 13. mestu (92,4 točke), Luka Potočar je bil 16. (64,5 točke), Martin Bergant pa 19. (49,5 točke). "Sam sem zelo zazdovoljen s svojim plezanjem, na koncu so bile res majhne razlike in pokazal sem, da sodim v najvišji vrh.  Glede na to, da sem imel letos poškodbo gležnja, je tole res dober razultat," je bil po tekmi zadovoljen Anže Peharc

Olimpijska vrata, skozi katera pelje pot na igre v Pariz, še niso povsem zaprta. Zadnja priložnost bosta dodatni olimpijski kvalifikacijski tekmi v letu 2024, in sicer v Šanghaju od 16. do 19. maja ter v Budimpešti od 20. do 23. junija.