V Laval po novi olimpijski vozovnici

Slovenska reprezentanca v športnem plezanju se v teh dneh opravlja v Laval na evropsko kvalifikacijsko tekmo za olimpijske igre. Mia Krampl, Vita Lukan, Sara Čopar, Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant se bodo borili za novo vstopnico za olimpijske igre Pariz 2024.
Foto: Grega Valančič
Laval v Franciji bo od 26. do 29. oktobra 2023 gostil evropsko kvalifikacijsko tekmovanje za vstop na olimpijske igre, ki bodo naslednje leto v Parizu. Vstopnico bosta dobila le zmagovalca v olimpijski kombinaciji težavnost-balvani. Slovenska reprezentanca ima na voljo dve kvoti pri dekletih in dve pri fantih, Janja Garnbret vstopnico za Pariz že ima, med dekleti se bodo v Lavalu za še eno mesto borile Mia Krampl, Vita Lukan in Sara Čopar, med fanti pa Luka Potočar, Anže Peharc in Martin Bergant.

Mia Krampl (foto Grega Valančič)

»Za nami je serija državnih prvenstev v težavnosti, dekleta in fantje so pokazali visoko pripravljenost, zato gremo v Laval z določenimi pričakovanji. Zavedamo se tako velike konkurence kot tudi tega, da na tej tekmi štejeta le zmagovalca, a po zmago gremo,« je povedal selektor in trener slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Če v Lavalu slovenska reprezentanca ne bo zapolnila kvot, bosta naslednja priložnost kvalifikacijski tekmi v letu 2024, in sicer v Šanghaju od 16. do 19. maja 2024 in Budimpešti od 20. do 23. junija 2024.
Člani slovenske reprezentance so v času priprav pridno trenirali v trening centru, obiskali Innsbruck, ritem tekmovanja so ulovili tudi na tekmah državnega prvenstva.


»Priprave na Laval so potekale nekoliko bolj umirjeno kot na pretekle tekme. Po zadnji tekmi na Kitajskem smo imeli skoraj mesec časa za priprave. To mi je dobro delo, saj sem pilila treninge v balvanih. V Laval grem samozavestna in zadovoljna s formo. Nekoliko več upov polagam v težavnost, saj je to moja primarna disciplina, ampak tudi v balvanih lahko naredim dober rezultat,« je povedala Vita Lukan, ki ima letos že dve medalji v težavnosti.
Vita Lukan (foto Grega Valančič)

»To bo ena težjih tekem letos, tja grem po nov trening, katerega cilj je prvo mesto. Priprave so bile malce drugačne. Po tekmi v Kopru sem se osredotočil na balvane, ki so zaradi sezone težavnosti malce zaostali. Delam sem vaje za fizično moč. Vesel sem, da se dobro počutim v obeh disciplinah,« je povedal Luka Potočar.
V Lavalu se bodo za olimpijsko vozovnico borila tudi največja imena športnega plezanja. Med njimi bosta tako 18-letna Francozinja Oriane Bertone, ki je na svetovnem prvenstvu v Bernu v Švici osvojila naslov svetovne podprvakinje v balvanskem plezanju, kot tudi legenda športnega plezanja Adam Ondra.


Martin Bergant (foto Grega Valančič)

Po tekmi v Lavalu bo sledilo nekaj odmora, a ker je koledar tekem za novo sezono zelo poln in zanimiv, bo treba kmalu stopiti v tekmovalni ritem. »Koledar tekem za prihodnje leto je malce večja zmešnjava kot v preteklih sezonah. Na Kitajskem bosta v začetku aprila že tekmi v težavnosti in balvanih, česar nismo navajeni, saj so bile najprej serije tekem v balvanih. Naslednje leto bo veliko tekem, kjer bosta na sporedu obe disciplini, in za nas je to velik izziv. Najbolj nas moti, da se bo balvanska sezona vlekla skozi vse leto, saj bo še oktobra zadnja tekma v tej disciplini,« je drugačno sezono napovedal Hren.


Olimpijske igre se bodo začele 26. julija, športno plezanje pa je na sporedu med 5. in 10. avgustom. Na olimpijske igre se bo uvrstilo 20 plezalk in plezalcev v olimpijski kombinaciji in prav toliko v hitrostnem plezanju. Za posamezno državo sta na voljo največ dve kvoti, kar pomeni, da ima Slovenija na voljo še tri. Eno v ženski in dve v moški konkurenci.