Tomo Česen, arhitekt slovenskega tekmovalnega športnega plezanja #podcast

Tomo Česen je eden najpomembnejših osebnosti slovenskega alpinizma v 80-ih in 90-ih letih prejšnjega stoletja. Njegovi alpinistični vzponi so bili izvenserijski, tako z vidika težavnosti kot z vidika načina. Večino svojih najpomembnejših alpinističnih vzponov je preprosto opravil sam. Za mnoge so bili njegovi vzponi pred časom, za mnoge pa tudi kontroverzni in okoli njih se je dvigovalo kar nekaj prahu.


A Tomo ni bil zgolj alpinist. Zelo hitro je spoznal privlačnost in pomen prostega plezanja. Zaradi njegovih številnih plezalnih izletov v Francijo in zaradi številnih poznanstev v tujini je s prve roke spoznal razvoj, pravzaprav razcvet prostega plezanja po Evropi. Najprej v alpskih stenah, potem pa v plezališčih, ko se je rodila samostojna plezalna disciplina - športno plezanje. Veliko videnega in spoznanega je prenesel domov v Slovenijo.
Preplezal je športnoplezalne smeri do težavnosti 8b, soliral je smer z oceno 8a.
Tomo je bil eden prvih, ki je imel doma svojo plezalno steno. Zelo zgodaj je spoznal in uresničeval pomen resnega treninga za dvig ravni plezanja.

Leta 88' je v Ospu organiziral prvo slovensko tekmo v športnem plezanju, sledile so še številne.
Tudi sam je nekajkrat tekmoval. Postlal je postavljalec smeri z mednarodno licenco. Postal je tudi trener. 7 let je treniral Martino Čufar, ki je kot prva Slovenska v seriji številnih naredila preboj v sam svetovni vrh tekmovalnega športnega plezanja.
Leta 96' je bil glavni organizator in vodja prve kranjske tekme za svetovni pokal v težavnosti. Slovenska tekma, ki vse do danes drži Slovenijo v vrhu peščice držav, ki imajo privilegij, da gostijo tekme za svetovni pokal v ŠP. Je eden pomembnejših sodelavcev pri selitvi kranjske tekme za SP v Koper, kjer se je sam plezalni dogodek dvignil še na višjo raven.

Tomo je bil v 90-ih tudi selektor slovenske mladinske, kasneje tudi članske športno plezalne reprezentance.
Bil je ključni člen pri ustanovitvi KŠP pri PZS, leta 95' je prevzel njeno večletno vodenje. Danes je zaposlen na PZS kot strokovni sodelavec KŠP.
Tomo še danes veliko pleza.
V tokratni epizodi našega podcasta, arhitekt slovenskega tekmovalnega športnega plezanja in KŠP pri PZS, oče kranjske tekme za SP, visoko funkcionalen, plezalno neumoren, neizmerno sposoben, Tomo Česen.