Sara Čopar je postala svetovna mladinska prvakinja v težavnosti

Slovenska plezalka Sara Čopar je na SP do 20 let v težavnosti edina prišla do vrha smeri in postala svetovna prvakinja.
Sara Čopar je na mladinskem svetovnem prvenstvu športnih plezalcev danes v Seulu osvojila zlato kolajno v kategoriji do 20 let v težavnosti. Laščanka je edina med finalistkami osvojila vrh smeri. Lani je na prvenstvu v ZDA osvojila srebro.

"Počutim se fenomenalno. Noro je. Res sem vesela, kaj mi je uspelo. Za to sem trenirala celo sezono in v finalni smeri sem imela priložnost, da pokažem, kako sem trenirala, kaj sem sposobna in kako plezam," je po tekmi v smehu razlagala Sara Čopar.

A pot do zmage ni bila lahka. "Predvsem v polfinalu je bilo težko. Mučila sem se za vsak gib, bila sem nervozna. V finalu pa sem se sprostila in v smeri uživala. Na zlato medaljo sem pomislila na koncu, ko je Japonka imela težave in padla. Smer je bila dovolj težka, da sem se na koncu veselila zmage," je še dodala.

 

V Južni Koreji bo nastopila še na tekmi v balvanih, potem jo čaka še domača tekma v Kopru. "To komaj čakam. Na tej steni smo veliko trenirali, dobro jo poznamo, veselim pa se tudi nastopa pred domačimi gledalci, ki jih bo zanesljivo spet veliko."

Sara Čopar je nastopila tudi na članskem svetovnem prvenstvu v Bernu, kjer je v težavnosti osvojila 21. mesto. 

 

V kategoriji do 20 let so tekmovali še Lovro Črep je bil 18.,  Rosa Rekar 20. in Timotej Romšak 23. 

Odlično je v kategoriji do 18 let sta nastopili Jennifer Eucharia Buckley, ki je končala na 6. mestu.

Tudi v kategoriji do 18 let so se v polfinale uvrstili preostali slovenski reprezentanti. Zala Mlakar Starič je bila 13.,  Gorazd Jurekovič 18. in Tinkara Rakar 20.

V kategoriji do 16 let se je v polfinale uvrstila Naja Isak in zasedla 26. mesto.