11. dan SP Bern 2023: Janja Garnbret svetovna prvakinja v kombinaciji in z olimpijsko vozovnico

Janja Garnbret je na svetovnem prvenstvu v Bernu osvojila zlato medaljo v kombinaciji, ki ji je prinesla vstopnico za olimpijske igre Pariz 2024. Na tem prvenstvu je bila že zlata na balvanih in srebrna v težavnosti pretekli konec tedna.
Foto: Grega Valančič


Janja Garnbret
  je pred številnimi navijači, ki so se zbrali na večernem spektaklu v PostFinance Areni v Bernu pokazala, da je najboljša svetovna plezalka. V tekmi, ki je bilo sestavljena iz dveh delov, balvanskega in težavnostnega, je nabrala dovolj točk, da je zmagala. Garnbretova je skupaj zbrala 177,0 točke. Srebro je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz (157,1), bron pa Japonki Ai Mori (140,6). S tem so si dobitnice kolajn že priborile vstopnico za olimpijske igre prihodnje leto v Parizu. 


"Presrečna sem in pomirjena. Ni bilo lahko plezati pod takšnim pritiskom. Vesela sem, da mi je že tukaj se uspelo kvalificirati za olimpijske igre naslednje leto. Že zjutraj sem se zbudila TA prava. Prišli smo po olimpijsko vozovnico in nam je uspelo. To ne pomeni, da mi naslov svetovne prvakinje ne predstavlja nič, saj mi predstavlja veliko. Srečna in sproščena sem bila med nastopom, občinstvo je bilo fantastično, prav tako navijanje. Močno si prizadevam in z veseljem sporočam, da sem osvojila olimpijski naslov. Zavedam sem, da bodo dekleta trdo trenirala do prihoda olimpijskih iger, toda tudi sama se ne bom ustavila. resrečna sem in pomirjena. " je povedala olimpijska prvakinja in udeleženka olimpijskih iger 2024. 

Janja Garnbret je osvojila deseto kolajno na SP, osmo zlato. (foto Grega Valančič)

Garnbretova je vodila že po balvanskem delu, v katerem je na prvih treh balvanih osvojila vrh, na četrtem pa ji to ni uspelo. Od sto mogočih balvanskih točk je osvojila 84,9 točke, druga je bila Brooke Raboutou z 69,8, tretja Jessica Pilz z 69 točkami. 

V težavnosti je slovenska šampionka zbrala 92,1 točke, kar je bilo dovolj za osmi naslov svetovne prvakinje. V skupnem seštevku je zbrala 177 točk. Še najbolj se ji je približala Pilzeva, ki je priplezala do 157,1 točke. Na tretje mesto pa je prišla Ai Mori s skupno 140,6 točke.

(foto Grega Valančič)

V polfinalu sta tekmovali še dve Slovenki, Mia Krampl in Vita Lukan, a bili s 14. oziroma 17. mestom prekratki za nastop med najboljšo osmerico.

Moški finale kombinacije se bo brez Slovencev odvil v soboto.


TONSKE IZJAVEDosežki slovenskih športnih plezalcev na svetovnih prvenstvih

Winterthur 2001

Martina Čufar, 1. mesto, težavnost

Aviles 2007

Maja Vidmar, 3. mesto, težavnost

Xining 2009

Maja Vidmar, 3. mesto, težavnost

Mina Markovič, 3. mesto, kombinacija*

Arco 2011

Mina Markovič, 3. mesto, kombinacija*

München 2014

Jernej Kruder, 2. mesto, balvani

Mina Markovič, 3. mesto, kombinacija*

Gijon 2014

Mina Markovič, 2. mesto, težavnost

Pariz 2016

Janja Garnbret, 1. mesto, težavnost

 

Mina Markovič, 3. mesto, težavnost


Innsbruck 2018

Janja Garnbret, 1. mesto, balvani

Janja Garnbret, 1. mesto, kombinacija

Janja Garnbret, 2. mesto, težavnost

Gregor Vezonik, 3. mesto, balvani

Hačiodži 2019

Janja Garnbret, 1. mesto, balvani

Janja Garnbret, 1. mesto, težavnost

Janja Garnbret, 1. mesto, olimpijska kombinacija

Mia Krampl, 2. mesto, težavnost

Moskva 2021

Luka Potočar, 2. mesto, težavnost

Mia Krampl, 2. mesto, kombinacija*

Bern 2023

Janja Garnbret, 1. mesto, balvani

Janja Garnbret, 2. mesto, težavnost

Janja Garnbret, 1. mesto, kombinacija

* Ni šlo za samostojno tekmovalno disciplino.
Uvrstitve tekmovalcev so določili na podlagi končnega seštevka posameznih
uvrstitev v vsaki od treh disciplin na SP
.

 


Kakšna je nova olimpijska kombinacija?

Nova olimpijska kombinacija je sestavljena iz balvanskega in težavnostnega plezanja, medtem ko bo hitrostno plezanje na olimpijskih igrah v Parizu na sporedu kot ločena disciplina.

Na olimpijskih igrah bo v kombinaciji in v hitrosti nastopilo po 20 tekmovalk in tekmovalcev, najprej v polfinalu in osem nato v finalu.