5. dan SP Bern 2023: Janja Garnbret postala svetovna prvakinja v balvanih

Janja Garnbret je osvojila še sedmo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, tretjo v balvanskem plezanju. Olimpijska prvakinja je z odliko opravila četrtkove kvalifikacije v balvanskem plezanju, kot tudi današnji polfinale. Uspeh slovenske reprezentance je dopolnila Julija Kruder z 11. mestom.
Foto: Jan Virt/ IFSC

24-letna Janja Garnbret, ki je prvi naslov svetovne prvakinje slavila že leta 2016, pri 17 letih, ko je v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju, je danes v Bernu dodala novo medaljo s svetovnih prvenstev. Ob tem je postavila nov ženski rekord, je namreč lastnica tretjega naslova svetovne prvakinja v balvanskem plezanju. Prav tako je ob sedmem naslovu prvakinje postavila rekord, v ženski in moški konkurenci.

Svojo premoč je dokazovala od nastopa v kvalifikacijah, do polfinala in danes v finalni tekmi. Korošica je vse štiri balvanske probleme rešila v prvem poskusu, kar ni uspelo nobeni od finalistk. Naslov svetovne podprvakinje je osvojila Francozinja Oriane Bertone, bron pa Američanka Brooke Raboutou.

(foto Jan Virt/IFSC)

Po zmagi je dejala: "Nikoli se ne bom navadila zmagovati, zato je vsaka zmaga kot bi zmagala prvič. Izjemno sem vesela, da mi je uspelo prikazati to, kar sem si zamislila. Začetek leta je bil zaradi poškodbe daleč od popolnega, polno je bilo dvomov. Ni bilo lahko, hvaležna sem za ljudi, ki so mi stali ob strani in mi pomagali danes do naslova. Danes sem bila prava Janja, bila sem vesela, da sem tu in plezam pred takšnim občinstvom. 
Smeri so bile zvite, zato je bilo enostavno pasti, ampak danes sem bila 'prava Janja', kot to rada imenujem, bila sem v svojem svetu in svojem mehurčku. Nisem slišala ali videla ničesar, ker sem bila le v trenutku sedanjosti in sem uživala na steni, zato nisem dvomila, da bom padla, ker sem le plezala in uživala."

Šampionka pa se je ob svoji zmagi spomnila tudi na izredne razmere v Sloveniji: "Danes sem se težko osredotočila samo na tekmo, vidim in slišim namreč, kaj se dogaja v Sloveniji. Sočustvujem z vsemi ljudmi, ki so jih poplave prizadele. Želim si, da bi bila doma, da bi lahko na nek način pomagala, hkrati pa se zahvaljujem vsem, ki so pomagali ljudem v stiski. Zame ste vi prava inspiracija."


Svetovno prvenstvo se bo s polfinalnimi in finalnimi nastopi v težavnosti nadaljevalo jutri. V polfinalu bo nastopilo pet Slovenk, poleg Garnbretove, ki je prva favoritka za zmago, še Vita Lukan, Mia Krampl, Lucija Tarkuš in Sara Čopar. Prihodnji teden bo na sporedu še preizkušnja v olimpijski kombinaciji (balvani in težavnost), ki bo tudi kvalifikacijska tekma za nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Končni vrstni red Slovenk v balvanih na SP Bern 2023:

1. mesto - Janja Garnbret
11. mesto -  Julija Kruder
31. mesto - Mia Krampl
43.  mesto - Katja Debevec
49. mesto - Vita LukanFOTOGALERIJA