Janja Garnbret ponovno slavila v Innsbrucku: Vsi dvomi so odpravljeni

Pred tri tisoč navdušenci športnega plezanja je najboljša slovenska in svetovna športna plezalka Janja Garnbret slavila že svojo 24. zmago v težavnosti. Mia Krampl je k slovenskemu uspehu dodala 6. mesto.
Foto: Grega Valančič
V Kletterzentrum v Innsbrucku se je sončna nedelja končala s finalom prve tekme svetovnega pokala v  športnem plezanju v težavnosti v sezoni 2023. 16 plezalcev, osem žensk in osem moških, se je pomerilo med sabo, vsi z mislijo na lesk medalje. Med najboljšimi osmimi plezalkami sta bili tudi slovenski plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl. Garnbretova je v finale stopila s tretjim izidom polfinala, Kramplova s petim.


(foto Grega Valančič)

Tekmovanje je potekalo na zunanji steni plezalnega centra, enega največjih v Evropi, kjer so se plezalci spopadali z zahtevnimi smermi in visokimi izzivi.

Olimpijska prvakinja Janja Garnbret je zbrano stopila pred zahtevno smer. S svojo neverjetno tehniko je navduševala gledalce ter premagovala eno težavo za drugo. Četudi nobena od plezalk ni dosegla vrha, je bila Janja z 39+ osvojenimi oprimki daleč najboljša. To je bila 39. zmaga v svetovnem pokalu za 24-letno Korošico.

»Že na ogledu je bila smer videti težka in takšne smeri imamo radi. Ker sem zadaj poslušala glasbo, nisem vedela, kaj se dogaja v steni, na katerem oprimku dekleta padajo s stene. Po četrtkovi tekmi v balvanih sem bila utrujena in se danes v izolaciji nisem najbolje počutila. Rekla sem si, da bom plezala tako kot znam in to sem naredila. A naj dodam: na steni sem dušo izpustila.« K temu je Janja še dodala, da so po dveh zmagah v Innsbrucku vsi dvomi odpravljeni. »Malce so že bili odpravljeni po zmagi v kvalifikacijah, ko sem videla, da sem kljub poškodbi dobro trenirala težavnost.«


(foto Grega Valančič)

Zelo dobro je v finalu plezala tudi aktualna evropska podprvakinja v kombinaciji Mia Krampl, ki je na koncu s 25. osvojenimi oprimki osvojila šesto mesto. »Zelo sem zadovoljna že s tem, da sem bila v finalu in da sem lahko plezala v tej res zelo težki smeri. To mi je zelo všeč in sem bila kar malce žalostna, da se je tako hitro zaključilo, ker sem želela še in še plezati. Sezona se je začela dobro, forma je dobra in želim si, da se tako nadaljuje.« Drugo mesto v Innsbrucku je pripadlo Japonki Ai Mori in tretje mesto Avstrijki Jessici Pilz.

V moškem filnalu ni bilo slovenskih predstavnikov.  Zmago si je priplezal Švicar Sasha Lehmann, drugo mesto Nemec Alexander Megos in tretje Avstrijec Jakob Schubert. 
V Innsbrucku je v težavnosti nastopilo še 10 ostalih članov slovenske reprezentance, ki so osvojili sledeča mesta.


Dekleta
 
Lucija Tarkuš 14. mesto
Vita Lukan 17. mesto
Lučka Rakovec 19. mesto
Sara Čopar 25. mesto
Lana Skušek 30. mesto

Fantje
 
Luka Potočar 14. mesto
Milan Preskar 20. mesto
Martin Bergant 42. mesto
Gregor Vezonik  67. mesto
Lovro Črep 70. mesto(foto Grega Valančič)

Po koncu tekme je sklepne misli potegnil tudi selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren. "Z nastopi sem kar zadovoljen, šest deklet se je prebilo v polfinale, kar je res dober izkopiček. V polfinalu je bilo presenečenje v dobro in slabo, dobili smo dve finalistki, kar je odlično, a premalo so pokazala dekleta, ki lahko segajo po najvišjih mestih. Finalna smer je bila zelo zahtevna, a to je dobro, saj je Janja lahko pokazala, da je boljša ostalih. Pri fantih dve sta prišla v polfinale, to je dobro, žal pa v polfinalu nista odplezala tako kot bi želel. Sploh Luka Potočar je prišel do ključnega mesta, tam ni našel rešitve in zaradi tega prehitro zaključil. Zdelo se mi je, da bi lahko drugače plezal dlje."

Slovenske športne plezalce do svetovnega prvenstva v Bernu, v začetku avgusta, čaka še precej tekmovanj. Naslednja tekma svetovnega pokala v težavnosti bo od 30. junija do 2. julija v Villarsu. Vmes se bodo člani reprezentance, ki so zaposleni v Slovenski vojski, udeležili svetovnega vojaškega prvenstva v športnem plezanju, ki bo potekal v Kopru od 19. do 24. junija. Poljski Krakov bo med 21. junijem in 2. julijem 2023 gostil tretjo različico Evropskih iger, tam se bo za najvišja mesta borilo tudi sedem športnih plezalcev

Kot smo že pisali je Janja Garnbret prišla do dvojčka zmag v Innsbrucku. Na avstrijskem Tirolskem je pred tem z brezhibno predstavo osvojila tudi zmago v finalu tekme svetovnega pokala v balvanskem plezanju. To je bila njena že 15. zmaga v balvanih. Garnbretova je bila edina Slovenka v zaključnih bojih. Vita Lukan je balvansko tekmovanje končala na 23. mestu, Katja Debevec je bila 25., Julija Kruder pa 35.

V petek je bilo zaključno tekmovanje v balvanih za moške. 114 tekmovalcev se je pomerilo tudi na balvanih, med njimi je bilo pet Slovencev. Martin Bergan in Zan Lovenjak Sudar sta tekmovanje zaključila na 18. mestu, Anže Peharc na 27., Gregor Vezonik na 29. in Jernej Kruder na 53. mestu.

Povezava do fotografij v originalni velikosti: TUKAJ

Pripravila Barbara Gradič Oset