Predstavljamo nov podcast Planinske zveze Slovenije z naslovom V steni

Planinska zveza Slovenije je organizacija s tradicijo, ki že 130 let goji slovensko planinsko izročilo. V letošnjem posebnem letu smo se odločili, da močne zgodbe, ki nosijo plezalsko in gorniško modrost, posnamemo in jih za vedno zapišemo v zgodovino naše zveze. Idejni vodja novega podcasta z naslovom V steni je plezalski zanesenec Miha Habjan.
Avtor logotipa je Luka Maček.
Podcasti v slovenskem prostoru niso nova oblika širjenja pogovornih vsebin, zagotovo pa je podcast Planinske zveze Slovenije z naslovom V steni nekaj novega na področju slovenskega plezanja, alpinizma in gorništva.
Celotna družba se spreminja, kot tudi odnos do gora, v instant družbi je vse narejeno na hitro in takoj dosegljivo, odnosi preveč površinski, močne zgodbe kar prehitro izgubijo težo in namen. Zato želimo krepiti skupnost, kjer bomo širili motivacijske in dobre zgodbe ljudi, ki si stopili iz okvirjev povprečja.

Z gosti se bomo podali na različne plezalne in gorske pustolovščine, podoživljali in delili pristne ter avtentične zgodbe. Spoznavali bomo najboljše alpiniste, športne plezalce, balvanske plezalce, ledne plezalce, alpinistične smučarje, gornike in vse ostale, ki so tako ali drugače povezani z gorami, s plezanjem v vseh oblikah ter vsem, kar sodi zraven.


Z gosti se bo pogovarjal idejni vodja in voditelj podcasta gorski vodnik, alpinistični inštruktor, plezalec in podpredsednik PZS Miha Habjan. Njegova je bila tudi ideja o imenu podcasta. »Ko smo v gorah in v stenah, smo alpinisti, gorniki in plezalci. Prej in potem smo lahko vse drugo, v stenah, v gorah, pa počnemo tisto, kar imamo tako radi. Gibanje v vertikalah in doživljanje stenskega in gorskega sveta nas veseli, izpolnjuje, nas dviguje v višave in nam vsaj nekem življenjskem obdobju osmišlja življenje. V stenah in v gorah zaživimo, se osebnostno kalimo in oblikujemo, se polnimo z energijo, dosegamo in presegamo svoje meje in izživljamo svojo radovedno ter raziskovalno naravo. Spoznavamo sebe in svet, življenje, moč pravega prijateljstva in povezanost z naravo in še marsikaj.«
Od začetkov do mojstrstva, od kritičnosti do odličnosti, bomo skupaj z gosti obujali spomine, se kritično odzivali na aktualno dogajanje v gorniško plezalni sceni, iskali odgovore na številna vprašanje in se vzpenjali po najtežjih stenah sveta, dosegali najvišje vrhove in poslušali osupljive, napete, adrenalinske, inspiracijske in predvsem prave iskrene ter močne zgodbe.


Miha Habjan in gost prvega podcasta Andrej Štremfelj (foto Luka Maček)

»V naših epizodah se bomo spraševali: kaj nas vleče v težke stene, na oddaljene in hladne vrhove, v višine gora, v daljne kraje? Veliko bo vprašanj kaj, kje, kako in veliko se bomo spraševali tudi zakaj? S pravimi gosti bomo iskali odgovore na ta vprašanja in pripovedovali zgodbe, ki so resnično vredne, da se širijo,« zaključi Miha Habjan in vas kot se za alpinističnega inštruktorja spodobi, spodbudno in varovalno, povabi v svet mrzle stene.

»Zdaj pa privežite se na vrv, dvojno se preverite, potem pa vstopite z nami v steno. Čaka vas avantura

Prisluhnite uvodni epizodi, v kateri Miha Habjan razloži namen novega podcasta V steni in prvemu gostu, alpinistični legendi Andreju Štremflju.

Poslušajte nas na: Apple Podcasts | Spotify |  Google Podcasts | YouTube