Janja Garnbret med tremi najboljšimi športnicami leta 2022

Atlet Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije DŠNS. Janja Garnbret je po lanskem nazivu letos priplezala 2. mesto. Pred podelitvijo je bila pri predsedniku države Borutu Pahorju v predsedniški palači, kjer je pripravil svoj zadnji sprejem za športnike v svojem mandatu.
Grega Valančič/ Sportida
Glasovi 109 slovenskih športnih novinarjev so določili naslednike lani najboljših, športne plezalke Janje Garnbret, kolesarja Tadeja Pogačarja in slovenske moške košarkarske reprezentance. Metalec diska Kristjan Čeh, smučarska skakalka Urša Bogataj in mešana smučarska skakalna ekipa (Urša Bogataj, Nika Križnar, Peter Prevc in Timi Zajc) so najbolj zaznamovali leto 2022 v slovenskem športu.


V imenu športnic in športnikov je pri predsedniku države spregovorila Janja Garnbret, najboljša slovenska športna plezalka. Janji Garnbret je predsednik Pahor 29. marca 2022 vročil državno odlikovanje zlati red za zasluge za izjemne športne dosežke, uveljavljanje Slovenije na svetovnem športnem prizorišču in navdih ljudem. (Grega Valančič/ Sportida)

Urša Bogataj je za naslov olimpijske zmagovalke v Pekingu (zlata je bila tudi na mešani ekipni tekmi) zbrala 231 glasov, plezalka Janja Garnbret, ki je bila najboljša v letu 2021, pa  219 glasov. 


Janja Garnbret in trener Roman Krajnik (foto Grega Valenčič/ Sportida)

Društvo športnih novinarjev, ki skoraj pet desetletij in pol pripravlja izbor, je predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije OKS Bogdanu Gabrovcu, ki se mu bo 16. decembra iztekel drugi štiriletni mandat, na slovesnosti v Cankarjevem domu v Ljubljani izreklo zahvalo za opravljeno delo in dobro sodelovanje.