Čez dve leti že nov plezalni center v Ljubljani?

Ljubljana bo dobila nov center plezalnih športov. Pretekli teden je arhitekturna zbornica objavila rezultate natečaja za plezalni center v športnem parku Svoboda.
Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) je objavila rezultate natečaja za Center plezalnih športov Ljubljana v Športnem parku Svoboda na Viču. Predmet natečaja je bila celovita urbanistična, arhitekturna in krajinskoarhitekturna ureditev plezalnega centra za najširši krog uporabnikov.

Prvo nagrado med sedemnajstimi prejetimi elaborati je dobil projekt, ki so ga zasnovali Mojca Gregorski, Miha Kajzelj in Tina Kavčič. Komisiji je predsedoval arhitekt profesor Janez Koželj, trenutni podžupan Mestne občine Ljubljana.

"Avtorji so s pretehtano postavitvijo plezalnega centra ob jugovzhodni rob območja odprli osrednjo ploščad centra v prostor ob Koprski ulici in jo z domiselno razporeditvijo stavbnih gmot ter pilona oblikovali v lepo zaokrožen javni prostor vhodnega trga. Plezalni center odlikuje domiselna funkcionalna zasnova, ki zagotavlja tekoče in nemoteno odvijanje vseh oblik plezalnih dejavnosti v stavbi in okoli nje. Celovito zamišljena in dosledno izpeljana zasnova notranjosti stavbe se lepo sklada z njeno zunanjo podobo, ki jasno izraža vsebino plezalnega centra. Zaradi naštetih funkcionalnih in oblikovnih kvalitet je komisija predlogu soglasno podelila 1. nagrado," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Novogradnja bo stala v športnem parku Svoboda na Viču. Center bo predvidoma obsegal 3000 m2 notranjih plezalnih površin ter zunanje plezalne stene.

Center bo v pretežni meri namenjen programom tekmovalnega športa in treningom plezalne reprezentance, pa tudi športni rekreaciji. Naročnik natečaja in investitor novogradnje je Mestna občina Ljubljana. 


Razstava natečajnih elaboratov je na ogled do 4. decembra 2022 v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše.