Za konec sezone osmo mesto Mie Krampl

V Morioki na Japonskem se je z ženskim finalom zaključila sezona tekem najvišje kakovostne ravni v športnem plezanju. Mia Krampl je kot edina slovenska predstavnica v finalu z osmim mestom zaključila prvo tekmovanje v svetovnem pokalu v novi olimpijski disciplini balvani-težavnost.
Foto: Lena Drapella/IFSC
Mia Krampl je v finale najboljše osmerice napredovala z osmim dosežkom. V finalu pa svojega izhodišča ni izboljšala. Balvanski del finala je končala kot sedma od osmih finalistk, brez osvojenega vrha katere od štirih balvanskih smeri, s točkovnim izkupičkom 33,8 točke. Najvišji možni izplen znaša 100 točk. V svoji paradni disciplini Mia Krampl ni pokazala vsega, kar je zmožna, v težavnostni smeri je padla na višini 25, kar ji je prineslo zgolj 30 točk od stotih možnih ter skupni seštevek po balvanih in težavnosti 63,8 točke za končno osmo mesto. "Po koncu težavnosti sem bila zelo razočarana, predvsem zato, ker sem spregledala en oprimek in je bila to velika napaka, ki me je stala normlane višine. Pri tej disciplini sem pričakovala precej več in razočaranje je bilo veliko." Mia Krampl bo imela sedaj tri tedne počitka, potem začne s pripravami na naslednjo sezono, ko bo eden izmed glavnih ciljev pridobiti vstopnico za olimpijske igre. 

Vita Lukan je sezono v težavnostnem plezanju zaključila na 9. mestu. (foto Grega Valančič/Sportida)

V moškem delu tekmovanja je zmagal Japonec Tomoa Narasaki (156,4 točke) pred rojakoma Yoshiyukijem Ogato (138,4) na drugem in Kokorom Fujijem (132,6) na tretjem. Pri ženskah pa je slavila Japonka Ai Mori (190,9 točke) pred drugo Natalio Grossman (171,2) in Chaehyun Seo (131,8) iz Južne Koreje na tretjem mestu.

Na Japonskem sta od Slovencev tekmovala tudi Vita Lukan in Anže Peharc, ki pa sta tekmovanje končala že v kvalifikacijah, oba na 22. mestu. Anžeta Peharca je od finala ločilo le 0,3 točke. "Format tekmovanja v novi olimpijski kombinaciji mi je precej boljši kot pretekla leta, saj je hitrost posebna disciplina. Najbolj pa bom vesel, ko bo na olimpijskih igrah vsaka diciplina posebej in se bom lahko posvetil samo meni ljubi diciplini, to je balvansko plezanje. Da mi je zmanjkalo samo tri desetinke do polfinala, mi je hudo, saj sem izgubil tekmo brez pravega boja. Zadnja dva meseca sem se največ pripravljal ravno v težavnosti in na točki, kjer sem padel, sem imel še veliko pokazati," je po tekmi povedal Peharc

Vita Lukan je po koncu tekme komentirala tudi način točkovanja, ki je bil drugačen od tekme v Münchnu, saj so sodniki več ovrednotili cono v balvanih in malce razporedilii točke v težavnosti. "A še vedno se mi zdita poskus v balvanih in plus v težavnosti premalo ovrednotena."

Domen Škofic je svoj največji uspeh sezone dosegel na evropskem prvenstvu v Münchnu s sedmim mestom v težavnosti, Anže Peharc je v ZDA dosegel drugo mesto v balvanih, Luka Potočar je sezono zaključil kot vodilni v težavnosti. (foto Grega Valančič/Sportida)

Selektor slovenske reprezentance v težavnostnem plezanju Gorazd Hren je po koncu tekme v Morioki dodal, da se po rezultatih sodeč ni izšla tako, kot si je zamišljal. "Vrhunsko za Mio, da je prišla v finale, a tam ni odplezala tako dobro, kot zna. V težavnosti je naredila amatersko napako in je zaključila veliko prej, kot sem od nje to pričakoval. Žal mi je za Vito in Anžeta, da nista prišla v polfinale. Za Vito lahko rečem, da ni plezala dobro, a Anže je v balavnih plezal zelo dobro in do napake v težavnosti je bil videti res suveren. Veliko časa je namreč namenil treningu kombinacije, a žal na Japonskem ni dobil tistega odziva, po katerega smo prišli."

Slovenska ženska ekipa je sezono svetovnega pokala v težavnosti končala na prepričljivo prvem mestu v pokalu narodov, znova po zaslugi olimpijske prvakinje iz Tokia Janje Garnbret, ki je bila na vseh sedmih tekmah na stopničkah, petkrat je zmagala, dvakrat je bila druga. V prvi deseterici sta sezono končali tudi Mia Krampl in Vita Lukan na sedmem in devetem mestu.

V skupnem seštevku pokala narodov v ženski in moški konkurenci v težavnosti pa je Slovenija na drugem mestu, boljša je bila zgolj Japonska. Luka Fonda in Gorazd Hren na tekmi v Kopru. (foto Andraž Purg).

Z odličnimi dosežki so si slovenski plezalci pripravili zelo dobro izhodišče za naslednjo sezono z vrhuncem na svetovnem prvenstvu avgusta 2023 v Bernu v Švici, kjer bodo delili prve vozovnice za olimpijske igre leta 2024 v Parizu. Slovenci se bodo potegovali za zapolnitev dveh ženskih in dveh moških olimpijskih kvot.

Pripravila Barbara Gradič Oset, STA