Nova kralja Ljubljanice sta Čeh in Slovenka

Prestolnica je včeraj gostila tradicionalni praznik plezanja Triglav the Rock Ljubljana. Obračun svetovnih asov je bil spet nad Ljubljanico, rekreativci so plezali po objektih in stavbah v mestu, novi atrakciji sta bili balvan v zraku in Dewesoft Kruder Challenge, Tamia Šeme pa je spektakel popestrila s plesom na zračni kocki visoko nad vodo.
Foto: Nik Bertoncelj
Potem ko je agencija Extrem s partnerji poletje v turistično živahni prestolnici popestrila s spektakloma Odbito na Ljubljanici (megatrampolin) in Odbojka na Ljubljanici, se je nad mestno reko v soboto odvil še zaključek trilogije - Triglav The Rock Ljubljana.

Glavna kvaliteta dogodka, ki je v debelega pol desetletja prerasel v pravi praznik plezanja, je povezovanje akterjev v športnem plezanju ter promocija le-tega v širši javnosti. Ljubitelji spektakla so lahko uživali v spopadu svetovnih plezalskih asov nad Ljubljanico, rekreativci vsako leto komaj čakajo, da si celoletne treninge v plezalnih centrih in naravi popestrijo s tekmo v plezanju po stavbah in drugih objektih v mestu - letos se je skoraj sto sodelujočih lahko prvič pomerili tudi na balvanu v zraku - fan cona pa je namenjena predsvem tistim, ki se s tem priljubljenim športom šele spoznavajo.

Mlajši so lahko tako pod vodstvom izkušenih inštruktorjev plezali po umetni steni, starejšim pa je bil namenjen izziv Dewesoft Kruder Challenge, v katerem so se lahko prezikusili v dveh izzivih, ki imitirata plezalne pogoje in merita moč v rokah in predvsem prstih.

Letošnji Triglav the Rock Ljubljana je sicer nekoliko pokvarilo kislo vreme, predvsem je oklestilo nabor vsebin v navijaški coni in zamaknilo izvedbo tekmovanja v ročkanju nad Ljubljanico, obiskovalce pa prikrajšalo tudi za ples zračne akrobatke Tamie Šeme na svili.

Po športni plati pa ni razočaral. Rekreativci so bili navdušeni nad zanimivimi in zahtevnimi plezalnimi izzivi po mestu, razigrano občinstvo na bregovih mestne reke pa je glasno spremljalo tekmo nad vodo, ki je ustoličila nova šampiona. Vita Lukan je krono predala Juliji Kruder, njen brat in ambasador dogodka, Jernej Kruder, pa je (podobno kot Anže Peharc) letos obtičal že v četrtfinalu, tako da je novi plezalski kralj Ljubljanice več kot zasluženo postal serijski češki zbiralec žlahtnih kovin, Martin Stranik. Dogodek sta povezovala Matej Hrastar in Uroš Bitenc.

URADNI REZULTATI OBEH TEKMOVANJ

Dewesoft urbano plezanje Ž
1. Nara Beber Boštjančič - 4991 točk - nagrada 300 eur
2. Naja Isak - 3754
3. Alja Zalar - 3305

Dewesoft urbano plezanje M
1. Luka Jerman - 2537 - nagrada 300 eur
2. Aljaž Križnar - 2037
3. Lan Mastnak - 2037

Triglav The Rock Ljubljana Ž

1. Julija Kruder (slo) - nagrada 1500 eur
2. Katja Debevec (slo)
3. Lucija Tarkuš (slo)

Triglav The Rock Ljubljana M
1. Martin Stranik (češ) - nagrada 1500 eur
2. Jan Hojer (nem)
3. Timotej Romšak (slo)

Foto: Nik Bertoncelj