Luka Potočar in Janja Garnbret na stopničkah v Edinburghu

Na tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Edinburghu sta Luka Potočar in Janja Garnbret osvojila srebrni medalji, najboljša slovenska plezalka pa je petič v karieri zmagovalka seštevka v težavnosti.
Foto: Lena Drapella/IFSC
Luka Potočar je osvojil drugo mesto na predzadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti športnega plezanja v Edinburghu na Škotskem. Dvajsetletni Jeseničan je vodil po polfinalu, v finalu pa je na zahtevni smeri splezal do drugega mesta. Boljši je bil le Američan Jesse Grupper, ki je osvojil vrh smeri. Slovenec je dosegel višino 31+.

Luka je osem dni nazaj na tekmi v Kopru osvojil prvo zlato medaljo in na novo tekmo je stopil z malce več pritiska. "Seveda sem čutil malce več pritiska, saj dobrih rezulatov ne pričakujem samo jaz, temveč tudi drugi. Vem, da sem zmožen poseči po najvišjih medaljah. V kvalifikacijah se mi prva smer ni posrečila in tudi druga ni bila ravno dobra, rezultat je bil za moje standarde precej slab. Vedel sem, da sem lahko boljši. V polfinalu sem pokazal, da sem v dobri formi in sem plezal z mirno glavo. V finalu sem naredil kar nekaj napak in s svojim plezanjem nisem bil najbolj zadovoljen, a vesel sem nove medalje. Možnost za prvo mesto v skupnem seštevku v težavnosti obstaja, a se ne obremenjujem preveč. Če mi uspe, bom zadovoljen."


Janja Garnbret
je na tekmi na Škotskem kljub osvojenemu vrhu dosegla drugo mesto, saj je bila Japonka Ai Mori, ki je tudi osvojila vrh, boljša v polfinalu. 23-letna slovenska športna plezalka je letos še petič v karieri postala zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti. Pred letošnjo sezono ji je to uspelo tudi v letih 2016, 2017, 2018 in 2021. "Izjemno sem vesela, da sem dodala še eno skupno zmago v težavnosti. V letošnjem letu je bil moj glavni cilj seveda evropsko prvenstvo, a da sem zmagala še v skupnem seštevku je češnja na vrhu torte. Letos sem se veliko naučila in to bom izkoristila v naslednjem letu." Prav tako je Korošica potrdila, da bo nastopila tudi na zadnji letošnji tekmi v Džakarti v Indoneziji od 24. do 26. septembra. Sezona se bo sklenila s prvo tekmo svetovnega pokala v novi olimpijski kombinaciji v Morioki na Japonskem od 20. do 22. oktobra.

V polfinalu je na Škotskem navdušila mlada Sara Čopar, ki je za 11 mest izboljšala svojo uvrstitev iz kvalifikacij, ko je bila 22. Čoparjeva je tekmovanje z višino 40 sklenila na 11. mestu ter za tri raztežaje zgrešila finale.

Lučka Rakovec, osma po kvalifikacijah, je v polfinalu končala na 12. mestu z višino 37+. Na 14. mesto se je uvrstila Vita Lukan (34+), ki je bila 13. po kvalifikacijah.

Domen Škofic, deseti po kvalifikacijah, je ostal brez finala na 16. mestu (25+).

Barbara Gradič Oset, STA
Foto: Lena Drapella/IFSC