7. dan EP v Münchnu: Janja Garnbret evropska prvakinja v kombinaciji, Mia Krampl podprvakinja

Janja Garnbret je v Münchnu priplezala še tretje zlato. Postala je prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost, v disciplini, ki bo premierno na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Da je bila sreča še večja, je z drugim mestom poskrbela Mia Krampl.
Foto. Jan Virt/IFSC
Na današnje tekmovanje v novi olimpijski disciplini kombinaciji balvani-težavnost se je uvrstilo osem tekmovalk, med njimi z najboljšim položajem Janja Garnbret in kot sedma Mia Krampl. V prvem balvanskem delu je slavila Garnbretova, saj je osvojila štiri balvane, tremi v prvem poskusu in enem v drugem. 


Tudi v težavnostnem delu je Garnbretova potrdila status najboljše ter naslov osvojila z rekordnim izkupičkom 199,9 točke. "Današnje tekme se bom najbolj zapomnila po tem, kako je bilo čudovito občinstvo in kako čudovito vzdušje je bilo tukaj. Res neverjetno. Zdaj imam tri zlate medalje z evropskega prvenstva, kar sem si zelo želela, a vedela sem, da se lahko na tekmi zgodi marsikaj. Da se je meni trikrat poklopila prava energija in dober dan v petih dneh, je res neverjetno. Zelo sem vesela te zadnje medalje. Današnja tekma ni bila lahka, se mi zdi, da so štirje dnevi tekmovanja pustili posledice, dva dneva premora vseeno nista bila dovolj. Bila sem utrujena,  tako fizično kot psihično. Morala sem se psihično pripraviti, zato sem toliko bolj vesela, da sem se uspela toliko zbrati, da sem oddelala tako, kot je bilo treba," je takoj po tekmi povedala Janja Garnbret. 

V balvanskem delu finala se je odlično odrezala tudi Mia Krampl. Po prvem delu je bila tretja z 80,9 osvojenimi točkami. V težavnosti pa je podobno kot Janja Garnbret splezala vse do vrha ter si zagotovila kolajno z izkupičkom 180,9 točke. "Današnje drugo mesto mi res veliko pomeni, še zdaj nisem točno dojela, da sem druga. Na to tekmo sem prišla precej sproščeno, ker sem se bolj pripravljala na težavnost, ki je bila moj prvi cilj. Na kombinacijo sem šla zgolj potipat, kako bo videti nova olimpijska kombinacija. Kot kaže je recept, da pridem odplezat po svojih najboljši močeh, dejansko uspel," je povedala po tekmi Mia Krampl.

Ganbretova je posamično v težavnosti v Münchnu osvojila naslov evropske prvakinje, Kramplova pa je bila četrta.

Foto: Jan Virt/IFSC