3. dan EP v Münchnu: Janja Garnbret je nova evropska prvakinja v težavnosti

Olimpijska prvakinja Janja Garnbret ima odslej tudi naslov evropske prvakinje v posamični disciplini športnega plezanja.
Foto: Jan Virt/ IFSC
Razprodano prizorišče na Königsplatzu v Münchnu je bilo odlična spodbuda za 23-letno Janjo Garnbret, ki je z najboljšimi predstavami v kvalifikacijah in polfinalu še v finalu dokazala, da je edina primerna plezalka za zlato odličje. Evropski naslov se je Garnbretovi doslej izmikal, a je bila odločena, da bo vse to spremenila že od začetka evropskega prvenstva v Münchnu 2022. Olimpijska prvakinja je vodila kvalifikacije, vodila je v polfinalu in osvojila zlato z višino 50+, saj vrha ni zadržala.


Po Mini Markovič in Lučki Rakovec je Janja Garnbret tretja Slovenka z naslovom evropske prvakinje v težavnostnem plezanju. 

"Za finalno tekmo sem bila zelo sproščena, precej bolj kot pa za polfinale. Ko sem slišala dobro razpoloženo občinstvo, je bilo veliko lažje tekmovati. Začela sem samozavestno in tako nadaljevala. Nisem bila živčna, uživala sem. Ta naslov sem si zelo želela, bila je ena izmed najtežjih tekem, saj so vsi nekako pričakovali, da če sem zmagala vse tekme v svetovnem pokalu, je ta medalja logična posledica. Zdaj čutim olajšanje in veselje, da mi je uspelo. Psihično je bila vsekakor ena najtežjih zmag. Zato sem še toliko bolj zadovoljna s svojim nastopom in svojo psihično pripravljenostjo ves čas tekmovanja."

Janja Garnbret na stopničkah skupaj z drugouvrščeno  Avstrijko Jessico Pilz in tretjo Manon Hily.


Gledalcem je danes zastal dih, ko je poskusila zadržati vrh smeri, vendar ji ni uspelo in je grdo padla proti tlom. "To je bil moj najhujši 'padec' do zdaj, nikoli me še ni tako zavrtelo," je dejala evropska prvakinja. Tekmovalke seveda pred poškodbami in pravimi padci varujejo z vrvjo, s katero so pripete ves čas, ko so v steni.

Mia Krampl je na koncu osvojila četrto mesto. 

V finalu je nastopila tudi Mia Krampl, ki je z višino 40+ osvojila četrto mesto. "Četrto mesto ima grenko-sladek priokus. V kvalifiakcijah in polfinalu sem plezala zelo dobro, saj bila v samem vrhu tekmovalk in zato sem imela upanje na medaljo. V finalni tekmi sem naredila nekaj napak, kar me je stalo medalje. Pred tekmo sem bila sproščena, nisem čutila veliko pritiska. Smer mi je bila zelo všeč, zelo so se potrudili na letošnjem prvenstvu s posatvljanjem smeri in vesela sem, da sem imela možnost prav vse preizkusiti."

V dopoldanski polfinale težavnosti se je uvrstilo vseh pet Slovenk. Vita Lukan, ki se je spogledovala s finalom, je tokrat ostala brez njega in končala na 12. mestu (24), 17-letna Sara Čopar je na svojem prvem velikem članskem prvenstvu vpisala 15. mesto (19+), Lučka Rakovec je slovenske nastope zaokrožila na 22. mestu (18).


Vita Lukan s svojim polfinalnim nastopom ni bila najbolj zadovoljna, saj je bila pripravljena za finale in medaljo.

Slovenija je imela predstavnika tudi v današnjem moškem finalu balvanov na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu. Navdušil je Jernej Kruder, ki se je v bavarski prestolnici ob spodbudi številnih navijačev s četrtim dosežkom v polfinalu zavihtel med šesterico najboljših. V finalu je moral priznati premoč tekmecev in je pristal na zadnjem mestu. "Moj nastop tukaj je bil precej boljši kot sem pričakoval. Daleč sem prišel in zadovoljen sem s končnim rezultatom. Balvani v finalu niso bili moj slog, a poskusil sem in boril sem se do konca."


Anže Peharc je od svojega polfinalnega nastopa pričakoval več. 

V polfinalu balvanov sta od Slovencev tekmovala še Anže Peharc, ki je prvenstvo sklenil na 12. mestu, ter Luka Potočar, ki je bil 14. 

"Prvi zaključek tekmovanje je bil odličen, Janja je dobila tisto, po kar je prišla. A sam si želel sem si še kakšno žensko več v finalu in prepričan sem bil, da lahko dobimo še kakšno medaljo več. Zelo sem vesel, da je Jernej Kruder prišel v finale, želel sem si še kakšnega fanta več v zadnjem nastopu. Žal ni bilo dovolj moči, da bi do finala prišel Anže Peharc. Jutri je nov dan in gremo po nove medalje," je prvi dan zaključil selektor Gorazd Hren

Spored za nedeljo, 14. avgusta
9:00 ženske polfinale balvani
12:00 moški polfinale težavnost
16:00 ženske finale balvani
18:45 moški finale težavnost


Foto: Jan Virt/ IFSC